Blog 6 October 2021

Abuz de putere, salariul minim

Guvernanții au decis să excludă din calculele privind salariul minim tocmai valoarea coșului de consum pentru un trai decent. Chiar dacă, astfel, încalcă legea. Este un abuz de putere la care Comunitatea Declic nu poate rămâne impasibilă. Contribuie și tu, dacă vrei ca Raluca Turcan să aibă parte de provocarea vieții ei. Adică, să trăiască și ea o lună cu salariul minim!


Dacă Florin Cîțu și Raluca Turcan ar fi respectat legea în vigoare, salariul minim ar fi trebuit calculat și în funcție de valoarea acestui coș minim de consum pentru un trai decent. În schimb, ei au decis ca formula să ia în calcul doar indicatori economici precum rata de creștere a inflației, a productivității individuale sau a câștigului mediu. Pur și simplu, calcă în picioare dreptul legal la un trai minim decent pentru angajații pe salariul minim.

Așa că vom protesta la Ministerul Muncii, într-un mod cu totul inedit. Joi, pe 7 Octombrie, mergem să o scoatem pe Raluca Turcan în lumina reflectoarelor și să amendăm public decizia sa de a încălca dreptul la un trai decent pentru 30% dintre angajații României.

Raluca Turcan este una dintre persoanele cheie implicate în negocierile pentru creșterea salariului minim, în cadrul întâlnirilor din Consiliul Tripartit. Ca ministrul al Muncii și Protecției Sociale, ea ar trebui să fie prima care să se îngrijească de respectarea drepturilor angajaților. Și, totodată, prima care să fie trasă la răspundere dacă ignoră aceste drepturi. Dar ea dă impresia că tocmai angajații pe salariul minim sunt ultima ei grijă.

Nu mergem cu mâna goală la Minister, ci cu petiția și, în plus, cu o provocare directă pentru Raluca Turcan: să trăiască și ea o lună cu salariul minim. Vom expune 30 de coșuri de cumpărături pe trotuarul din fața ministerului, câte unul pentru fiecare zi a unei luni. Vrem să vadă și Raluca Turcan ce poți lua cu doar 1524 de lei.

Dacă nu va accepta provocarea noastră de a trăi pe salariul minim, asta îi va compromite fără drept de apel imaginea publică de ministru căruia îi pasă de oameni.

Iar dacă ministrul acceptă provocarea, abia aștept să-i văd reacția când îi vom demonstra că, dintr-un salariu minim, nu se poate face mare lucru. Nu poți acoperi nici măcar o chirie sau o rată după ce cumperi alimentele pentru o lună. Alte nevoi de bază precum îmbrăcăminte, încălțăminte, produse de curățenie sau de igienă, transport, abonament TV și internet, cărți, medicamente, vacanțe sau bani puși deoparte pentru zile negre, nici atât.

Raluca Turcan, te provocăm să trăiești cu salariul minim! și Cu salariul minim nu trăim, abia supraviețuim! sunt mesajele de pe bannerele de protest, care vor completa „scena” provocării. După o astfel de reprezentație, inclusiv în fața presei, ministrul greu va mai putea să susțină, fără să roșească, actuala formulă de calcul a salariului minim.

Așa cum am reușit să dăm peste cap planul autorităților de a clasa dosarul abuzurilor din 10 august 2018, acum putem dejuca planul guvernului de a menține în sărăcie 1,3 milioane de angajați pe salariul minim.

Acum intri tu în scenă și iată ce poți face pentru ca planul să ne iasă așa cum l-am gândit. Orice acțiune pe care o derulăm în campaniile Comunitatății Declic implică și costuri. Pentru organizarea acestei acțiuni este nevoie de 2000 de lei. Cu acești bani acoperim bannerele, cele 30 de coșuri cu conținut cu tot și onorariul unui fotograf profesionist.

Dacă 133 dintre cei peste 35 000 de semnatari care primesc acest mail donează câte 15 lei, vom strânge suma imediat. O donație la Declic se face în doar 2 minute și este la fel de sigură ca plata cu cardul la marile magazine online. Așa că, poți să susții și tu, chiar acum organizarea protestului de la Ministerul Muncii, cu orice sumă pe care ți-o permiți?


Chiar dacă Guvernul a picat, este foarte probabil ca Raluca Turcan să rămână la minister, ca interimar. Mai mult, indiferent de componența următorului guvern, lupta pentru respectarea dreptului la un trai minim decent pentru toți angajații nu va înceta. Tragem un semnal de alarmă și cerem ca valoarea coșului minim de consum să fie luată în considerare în stabilirea salariului minim, indiferent de cei care se vor perinda la conducere. Contribuie și tu pentru acțiunea de joi de la Ministerul Muncii, aici.

Dacă nu ai apucat, semnează și tu aici petiția „Cerem salariul minim european!”