Donatii 16 March 2021

Ajută-ne să prindem criminalul

Contribui și tu pentru realizarea și instalarea acestui panou, cu plămâni care respiră, în Piața Victoriei?


Dacă ai ști că un criminal umblă liber pe străzi și face zilnic 63 de victime, probabil nu ai mai ieși din casă. Autoritățile s-ar mobiliza să îl prindă. Oamenii și-ar avertiza familia, la știri doar despre el s-ar vorbi, ar fi pe prima pagină a ziarelor.

Ei bine, acest criminal există, doar că puțini suntem cei conștienți de prezența lui printre noi. Numele lui este „poluarea aerului”. Conform datelor Agenției Europene de Mediu, 23.000 de români mor anual uciși de poluare. La un calcul simplu, aflăm că 63 de oameni mor zilnic din cauza poluării. Doar că poluarea nu e un criminal care te înjunghie. Te ucide încet, dar sigur. În asociere cu alte boli, poluarea aerului devine fatală. Iar plămânii noștri sunt bolnavi, chiar dacă nu ne dor și nu îi vedem înnegrindu-se.

Vrem să aducem subiectul în atenția publică, ca autoritățile să ia măsuri și „să prindă criminalul”. Ca să atragem atenția asupra fenomenului, am ales o metodă inedită: vom construi o instalație uriașă, cu plămâni care respiră și se înnegresc în funcție de cât de poluat este aerul. Practic, așa arată și plămânii noștri, dacă inhalăm aer poluat din orașele României.

Acest panou, la care lucrează deja o echipă de arhitecți și tehnicieni, va fi un sistem inovator în România, pe care îl vom muta câte o lună în cât mai multe orașe. Panoul va avea inclus un senzor care măsoară calitatea aerului, iar datele înregistrate de senzor vor fi afișate în timp real pe un ecran instalat pe panou.

Plămânii uriași sunt acoperiți de filtre care se înnegresc în funcție de cât de poluat este aerul „pe care îl respiră”. Vom vedea, astfel, cu ochii noștri, în câte zile se înnegresc plămâniii de la poluare și cum li se schimbă treptat culoarea.

Timp de 30 de zile vom putea să urmărim în București cum se închid la culoare plămânii.

Așa ar putea să se înnegrească plămânii, dacă aerul este poluat. Aceasta este o simulare:

Este o instalație independentă, care își ia curentul din panouri solare. Așa vom putea să o mutăm în cât mai multe orașe din țară. Începem cu Bucureștiul, unde va sta o lună în Piața Victoriei.

Îți mărturisesc că lucrăm de luni bune la proiect, am reușit să obținem și autorizația de instalare în zona Pieței Victoriei, totul e făcut ca la carte. Doar că și prețul e pe măsură. Acum, când suntem aproape de final, vine și vremea facturilor pe care trebuie să le achităm. Vom putea duce la bun sfârșit proiectul doar dacă nu rămânem datori.

Costurile au crescut pe măsură ce lucrul la instalație a evoluat. Am descoperit că avem nevoie de panouri solare. Altfel, trebuia pus lângă o sursă de curent și nu exista niciuna în zonă. Am avut nevoie de un proiect făcut de un tehnician, apoi un dosar întocmit de arhitect. Am cumpărat un senzor profesional, ventilatoare, panouri solare și baterii, filtre, reflectoare, plus baza de metal solidă, care cântărește 2 tone. În total, costurile de proiectare, manoperă și materialele pentru instalație ajung la 25.000 de lei.

E o sumă foarte mare, dar și proiectul este pe măsură. Odată ce vom avea gata instalația cu plămâni care respiră, o vom putea muta, cel puțin un an, câte o lună în câte un oraș.

Ca să reușim să îl montăm, avem nevoie de tine. Trebuie să reușim să strângem acești bani într-o săptămână. Am vorbit cu echipa de arhitecți și ne-a spus că la finalul săptămânii panoul ar fi gata. Așa că, înainte de a îl monta, e musai să plătim și costurile.

Suma e mare, dar, dacă câteva sute dintre noi contribuim cu prețul unei mese în oraș sau al unei ieșiri la cinema, vom strânge repede banii.

Contribui și tu pentru instalația cu plămâni care respiră?


Vei putea să vezi chiar tu cum „arată poluarea, dacă panoul ajunge la tine în oraș. Te vei fotografia cu el și le vei spune prietenilor că ai contribuit la realizarea acestui sistem inovator.

Va fi modul Comunității Declic de a pune subiectul „poluarea aerului” pe prima pagină a ziarelor, de a aduce subiectul în atenția publică. Dacă noi nu o facem, nimănui nu îi va păsa. De abia atunci când toată lumea va vorbi despre subiect, autoritățile locale și centrale vor simți presiunea. Imaginează-ți-i pe premier și pe miniștri, când ajung la Guvern și văd plămânii uriași, instalați în Piața Victoriei, cum încep să își schimbe culoarea, din cauza aerului poluat.

Dacă vrei să vezi acest panou instalat, susține-ne și tu. Orice donație contează, pentru că puțin cu puțin vom reuși să strângem banii. Nu luăm sponsorizări de la marii poluatori sau de la partide, nici măcar finanțare de la stat. Tocmai această independență ne permite să cerem explicații autorităților și să luptăm pentru binele tuturor.

Dar, dacă nu vom strânge la timp banii, atunci acest proiect nu va putea să fie lansat. Iar poluarea va rămâne „criminalul din umbră”, care ucide, dar de care nimănui nu îi pasă.

Contribui și tu pentru instalația cu plămâni care respiră? Plata este 100% sigură, utilizăm aceleași soluții de procesare a plăților ca magazinele online.


Aerul din marile orașe este irespirabil. Suntem în top la numărul de morți din cauza poluării. Cu toate astea, Ministerul Mediului e incapabil să monteze stații de monitorizare a calității aerului. Acum e momentul să instalăm plămânii uriași care respiră, chiar în fața Guvernului, ca să atragem atenția asupra criminalului nevăzut. Intră aici și contribuie și tu pentru panoul cu plămâni.


Intră pe acest link pentru a afla ce s-a mai întâmplat în campania Declic „Aer pentru viață!”.