Email 10 December 2019

Am lansat strângere de fonduri pentru studiu pe legile silvice

Îți scriu acest email pentru că ești unul dintre semnatarii petiției prin care cerem îndreptarea unor legi silvice, făcute în interesul hoților de lemne. Dacă soarta pădurilor este importantă pentru tine, acordă-mi câteva minute. Chiar putem bloca afacerile ilegale cu lemn, dar numai dacă suntem deosebit de atenți și implicați în perioada imediat următoare.

Avem nevoie de ajutorul unui jurist care să ne indice care paragrafe din legea silvică sunt puse acolo pentru a le permite hoților de lemne să scape cu pădurea furată. Să o vândă cu aparență de legalitate. Nu avem cum să identificăm singuri acele paragrafe, e nevoie aici de un studiu făcut de un specialist care are experiență.

Am înmânat deja petiția semnată de 14 000 de oameni și i-am prezentat Ministrului Costel Alexe problema semnalată de noi: legea permite comercializarea lemnului furat ca și când ar fi o marfă banală. A promis că analizează petiția și că va veni cu o soluție.

Din păcate, noi, cei din echipa Declic, nu avem cunoștințele juridice necesare pentru a spune dacă soluția ce va fi oferită de autorități rezolvă problema sau nu. Vom face ca de fiecare dată când unele probleme tehnice ne depășesc: apelăm la specialiști. Cu condiția să avem bani pentru a-i plăti pentru munca lor.Donezi și tu pentru realizarea unui studiu juridic a legilor silvice?Da, pot să donez și eu

Unele campanii se câștigă mai repede decât altele. De exemplu campania prin care am cerut mutarea anchetei din Maramureș la București în cazul pădurarului mort la datorie. Săptămâna trecută am dus petiția semnată de zeci de mii de oameni Procurorului General. Ne-a ascultat argumentele și a fost de acord să preia ancheta la București.

Dar alte campanii necesită mult mai multă muncă. Este cazul petițiilor prin care cerem îndreptarea legilor strâmbe, de exemplu.

Legile silvice au fost pur și simplu ciuruite de cei ce reprezintă interesele mafiei lemnului. Trebuie să identificăm punctele nevralgice din lege, puse acolo cu intenția de a ajuta hoții. Apoi să ne asigurăm că soluția propusă de autorități chiar rezolvă problema, iar lemnul furat să nu mai poată fi pus pe piață. Pentru asta avem nevoie de un jurist tobă de carte.

Ne ajuți să strângem banii pentru a contracta serviciile unui specialist? Cu banii strânși vom realiza un studiu care va spune cu exactitate ce trebuie modificat în legi pentru a bloca traficul de lemn furat. Astfel, vom putea să mergem mult mai siguri pe noi la întâlnirile cu ministrul, cu secretarii de stat și parlamentarii din comisiile de specialitate.Da, pot să donez și eu
Ne bucurăm că ești de partea pădurilor,Antoniu și echipa Declic
P.S. Mă gândeam, în timp ce scriam rândurile de mai sus, la cei ce lucrează pentru mafia lemnului. De câți bani e vorba acolo! Hoții nu trebuie să facă apel la donații pentru a angaja juriști pricepuți care să le spună cum să dinamiteze legile. Dar n-ar fi prima dată când noi, cetățenii, am reuși să fim buturuga mică ce răstoarnă carul mare. Ca să ne funcționeze strategia și de data asta, avem nevoie de câteva sute de membri Declic care să contribuie cu 15, 30 de lei sau cât poate fiecare. Cu câte puțin de la mulți putem și noi să angajăm un jurist mai deștept decât cei cu care lucrează hoții. Ne ajuți să-i plătim serviciile?