Email 19 February 2021

Atenție, rechini imobiliari!

Te rugăm să îți imaginezi cum ar putea arăta niște rechini imobiliari. Și te rugăm să nu asociezi deloc această imagine cu cea a rechinilor din ocean, temuții prădători acvatici nu sunt nici pe departe așa lacomi.

Rechinul imobiliar e un investitor, dar nu unul cinstit, e un prădător. Acolo unde tu vezi un spațiu verde care ajută cartierul să respire, el vede un teren pe care poate construi încă un bloc. Unde tu știi că se află parcul tău preferat, el a identificat un loc unde poate fi amplasat un restaurant sau o parcare. Ceea ce pentru tine e o oază de verdeață, pentru el e o potențială sursă de profit.

Zilele acestea, rechinii imobiliari din toată țara sunt cu ochii pe Legea spațiilor verzi care tocmai a reintrat în procedură parlamentară. La fel ca mai puțin lacomii rechini adevărați, și prădătorii din domeniul imobiliar se bazează pe faptul că nimeni nu-i vede. Decât atunci când deja e prea târziu și atacul lor nu mai poate fi oprit!

Ei speră că tu și alți oameni cărora le pasă de parcuri nu o să auziți de această lege dezbătută de parlamentari, că presa nu o să tragă niciun semnal de alarmă, că societatea se va uita în altă direcție.

Pentru că dacă legea este votată de parlamentari în forma actuală, mii de hectare de zone verzi vor fi distruse pentru profitul lor. Vor putea fi betonate, iar în locul spațiilor verzi vor putea să apară cartiere de locuințe, parcări sau mall-uri.

Chiar acum plănuim să le dăm planul peste cap acestor afaceriști fără scrupule. Am mai făcut-o, cu ajutorul membrilor Comunității Declic, la sfârșitul anului trecut. Aceeași lege a fost votată de parlamentari și a ajuns la președinte pentru promulgare.

Zeci de mii dintre noi am semnat o petiție adresată președintelui, și peste 2000 i-am scris. I-am cerut să nu promulge legea în forma aflată pe biroul său. Să o trimită înapoi în Parlament și să ceară eliminarea unor amendamente puse acolo în interesul afaceriștilor din domeniul imobiliar. Iar președintele ne-a ascultat.

Acum e momentul să ne asigurăm că parlamentarii scot acele amendamente din lege. Sunt doar două. Le-au menționat peisagiștii, președintele și Comunitatea Declic. Dacă aceste amendamente vor fi eliminate, o să avem o lege modernă a spațiilor verzi, care salvează copaci de la toaletări care îi omoară, instituie prevederi clare despre cum funcționează un spațiu verde și, mai ales, oprește constructorii să betoneze parcurile.

Vom reuși să convingem parlamentarii să ne asculte pe noi, nu pe cei din industria imobiliară, doar dacă vor afla milioane de oameni de pericolul în care se află parcurile. Doar dacă scoatem la suprafață un subiect despre care, din păcate, în acest moment nu vorbește nimeni. Cu zeci de mii de ochi ațintiți pe ei, parlamentarii nu vor mai avea tupeul să lase în lege paragrafe care distrug spațiile verzi de dragul profitului.

Am relansat petiția pentru salvarea spațiilor verzi la sfârșitul anului trecut. Am mutat presiunea pe parlamentari și le cerem să scoată amendamentele toxice din lege. Pasul următor e să facem cunoscută această petiție. Să o trimitem la milioane de oameni cărora le pasă de parcuri. Iată care este planul.

Cu câteva mii de lei putem ajunge cu semnalul nostru de alarmă la peste un milion de oameni, prin reclame pe Facebook. Într-o săptămână ne putem asigura că pericolul în care se află spațiile verzi va fi pe buzele tuturor. Dar trebuie să ne mișcăm repede, legea a intrat deja în dezbatere. Trebuie să punem cât mai multă presiune pe parlamentari chiar de mâine.

Dar pentru a reuși să răspândim vestea, trebuie să strângem, în următoarele câteva zile, măcar 3000 de lei. Atât am avea nevoie pentru a plasa reclame pe Facebook care să ajungă la cel puțin un milion de oameni. E suficient ca 100 dintre cei ce primesc acest email să doneze între 20 și 40 de lei. Te poți număra și tu printre aceste 100 de persoane?


Legea spațiilor verzi este necesară. A fost scrisă, anul trecut, de profesioniști din domeniul peisagisticii și urbanismului. Dar, în ultimul moment, a fost modificată de politicieni care reprezentau interesele unor oameni cu bani ce doresc să ne distrugă parcurile, pentru a-și dezvolta proiectele imobiliare.

Depinde de noi dacă vom face cunoscut acest parteneriat toxic dintre unii politicieni și cei ce fac afaceri cu terenuri. Petiția  expune pericolul din forma actuală a legii și le cere parlamentarilor să elimine paragrafele ce pun în pericol zonele verzi.

Haide să facem această petiție cunoscută în rândul a milioane de oameni. Platforma Facebook ne permite să direcționăm reclamele exact spre cei interesați de domenii precum protecția mediului. Împreună cu ei putem salva parcurile.

Primul pas e să strângem banii necesari pentru a da drumul, chiar mâine, la campania de promovare a petiției. Te poți implica și tu donând, acum, o sumă de bani?

Fă un rechin imobiliar să scrâșnească din dinți de supărare.


Află mai multe despre campania Declic „Cerem parlamentarilor să oprească mutilarea spațiilor verzi” dând click aici.