Cum distrugi un Parc Național în 15 ani

De-Clic :: Cum distrugi un Parc Național în 15 ani

Unul din cele mai frumoase și importante Parcuri Naționale, Semenic - Cheile Carașului, este pe cale de a fi distrus iremediabil. Ultima șansă este să ne mobilizăm rapid, online și, apoi, prin presiune în Parlament, pentru a bloca un plan dement de a pune la pământ 66 la sută din pădurile parcului. Cerem încetarea contractului de administrare al Romsilva pentru acest parc. De ce? 
Imaginile din acest articol vorbesc de la sine. Sunt rezultatul a 15 ani de ”gospodărire” și protejare a parcului de către proverbialul lup pus paznic la oi.  Sunt dovezi ale dezastrului din zonele Izvoarele Nerei, Semenic, Văliug, Comarnic, Naves. Iată o imagine cu începutul construirii Cabanei Salvamont, în mijlocul unei rezervații (turbăria de pe Semenic), construită ilegal, fără avize și autorizări. 


Imagini cu  versanți întregi tăiați la ras, cu arbori seculari puși la pământ, apoi trași prin albiile râurilor (lucru interzis). Arbori neprotejați și afectați de tăierile altor arbori, anvelope de tractor și alte gunoaie lăsate în urma exploatărilor...
Asta înseamnă „conservare și recreere” sub administrarea Romsilva. Regia a trimis, de curând, Ministerului Mediului un Plan de management care acoperă toate abuzurile și ilegalitățile care au provocat distrugeri masive în ultimii ani. În plus, permite drujbelor și TAFF-urilor să pună la pământ două treimi din pădurile parcului. Ca urmare a petiției semnate de aproape 10000 dintre noi, ROMSIVLA încearcă să se apere și  ÎȘI TAIE CRACA de sub picioare. Nu cu drujba, cu un comunicat.

Practic recunoaște că a distrus Parcul Național Semenic – Cheile Carașului! Romsilva susține că studiile unor specialiști de la Universitatea Transilvania din Brașov arată că zonele de protecție strictă și integrală nu pot fi mărite la mai mult de 34% pentru că restul ar fi afectate de activități antropice. Ca urmare, NU MAI AU valoare pentru a beneficia de protecție. Dar aveau acum 15 ani, de când aceste zone au fost preluate în administrare! Dacă e adevărat, atunci Romsilva e direct răspunzătoare de distrugerea a două treimi din acest parc. De ce? Pentru că principala ”activitate antropică” a constat în tăierea pădurilor sub directa coordonare și aprobare a regiei!
Primul pas spre salvarea pădurii este înlăturarea Romsilva de la administrarea parcului.


Cu o suprafață de peste 36.000 de hectare, Parcul Național Semenic – Cheile Carașului cuprinde 11 rezervații naturale. Peste 4.600 de hectare (Izvoarele Nerei) de păduri virgine de fag au fost incluse, în 2017, în Patrimoniul Mondial UNESCO. Parte din aceste păduri sunt distruse sistematic chiar când citești aceste rânduri.