Hornbach nu mai comercializeză produse Holzindustrie Schweighofer și renunță la procesul împotriva Declic

De-Clic ::  Hornbach nu mai comercializeză produse  Holzindustrie Schweighofer și renunță la procesul împotriva Declic


Campania prin care am cerut companiei Hornbach să nu mai comercializeze produse lemnoase provenite de la Holzindustrie Schweighofer  a ajuns la final.

Am reușit ceea ce ne-am propus. Și nu doar că am reușit, dar i-am făcut să se retragă, cu imaginea și mai șifonată, din procesul prin care ne acuzau că le-am stricat reputația. Și-au dat seama că și-o strică singuri, și mai tare, dacă hărțuiesc în instanță o organizație care încearcă să salveze pădurile. Iată cum am procedat.

La începutul anului am aflat că magazinul de bricolaj sus-numit ne cheamă la judecată. Am aflat lucruri foarte interesante. Spuneau avocații lor, în actele de chemare în judecată, că le-am cam stricat imaginea. Era prima confirmare a faptului că, și la noi în România, presiunea publică poate pune în dificultate o mare companie. Din aceleași documente făcute publice la proces am mai aflat că, din decembrie 2018, Hornbach a renunțat complet să comercializeze produse provenite de la Schweighofer. Aici ar fi trebuit să se încheie campania noastră, dar conducerea din România a magazinului de bricolaj a considerat de cuviință să își mai tragă un glonte în picior cu un proces pe care nu aveau cum să-l câștige.

Acum o lună, despre proces a aflat și organizația soră a Declic din Germania, Campact. Aceasta a fost alături de noi și când am obținut dezasocierea FSC de SH. Și de data asta, Campact s-a implicat alături de Declic, și a lansat o campanie prin care a cerut celor de la Hornbach Germania să oprească un proces inutil, care punea presiune nelegitimă pe societatea civilă din România. Inițial, nemții s-au declarat solidari cu colegii din Hornbach România, printr-un comunicat sec. Apoi, au pornit mii de scrisori și comentarii pe Facebook de la membrii Campact spre șefii cei mari ai companiei. Pesemne le-am cauzat grave prejudicii de imagine și în patria mamă, pentru că, în câteva zile, am fost anunțați că Hornbach renunță la proces. Pe site-ul românesc al companiei a apărut un comunicat de presă cu un titlu care ne menționează.


Din titlu ar putea părea că există un parteneriat între noi, dar nu există decât un armistițiu. Le dorim însă, cu sinceritate, să devină o companie responsabilă care să se implice în salvarea pădurilor din întreaga lume. 

Destul despre acest subiect. Avem mult de lucru în lunile ce urmează dacă vrem să salvăm ce a mai rămas din pădurile României.

Această campanie câștigată este doar pas, mic, în efortul nostru de a opri jaful din păduri. De-a lungul timpului am făcut mai mulți pași importanți. Am reușit să oprim asocierea dintre Holzindustrie Schweighofer și FSC. În urma acestei campanii, numeroase companii, mai nou și Hornbach, au încetat relațiile comerciale cu firma austriacă. În acest moment lucrăm la o serie de investigații despre cum se fură pădurea, cu protecția autorităților și a legii. Și, mai ales, despre ce trebuie făcut pentru a stopa furtul. Lansăm prima parte în curând, stați aproape.

Acesta este momentul în care îți spun că pentru a putea continua, avem, din nou, nevoie de sprijinul tău. Jurnaliștii cu care lucrăm, avocații, experții din diferite domenii trebuie plătiți, așa este și normal. Nu este greu, de fiecare dată când a fost nevoie, am reușit să strângem bani suficienți. Oameni mulți, cărora le pasă de păduri, au donat câte puțin și s-a adunat suficient. Dacă 1000 dintre cei ce citesc acest blog post donează câte 10-20 de lei, putem să continuăm activitatea pe domeniul pădurilor, cel puțin o lună. Poți să te lipsești de această sumă? Dacă da, e și mai de ajutor dacă devii donator recurent.