#ȘîDeclic

De-Clic :: #ȘîDeclic

La începutul lunii am primit o provocare care a făcut să-mi tresalte inima de bucurie. Nu exagerez. Nu-mi era adresată direct mie, dar am luat-o extrem de personal. Un „țăran de la Sfântu Ilie cu accient moldovinesc”, pe care nu-l știam, mă îndemna pe Facebook să-mi ies din fire și din ritm în 15 martie, pentru 15 minute, la ora 15:00. 

No bun! Un moldovean, care-mi devenise brusc drag, îmi zicea să intru în grevă alături de el. Să protestez și să arăt că-s #șîeu supărat că nu avem autostrăzi. Supărat că 60 000 de oameni au murit pe șosele, de la Revoluție, pentru că niște politicieni fără scrupule își bat joc de noi cu mii de kilometri închipuiți, promiși, niciodată realizați. Supărat pentru că nu pot merge nici în Moldova, nici la București, fără să mă îngrozesc că am la dispoziție doar o rețea de drumuri de căruță, de pe vremea dacilor, transformate între timp în așa-zise drumuri europene. Nu pentru că nu avem bani să facem autostrăzi, am avea, dar îi fură aceiași politicieni care-mi sabotează de zeci de ani șansa de a avea o viață bună aici, în țara mea. 

Mă provoca, Ștefan Mandachi, să dau leapșa mai departe la trei prieteni, să le spun și lor să se oprească din activitate pe 15 la 15:00. Dar eu sunt foarte supărat, și nu doar pentru că nu avem drumuri decente. Zeci de mii de oameni mor și în spitale, mă scoate din minți faptul că sistemul sanitar ajunge să te ucidă în loc să te facă bine. Îmi vine să-mi iau lumea în cap când merg în munți și văd încă un versant tăiat la ras cu binecuvântarea autorităților corupte ce ar trebui să protejeze pădurea. Sunt supărat și pentru că învățământul e la pâmânt. Iar sistemul de justiție e hărțuit de aceiași indivizi mânjiți care vor doar să se vadă scăpați de închisoare. 

Sunt atât de supărat încât nu mi-e de ajuns să trimit provocarea lui Mandachi la 3 prieteni. Am trimis-o la 484672. Este vorba de toți oamenii care au participat de-a lungul timpului la campanii Declic și care au fost de acord să primească vești de la noi. {{first_name}}, faci parte dintre acești oameni care nu acceptă să stea și să-și lase țara furată. De obicei te provocăm la acțiune, îți trimitem petiții să semnezi, te îndemnăm să le scrii autorităților, să ieși la proteste. Acum te provocăm să stai, să te oprești din ceea ce faci pentru 15 minute. Dar, în semn de protest. 

"Dacă eşti profesor lasă elevii cu 15 minute mai mult în pauză. Dacă eşti zidar, lasă mistria jos pentru 15 minute. Dacă eşti şofer, lasă maşina 15 minute pe avarie. Dacă vrei să pleci din România, mai stai 15 minute”. Sunt cuvintele lui Mandachi din filmul devenit deja viral. Noi, echipa Declic, luăm 15 minute mâinile de pe tastatură.

Acum este rândul tău. Dacă ești de acord să primești provocarea noastră, te rugăm să o dai și tu mai departe. Dacă citești acest blog de pe mobil, apasă butonul portocaliu. Se va deschide o pagină de unde îți va fi mai ușor să comunici cu oameni din lista ta, prin SMS, Whatsapp, Telegram sau Facebook Messenger. Dacă ești pe laptop sau calculator, anunță-ți prietenii și cunoștințele pe Facebook, sau dă mai departe acest email.  


ȘîDeclic stă pe 15 martie, 15 minute, la ora 15:00. Adică Antoniu, Ana, Cătălina, Lumi, Olga, Roxana, Silvia și Tudor 

P.S. Vreau să îți spun de ce îmi pare foarte important să spunem „da” provocării lui Ștefan Mandachi. De fiecare dată când am schimbat ceva în bine, am reușit pentru că am fost mulți și am acționat împreună. Să ne aducem aminte doar de „Uniți Salvăm Roșia Montană”. De peste 15 ani grupuri de activiști militau împotriva exploatării miniere. Când mișcarea a devenit una națională, când zeci de mii de oameni, în toată țara, au ieșit împreună în stradă mesajul despre salvarea Roșiei Montane a devenit atât de puternic încât a dat la o parte interese de miliarde de dolari. 

Așa că eu o să stau oleacă. 15 minute. Stai și tu, dar dă vestea și la alții.