
Aduceți Inventarul Forestier în mileniul III
SEMNEAZĂ ACUM!
Află mai multe în 5 minute
De ce spunem că datele din Inventarul forestier sunt viciate?
La o privire superficială, potrivit Inventarului Forestier Național, în cazul rășinoaselor, pentru fiecare metru cub exploatat legal se mai taie încă o jumătate de metru ilegal. La examinare atentă, pe regiuni, datele privind rășinoasele relevă probleme și mai grave.
Dacă Transilvania și Moldova par în regulă, Țara Românească, în schimb, e țara surprizelor. Apare aici o nepotrivire în date care, practic, aruncă în aer tot Inventarul și pune sub semnul întrebării toate cifrele oficiale sugerând că, de fapt, proporția tăierilor ilegale este mult mai mare decât rezultă din Inventar.
În Țara Românească, în 2012 s-au inventariat 93 milioane metri cubi de lemn, adică 13% din totalul pe țară. Dacă nu s-ar fi exploatat, în 2018 ar fi trebuit să fie 107,4 milioane metri cubi. Dar s-au măsurat 107,6 milioane metri cubi. Este incredibil, dar avem în Inventar cu aproximativ 200 000 de metri cubi mai mult decât putea crește pădurea!
Adică, potrivit Inventarului, nu doar că toți arborii s-au dezvoltat nestingheriți și nu s-a scos niciun lemn din pădure în această perioadă, dar în mod ciudat apare și lemn în plus, peste creșterea calculată.
De ce nu apar exploatările din Țara Românească în Inventarul Forestier Național?
Pentru că este o problemă cu inventarul!
Care ar putea fi explicația pentru datele eronate din Inventar?
În astfel de cazuri, există două posibilități:
- problema a fost cauzată de date incorecte, sau
- problema a fost cauzată de metode statistice de prelucrare a acestora eronate ori inconsistente.
Ipoteza noastră a fost că datele din Inventar au fost viciate.
În cadrul Ciclului I, cantitatea inventariată a fost sub-evaluată, cu scopul de a masca jaful plănuit pentru următorii ani. Cu alte cuvinte, când au început inventarierea, și-au „pus deoparte” niște lemn. Grigore silvicultorul (probabil cineva sus-pus din Regia Națională a Pădurilor, sau din Ministerul Apelor și Pădurilor) a vorbit cu cineva care avea acces la datele Inventarului și i-a spus să facă „să fie bine”. Adică s-a asigurat că rămâne lemn neinventariat pentru a acoperi furturile care urmau să aibă loc în Ciclul următor.
În ce stadiu ne aflăm acum?
Cei de la Ministerul Apelor și Pădurilor ne-au răspuns la investigație și petiție spunându-ne, sec, că nu am luat în calcul ”erorile de eșantionare”. Nu este o explicație care să ne mulțumească.
La fel ca în cazul altor campanii despre păduri, dialogul cu autoritățile este blocat. Mimează interesul, sar preferă să nu facă nimic. Petiția și investigația noastră va fi pusă pe masa viitorului Ministru al Apelor și Pădurilor
Cronologia campaniei
17.07.19
Video