Spune NU despăgubirilor absurde! Stop TTIP!

STOP-TTIP

Compania canadiană Gabriel Resources a anunțat că dă în judecată statul român pentru imposibilitatea implementării proiectului Roșia Montană. Într-un interviu din 2013, CEO-ul companiei spunea că ar putea cere compensații de 4 miliarde de dolari, de trei ori bugetul anual al Sănătății. Ar fi cea mai mare despăgubire cerută de o companie unui stat. Acesta ar putea fi doar unul din sutele de procese intentate de companiile “nemulțumite”, dacă acordul TTIP între Statele Unite și Uniunea Europeană este adoptat.

Astfel de despăgubiri ar putea deveni o regulă prin mecanismele ISDS. Companiile “nemulțumite” s-ar adresa unor curți de arbitraj comercial, ale căror audieri pot avea loc inclusiv în camere de hotel, iar arbitrii ar putea fi în același timp avocați în alte cauze. Compensațiile nesimțite de tipul celor cerute de Gabriel Resources ar putea sărăci considerabil bugetul României.

Dorim să împiedicăm încheierea TTIP și CETA deoarece acestea includ mai multe puncte critice, precum soluționarea litigiilor între investitori și stat și dispoziții cu privire la cooperarea în materie de reglementare, care constituie o amenințare pentru democrație și statul de drept.

Dorim să prevenim scăderea standardelor din sectorul ocupării forței de muncă, social, de protecție a mediului, de protecție a datelor cu caracter personal și de protecție a consumatorului, precum și liberalizarea serviciilor publice (ex: alimentarea cu apă) și a bunurilor culturale în urma aces­tor negocieri netransparente. Inițiativa cetățenească europeană, ECI, susține o politică comercială și de investiții alternativă în UE.

***

Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP) este un acord comercial în curs de negociere între Uniunea Europeană și Statele Unite. Prevederile acestui acord au ca scop ‘’înlăturarea barierelor din calea comerțului (tarife vamale, reglementări inutile, restricții privind investițiile etc.) într-o gamă largă de sectoare economice, pentru a facilita cumpărarea și vânzarea de mărfuri și servicii între UE și SUA.”

Deși se negociază în secret, au apărut pe diverse canale frânturi din acest acord și analize ale specialiştilor care confirmă temerea că TTIP va aduce mai multe dezavantaje, printre care:

O legislaţie paralelă, doar pentru corporaţii
Prin mecanismul cunoscut sub numele de „soluționarea litigiilor între investitori și stat” (ISDS), inclus în acest tratat, companiile au dreptul de a acţiona în instanțe comerciale guvernele care iau decizii ce reduc profiturile companiilor.

Alimente injectate sau organisme modificate genetic
Prin conceptul de “corență de reglementare” standardele de calitate ale produselor alimentare, ale produselor cosmetice şi produselor medicale pot fi coborâte la același nivel cu cel al standardelor americane, care de cele mai multe ori sunt foarte joase și care nu respectă principiul precauției.

Cianură şi gaze de şist
TTIP deschide calea către importarea de procedee industriale dăunătoare pentru mediu cum sunt fracturarea hidraulică şi mineritul cu cianură.

Drepturi de muncă, restrânse
TTIP ar putea duce la coborârea oricăror standarde de muncă identificate ca „bariere” în calea comerțului, cum ar fi contractele colective de muncă, care ar putea fi invocate ca reprezentând restricții cu privire la modelul de afaceri al companiilor.

Privatizarea serviciilor publice şi a bunurilor culturale
TTIP îşi propune să creeze noi piețe prin deschiderea serviciilor publice și a contractelor de achiziții publice către corporații transnaționale, fapt ce amenință să introducă un nou val de privatizări în sectoare-cheie, cum ar fi sănătatea și educația.

În concluzie TTIP și fratele lui geamăn CETA (Acordul economic si comercial UE-Canada) sunt concepute pentru a crește puterea multinaționalelor în detrimentul democrației și binelui general.