Blog 14 June 2021

Cât o mai lungiți cu nosocomialele?

Joi, 17 iunie, mergem la Ministerul Sănătății să tragem la răspundere ministrul pentru dezinteresul în problema subraportării infecțiilor intraspitalicești. Ne vor însoți doi acrobați pe picioroange, ca să ajungă până la geamurile înalte ale clădirii. Ei vor purta mesajul comunității Declic pentru ministrul Ioana Mihăilă: „Cât o mai lungiți cu nosocomialele?”. Organizarea acțiunii, plata acrobaților, bannerele și materialele de protest ne costă 2000 de lei. Dacă 100 dintre noi aleg să contribuie cu câte 20 lei, vom strânge imediat suma. Contribui și tu?


Nu ne vine să credem că, după aproape 6 ani de la Colectiv, infecțiile nosocomiale sunt în continuare subraportate și lăsate să-și facă de cap prin spitale. Ba, mai mult, piața este din nou invadată de dezinfectanți diluați [1] sau în care substanța activă declarată pe etichetă lipsește cu totul.

Asta ne dă fiori pe șira spinării pentru că aceste produse ajung în spitale, sunt folosite de cadrele medicale pentru igiena mâinilor, în dezinfectarea instrumentarului pentru operații sau pentru curățenie.

Cei care au cel mai mult de suferit din cauza infecțiilor din spitale sunt pacienții, care mor cu zile. În alte țări bacteriile sunt controlate, monitorizate, combătute cu tehnologie modernă de dezinfectare. În România, însă, suntem în continuare în grija nimănui.

Niciunuia dintre ultimii trei miniștri ai Sănătății nu i-a păsat de problema nosocomialelor suficient de mult cât s-o rezolve. Nici măcar n-au catadicsit să răspundă petiției „Raportați infecțiile intraspitalicești!” [2], semnată de aproape 20 000 de membri Declic. Asta deși legea obligă ca unei petiții să i se răspundă în 30 de zile.

Lui Nelu Tătaru nu i-a păsat nici când am creat, chiar în fața instituției, imaginea dezastrului din spitalele românești, cu ajutorul unui pat de spital și a unui actor în rol de victimă a infecțiilor nosocomiale.

În mandatul lui Vlad Voiculescu, secretarul de stat Andreea Moldovan a promis în cadrul unei întâlniri pe zoom un răspuns la petiție, după care nu a mai fost de găsit. Actualul ministru, Ioana Mihăilă, nu răspunde la telefon, la emailuri sau la solicitările de audiență.

Așa că vom merge din nou la Minister, să protestăm și să cerem răspunsuri. Avem o listă întreagă de idei prin care să punem presiune pe autorități să-și facă treaba, acesta va fi doar un nou pas.

Iată ce vom face joi. Am vorbit deja cu doi acrobați, care vor ajuta ca mesajul nostru să fie cât mai vizibil în clădirea instituției. Ei vor avea pe haine multe bacterii imprimate, simbolizând invazia acestora. Vor plimba bannerul „Cât o mai lungiți cu nosocomialele?” prin fața geamurilor clădirii, până ce nu va mai exista angajat al Ministerului Sănătății care să nu-l vadă.

Membrii Declic participanți vor citi la portavoce petiția și vor împânzi zona cu stickere, precum cele din colajul de mai jos. Așa cum spitalele sunt cotropite de bacterii, așa va părea și clădirea în care sunt oamenii pe care îi plătim să oprească această invazie.

Vom fi văzuți și auziți cum nu s-a mai întâmplat până acum și ministrul va afla că ne vom ține de capul său până ce se va implica în rezolvarea subraportării infecțiilor din spitale. Vom avea și invitați din partea presei, care vor duce demersul nostru în media, prin fotoreportaje și articole.

Plata acrobaților, producerea și printarea materialelor (bannere, pancarte, stickere) și fotograful profesionist ne vor costa 2000 de lei, bani pe care trebuie să-i strângem chiar azi, pentru a fi siguri că acțiunea poate fi organizată cum ne-am propus. Așa că, ai posibilitatea să contribui? Poate fi orice sumă, oricât de mică. Poate fi contravaloarea unei cafele, a unui sandwich sau chiar a unei măști sanitare de protecție anti-Covid. Nu suma e importantă, ci faptul că putem să ne bazăm pe tine, alături de alți membri Declic, să strângem banii.


Știm că atunci când avem critici la adresa autorităților, acestea aleg deseori să le ascundă sub preș, să le ignore. Dar sunt și situații în care, chiar dacă nu au răspunsuri și acțiuni concrete, oamenii politici măcar nu se ascund. Așa s-a întâmplat de curând la Ministerul Mediului, când ministrul Tánczos Barna și secretarul de stat Raul Pop au ieșit și au vorbit cu protestatarii Declic și au avut întrevederi cu reprezentanții Comunității. Cerem și de la ministrul Ioana Mihăilă să aibă o întrevedere cu noi și să pună pe agenda sa de lucru problema subraportării nosocomialeor. Contribuie pentru acțiunea de la Ministerul Sănătății aici.


Note:
[1] turnulsfatului[.]ro: În grija nimănui: tratăm pandemia cu apă de ploaie, chiar și în spitale. Am descoperit dezinfectanți și cu 0% substanță activă, 6 iunie, 2021
[2] facem[.]declic[.]ro: Raportați infecțiile intraspitalicești!