Uncategorized 25 March 2020

Coronavirus: ce proceduri de igienă trebuie să respecți dacă voluntariezi

Pe timp de Coronavirus, dacă vrei să voluntariezi, iată câteva măsuri de igienă pe care trebuie să le respecți pentru sănătatea ta și a celorlalți:

Principii:

1. Se prezumă contaminarea oricăror suprafețe (indiferent de mediu) care nu au fost dezinfectate.
2. Se pleacă de la ipoteza că voluntarul este infectat.
3. Se pleacă de la ipoteza că beneficiarul este infectat.
4. Riscurile nu pot fi eliminate complet, dar ele pot fi reduse.
5. Selecția voluntarilor este prima măsură de protecție. Tinerii sănătoși clinic reprezintă candidații ideali pentru munca în teren.
6. Dezinfectarea mâinilor cu dezinfectant pe bază de alcool (reteta OMS) după fiecare manipulare/atingere a oricăror suprafețe reprezintă principala metodă de a reduce riscul de infectare a voluntarului sau de transmitere a bolii de către voluntar
7. Dezinfectarea recurentă a uneltelor/mașinilor folosite pe parcursul întregului proces.
8. Evitarea contactului direct precum și menținerea unei distanțe minime de 5 metri între voluntar și beneficiar asigură protecție în cazul unui eveniment neprevăzut (strănutat, tuse, etc.)
9. Materiale de protectie voluntari: ochelari de protectie (reduc riscul de contaminare prin mucoase precum și riscul de atingere a feței); masca chirurgicală care se schimbă odată la 3 ore sau când devine umedă (reduce riscul ca voluntarul să transmită virusul); gelul dezinfectant (reduce riscul contaminării voluntarului în timpul procesului precum și riscul ca acesta să contamineze pachetul).
10. Se evită pe cât posibil schimbul de bancnote, în cazul în care este necesar, acesta se face cu ajutorul unei pungi ziplock care este închisă, apoi va fi dezinfectată pe loc, iar banii sunt ulterior dezinfectați.

Vezi procedura completa pentru voluntari pe timp de Coronavirus.

Vezi video training

Aceste măsuri sunt deja aplicate de voluntarii grupului Vă ajutăm din Cluj!

Recomandările au fost redactate de Civic Suport, VeDem Just, Clujul Sustenabil și Center for Peace and Violence Prevention