Blog 27 August 2021

Ducem pădurea tăiată la minister

Antoniu, campaigner Declic, ne povestește: M-am întors, de curând, din parcul național Semenic. Am fost acolo pentru a documenta gravitatea distrugerilor din zone naturale care, cel puțin teoretic, ar trebui să fie protejate de lăcomia omului.

Este greu de pus în cuvinte ce am găsit acolo. Nici măcar fotografiile sau imaginile video nu reușesc să cuprindă adevărata dimensiune a dezastrului.

Este prima dată când am intrat într-un parc național altfel decât de plăcere, ca turist. Am mers țintit, în câteva puncte roșii indicate de biologii cu care m-am consultat. În inima parcului, la doar câteva sute de metri de zone aflate în patrimoniul UNESCO, am găsit buldozere, excavatoare și tocătoare de lemn. Zeci de hectare de pădure au fost puse la pământ, doar în ultimul an, în mai multe zone ale parcului. Acolo, pădurea tăiată ar avea nevoie de sute de ani pentru a-și reveni. Până și rădăcinile arborilor sunt excavate și tocate.

Am găsit foste poteci turistice transformate în drumuri forestiere și cursuri de apă ce deveniseră mâl grețos, amestecat cu uleiuri de motor, zeci de canistre, pneuri și pești sau alte animale moarte. Iar intenția administratorilor parcului e să aprobe un plan de management care să permită exploatarea a 66% din parc. Noaptea minții!

Nu îmi place să mă plâng, dar m-a deprimat cumplit ce am văzut. Și, din ce am vorbit cu angajați din celelalte parcuri naționale, la fel e peste tot.

Îmi pare incredibil că mass-media nu vorbește aproape deloc despre asta. Și că autoritățile nu fac absolut nimic pentru a opri nebunia care ne va lăsa fără cele mai valoroase păduri din munții noștri. Nu fac nimic pentru că pădurile seculare sunt o sursă uriașă de venit pentru clientela de partid.

M-am întors din Semenic cu o nevoie apăsătoare de a acționa imediat și, din fericire, nu sunt singur. Suntem deja aproape 30.000 de semnatari ai petiției prin care cerem interzicerea exploatărilor forestiere în parcurile naționale. Suntem suficient de mulți pentru a face următorul pas în campanie, întâlnirea cu autoritățile.

Am stabilit o întâlnire, marți pe 31 august, cu ministrul Mediului. Dar nu o să fie în spatele ușilor închise. Ca de obicei, când înmânăm o petiție, ne asigurăm că vom fi cât mai vizibili cu putință. Și că dezastrul din parcurile naționale nu mai poate fi ocolit cu privirea!

M-a impresionat imaginea de mai sus. Un arbore are nevoie sute de ani pentru a ajunge la o asemenea dimensiune. Iar un drujbaș iscusit are nevoie de doar câteva minute pentru a-l pune la pământ. Nu putem teleporta aceste trunchiuri moarte de copaci seculari la Ministerul Mediului pentru a le arăta ministrului și presei. Dar le putem reproduce, în mărime naturală, cu ajutorul unor artiști foarte pricepuți. Ei lucrează, de obicei, la decoruri de film, dar au spus da provocării de a realiza niște buturugi cât mai realiste cu putință.

Vom realiza marți, pe trotuarul unde ne vom întâlni cu ministrul, scena crimei. Pentru că este o crimă ce se întâmplă în parcurile naționale. Și vom duce la fața locului replici în mărime naturală ale victimelor, copacii morți.

Am văzut copaci realizați cu aceeași tehnică și arată incredibil de bine. Vom avea o scenografie de excepție, suntem optimiști că va veni, în număr mare, și presa. Însă trebuie să strângem fondurile necesare pentru a-i plăti pe artiștii care ne ajută să reproducem dezastrul din parcurile naționale pe trotuarul din fața ministerului.

Avem nevoie de 6.000 de lei, îi obținem dacă 300 semnatari ai petiției se decid să și doneze câte 20 de lei sau mai mult pentru a salva parcurile naționale. Te poți număra printre ei?


Scenografiile spectaculoase ca cea descrisă mai sus sunt ca un magnet pentru presă, mai ales pentru televiziuni. S-a întâmplat așa și când am fost la Ministerul Mediului cu un protest al animalelor. Prezența presei l-a determinat pe ministru să coboare din birou și să declare că va face exact ce i-am cerut. Adică să includă finanțare a pazei electronice a pădurilor, cu sateliți și camere video, în PNRR. Și, pentru că declarația a fost cât se poate de publică, a și făcut ce a zis.

La fel se va întâmpla și acum. Dacă reușim să organizăm un eveniment de excepție, cu pădurea tăiată, ne asigurăm de prezența presei. Iar când ministrul o să coboare pentru declarații, ne va fi mult mai ușor să-l convingem că nu poate spune nu salvării parcurilor naționale. Ar însemna un cui în sicriu pentru cariera lui de om politic.

Dar primul pas e să strângem banii necesari pentru a realiza scenografia cu copaci seculari retezați, cu pădurea tăiată. Ne poți ajuta?