Donatii 25 March 2021

Foame de ciolan

Imaginează-ți acest ciolan uriaș de 6m lungime x 4,3 m înălțime x 3 m diametru chiar în fața Palatului Parlamentului. Contribuie și tu aici, pentru ca această acțiune să poată avea loc.


Este îngrijorător că nu se mai vorbește deloc în spațiul public despre problema managerilor numiți politic în spitale. Parcă noii politicieni au uitat complet de promisiunile de depolitizare făcute în campania electorală de la alegerile parlamentare.

Ba, mai mult, aplică aceleași practici toxice, precum cele ale predecesorilor. Chiar de curând am aflat cu stupoare că managerul interimar de la spitalul Matei Balș, numit politic în fosta guvernare, a fost demis și înlocuit cu un alt manager interimar, tot numit politic.

Dacă nu readucem urgent în prim plan problema managementului defectuos din spitale, interesele și corupția vor continua nestingherite. Dacă nu intervenim noi, societatea civilă, practica interimatelor pe criterii politice va continua la nesfârșit, în defavoarea intereselor pacienților.

Ne-am gândit ce am putea face pentru a readuce pe agenda publică nevoia de mangeri de spitale angajați prin concurs, pe criterii clare de profesionalism. Avem un plan și vreau să-l împărtășesc și cu tine, pentru că membrii Declic se implică în campaniile pe sănătate și depolitizarea instituțiilor.

În fiecare marți, în Palatul Parlamentului, aleșii participă la ședințele din comisii. Vom duce Comisiei de Sănătate petiția Comunității Declic și vom cere membrilor acesteia să inițieze de urgență un proiect de lege. Asta deoarece actuala lege a spitalelor permite interimatul numit politic, pe perioadă nelimitată, de care toate guvernările abuzează.

Pentru ca acțiunea să aibă vizibilitate și impact cât mai mare la nivel de societate, ne-am pus iar creativitatea la contribuție. Așa că vom merge la Palatul Parlamentului cu un ciolan gonflabil uriaș, de 6m lungime x 3 m diametru x 4,3 m înălțime, cu mesajul „Gata cu ciolaniada! Depolitizați spitalele, acum!”. De la ferestrele Palatului Parlamentului, sau chiar din balconul în care se iese la fumat, politicienii nu vor mai putea admira bulevardul Unirii și fântânile arteziene. Vor vedea, în schimb, mesajul prin care li se cere ferm să-și facă treaba pentru care au fost trimiși în Parlament: adică să legifereze în interesul nostru, al cetățenilor.

Când un subiect de interes național intră într-un con de umbră, Comunitatea Declic se implică și depune eforturi pentru a-l scoate din nou la lumină. La fel am procedat și când subiectul dosarului 10 august a ieșit din atenția autorităților și a publicului. Când nimeni nu mai vorbea de abuzurile jandarmeriei din 2018, elefantul roz și mesajul „10 august – nu uităm!” au făcut înconjurul presei românești și au ajuns până și în New York Times.

La acest moment avem totul pus la punct pentru desfășurarea acțiunii de la Parlament: invitația de presă e pregătită și profesioniștii care să ne asigure materialul foto au confirmat participarea. Producătorul acestui ciolan gonflabil uriaș ne-a transmis că producția va putea fi gata până luni seară, dar pentru asta avem de plătit factura de 11 625,35 lei, în următoarele 72 de ore.

Suma este foarte mare, timpul e scurt, iar banii pe care îi avem în rezerva Declic nu ne ajung. Așa că apelez la tine să ne ajuți să strângem banii necesari. Am făcut un calcul: dacă aproximativ 800 dintre cei aproape 200 000 de membri Declic care primesc acest e-mail contribuie cu câte 15 lei, putem strânge suma necesară chiar înainte de scadența facturii.

Ce zici, contribui și tu cu orice sumă pe care ți-o permiți, pentru a readuce depolitizarea spitalelor pe agenda publică și pe cea a politicienilor?


Dacă nu ai făcut-o deja, semnează și tu petiția „Depolitizați spitalele, ACUM!