Blog 23 June 2021

Gata cu pensiile speciale

Astăzi îți povestim despre campania Tăiați pensiile speciale. E foarte important să citești mesajul și să susții acțiunea pe care o pregătim vinerea aceasta. Doar așa vom determina Guvernul să reacționeze.

La finalul iernii, după acțiunea cu schiorii care au coborât pârtia de la Poiana Brașov cu mesajul „Tăiați pensiile speciale, nu pădurile!”, am vrut să punem bannere uriașe lângă Parlament și Guvern, cu același mesaj. Dar nicio firmă de publicitate stradală nu a acceptat, de teamă că își vor pierde licența de funcționare. Evident că problema nu erau pădurile, ci specialii și pensiile lor.

Apoi, am bătut palma pentru un mesaj pe o mașină cu ecran led, care s-ar fi plimbat prin tot Bucureștiul. Am strâns chiar și banii de la membrii Declic, însă când să afișeze mesajul, ne-au anunțat că nu au aviz de la Primăria Capitalei. Nu ne-am lăsat și am încercat să cumpărăm publicitate pe autobuzele RATB sau la metrou. Și acolo am fost refuzați, când au văzut mesajul.

Am realizat că se tem de campania Declic, pentru că, de fapt, nu vor să respecte promisiunea electorală de a tăia pensiile speciale. Acțiunea din iarnă, când am protestat pe pârtie și apoi am pus un mesaj uriaș pe DN1, le-a creat o problemă de imagine celor din coaliția de guvernământ. Așa că acum fac tot posibilul să ne țină gura închisă, pentru că aliatul lor e tăcerea.

Dar nu ne pot opri. Vom face o acțiune chiar în fața Guvernului, în Piața Victoriei, vinerea aceasta. Trebuie să le arătăm că, dincolo de pârghiile lor politice, cetățenii se mobilizează și acționează. Ca să reușim să facem cea mai mare coregrafie a anului, vizibilă chiar din avion, avem nevoie de 30.000 de lei. Banii aceștia ar acoperi costurile cu materialele, coregraful și promovarea evenimentului.

Am reușit să dăm în lucru 3 bannerele lungi de câte 30 de metri, care vor umple Piața Victoriei, cu mesajul „Tăiați pensiile speciale!”. Asta pentru că avem deja 12.650 de lei strânși, bani pe care urma să îi folosim pentru publicitatea stradală. Dar tot trebuie să mai adunăm 17.350 de lei, ca să plătim diferența pentru bannere, coordonatorul coregrafiei, materialele publicitare și campania de comunicare.

Poți să contribui și tu? Dacă 360 dintre noi donează câte 50 de lei, reușim să acoperim costurile imediat. Mesajul va fi vizibil chiar și din avion, iar noi îl vom fotografia de pe clădirile înalte de vizavi de Guvern. Apoi ne vom asigura că mesajul circulă pe internet și la știri până ajunge la liderii coaliției de guvernare.


Chiar și CCR a spus că pensiile speciale pot fi tăiate, mai puțin cele ale magistraților. De aceea, nu putem înțelege ce îi mai oprește pe membrii Guvernului să facă un proiect de lege și să îl trimită în Parlament până la vacanță, adică până pe 30 iunie.

Au anunțat că nu mai măresc alocațiile copiilor, nici pensiile celor care au cotizat o viață din salariile lor, apoi, că limitează accesul la pensionarea anticipată. Totul, pe motiv că nu sunt bani la buget.

Dar, în această vreme, pe specialii pensionați chiar și la 45 de ani guvernanții nu îi deranjează. E prea mult, e timpul să arate că se țin de programul de guvernare. Dacă nu, să își asume eșecul.

Ce putem face noi este să creștem presiunea până când lipsa lor de acțiune ajunge în atenția publică. Toată lumea va vorbi despre evenimentul nostru, iar liderii PNL, USR și UDMR vor fi obligați să se poziționeze oficial pe subiectul tăierii pensiilor speciale.

Vineri, de la ora 19:00, are loc coregrafia-protest. Am reușit deja să strângem participanții care să ridice bannerele, am dat în lucru materialele și am achitat avansul cu banii pe care îi aveam strânși din primăvară. Mai e un singur pas esențial ca să ducem totul la bun-sfârșit: să achităm bannerele și restul serviciilor. Pentru asta, fiecare dintre noi ar trebui să contribuie cu o sumă oricât de mică. Crezi că poți renunța la o limonadă pe terasă, ca să susții cauza în care crezi? Dacă da, apasă butonul de mai jos și contribuie. Vei vedea apoi la televizor coregrafia și vei putea urmări declarațiile fâstâcite ale liderilor de partid.


Suntem 140.000 de semnatari ai petiției Tăiați pensiile speciale. E un subiect arzător pentru întreaga societate. Când un pensionar trăiește cu 700 de lei pe lună, iar altul cu 70.000 de lei, atunci trebuie să luptăm până la capăt pentru eliminarea inechităților. De aceea, te rugăm să contribui și tu pentru a reuși să realizăm vineri coregrafia din Piața Victoriei și să îi determinăm pe guvernanți să taie pensiile speciale. Intră aici și contribuie.