Donatii 30 October 2020

Liniște in justiție

Copiii agresați sexual încă nu reprezintă o prioritate pentru ministrul Justiției și pentru Procurorul General. În loc să lucreze la un plan, Cătălin Predoiu ne duce cu vorba, iar Gabriela Scutea e indiferentă. Așa că vom face un video în care să-i arătăm cu degetul și pe care îl vom distribui masiv, ca să-i facem de rușine. Filmările și promovarea ne costă 4.000 de lei, poți contribui și tu cu o sumă oricât de mică?


Pe 10 septembrie am fost la Ministerul Justiției să aflăm cum pot dormi noaptea cei care îi lasă liberi pe agresorii sexuali de copii. Nu ne-am dus cu mâna goală, ci cu un plan de propuneri făcute după ce ne-am consultat cu experți din sistemul judiciar. Echipa desemnată de ministrul Cătălin Predoiu nu ne-a prezentat nicio strategie, dar a promis lucrează la asta. Și că, după o lună, ne revedem la minister cu planul de acțiune pe masă.

Termenul a trecut, mai este puțin și se împlinesc 2 luni, iar echipa ministrului Justiției ne tot duce cu vorba. Am încercat în zadar să stabilim o întâlnire, oamenii s-au fofilat și au găsit diverse scuze. Degeaba ne promit că lucrurile se vor schimba, dacă nu fac nimic și doar trag de timp.

Doar că acest timp nu trece în favoarea victimelor. În continuare, în sistem lucrează oameni incompetenți care nu înregistrează plângerile copiilor agresați sexual și îi trimit înapoi acasă, poate chiar lângă agresor. În continuare, în sistem avem judecători care decid să pună în libertate prădători sexuali, din simplul motiv că au recunoscut că au nenorocit viețile unor copii.

Denisa, campaignerul petiției „Nu mai lăsați prădătorii sexuali să scape!”, a tot urmărit știrile, să vadă dacă ministrul Justiției sau Procurorul General au anunțat că încep lupta cu agresorii sexuali. A aflat că prioritatea Gabrielei Scutea sunt acum niște porumbei care strică vopseaua de pe mașinile subalternilor, a dat dispoziție ca procurorii să nu mai hrănească păsările. Iar Cătălin Predoiu, de câte ori are vreo declarație publică, ne duce cu preșul despre cum va desființa el Secția Specială și cum va recupera prejudiciile din marile dosare de corupție.

Nepăsarea șefilor din justiție este o umilință pentru victimele prădătărilor sexuali. Este evident că Predoiu și Scutea nu reacționează fără presiune. Așa ne-a venit ideea unui video, în care să arătăm cât de prost este gestionat sistemul judiciar. Șefii din justiție au grijă să facă mereu, în public, promisiuni care sună bine, iar oamenii au tendința să creadă ce văd la televizor. Prin acest video vom arăta că dincolo de aceste promisiuni nu se întâmplă nimic. Adevărul este că, prin acest gen de nepăsare din partea autorităților, România a ajuns un rai pentru pedofili și violatori. Nimeni nu vorbește despre victime, așa că nici ministrul Justiției și Procurorul General nu fac nimic.

După ce vom filma și vom promova acest video, publicul din România va înțelege de ce sistemul funcționează greșit când vine vorba de copii agresați sexual. Filmul va ajunge până la ministrul Justiției și Procurorul General, iar cei doi vor avea explicații serioase de dat dacă nu se apucă serios de reformarea sistemului.

Am apelat la un scenarist, planul e gata pe hârtie. Problema este că ne mai trebuie 4.000 de lei ca să filmăm și să montăm materialul. Iar din ce rămâne, să-l promovăm în social media.

Toate acțiunile noastre depind de donațiile membrilor. Apreciem implicarea fiecăruia, mai ales că trăim vremuri dificile. Într-o lună pot fi 10 lei, de exemplu, cât dăm pe covrigii calzi de la colțul străzii. Fiecare contribuție de la un membru, oricât de mică, ajută să realizăm o acțiune de impact în societate. În măsura în care știi că nu îți este afectat bugetul lunar, contribuie și tu cu 10 lei, ca să strângem banii pentru video. Durează doar câteva secunde și datele tale sunt în siguranță pentru că folosim un sistem securizat, la fel ca la cumpărăturile online.


Potrivit statisticilor, la fiecare 6 ore, un minor este agresat sexual în România. La rece, am făcut un calcul: 196 de minori au fost agresați sexual de când ministrul ne duce cu vorba. Este timpul ca oamenii să afle din videoul nostru ce fac Predoiu și Scutea. Ajută-ne și tu să facem filmul.