Mesajul care poate salva vieți

Articol scris de: Anduța Karetsou
Dacă cineva cade inconștient lângă tine, ai ști ce să faci? Sau ai rămâne blocat, sperând că altcineva va interveni?
În țările nordice, 100% dintre oameni știu să acorde primul ajutor. În Germania, 36%. În România? Doar 5-8% dintre oameni știu ce să facă într-o urgență medicală. Nu pentru că nu vor, ci pentru că școala nu îi învață.
Noile planuri-cadru pentru liceu au fost publicate recent în consultare publică iar Ministerul Educației pare că a uitat complet de cursurile de prim ajutor. Asta înseamnă că noi generații de elevi ar putea absolvi liceul fără să știe cum să intervină, la nevoie.
Acum avem ocazia să schimbăm asta. La București, tocmai a început o dezbatere publică despre planurile-cadru pentru învățământul liceal. Ministerul Educației transmite live pe Facebook și va lua întrebări și din comentarii. Dacă vom fi mii care întrebăm despre cursurile de prim ajutor, vom atrage foarte puternic atenția asupra acestei teme.
Dezbaterea a început la ora 16.00 și se încheie la ora 18:00. Dacă nu punem presiune acum, cursurile de prim ajutor în școli vor rămâne doar o idee bună, uitată într-un sertar la Ministerul Educației.
Iată ce ai de făcut:
- Intră acum pe live-ul Ministerului Educației, pe Facebook, apăsând pe butonul de mai jos.
- Scrie un mesaj, sub formă de comentariu la dezbaterea care se transmite live, chiar acum.
Ai putea întreba direct de ce Ministerul Educației a omis cursurile de prim ajutor din planurile-cadru, deși legea le prevede. Sau poți cere un răspuns concret despre când și cum vor fi introduse în programa școlară.
Poți explica de ce sunt esențiale cursurile de prim ajutor în școli: România este pe ultimele locuri în Europa la acest tip de instruire. Dacă elevii ar învăța măcar tehnicile de bază, ar putea salva vieți înainte să ajungă ambulanța.
Ai putea da chiar un exemplu personal: poate nici tu nu ai învățat primul ajutor în școală și te-ai întrebat ce ai face dacă cineva s-ar sufoca sau ar leșina lângă tine.
Poți face apel la responsabilitate: școala trebuie să pregătească elevii și pentru viață, nu doar pentru examene. Cursurile de prim ajutor trebuie să fie obligatorii, nu opționale sau ignorate.
Suntem deja peste 50.000 de semnatari ai petiției prin care cerem cursuri de prim ajutor în școli. Hai să ne facem auziți chiar acum.