Blog 28 October 2021

Neam ucis în spital

Închide ochii și imaginează-ți, pentru câteva clipe, că ești într-un spital, pe masa de operație. În jurul tău e forfotă, auzi sunetul metalic al instrumentelor, medicii și asistentele pregătesc echipamentele, iar lampa de deasupra ta îți orbește privirea. Tremuri de emoție și de teamă. Știi că ești pe mâna celei mai bune echipe de specialiști. Dar te gândești că, dacă scapi cu bine de operație, ai putea să iei vreo bacterie din spital. Și să te nenorocească pe viață.

Cam asta simțim toți, de 6 ani încoace, de la tragedia din Colectiv. Atunci am aflat că poți să ajungi pe picioarele tale la spital și să mori în câteva zile de la bacterii. Tot atunci am descoperit că, în spitalele din străinătate, nosocomialele sunt ținute sub control.

Astăzi, suntem din nou în mijlocul unei alte tragedii. Zilnic, 500 de oameni mor din cauza Covid. E ca și cum 2 avioane pline cu pasageri se prăbușesc, zilnic, în România. Unii dintre pacienții cu Covid ar mai fi avut șanse să scape, spun medicii, dacă secțiile de terapie intensivă nu ar fi fost pline de nosocomiale.

Însă, deși toți ne temem de infecțiile din spitale, nimeni nu face nimic pentru a le opri. Nici măcar pentru a le raporta. Miniștrii Sănătății, de la orice partid ar fi, se spală pe mâini.

Noi, cetățenii, suntem uneori prea împovărați cu problemele zilnice ca să mai reușim să ne gândim la nosocomiale. Ne amintim de bacterii doar când noi sau cineva drag ajunge la spital. Sau când mai comemorăm încă un an de la tragedia Colectiv.

De data aceasta, nu vrem să mai treacă încă un an fără schimbare. E timpul să luăm atitudine. Să ne folosim durerea, furia și frica, pentru a schimba lucrurile. Vineri, 29 octombrie, de la 17:30, le transmitem politicienilor un mesaj în Piața Victoriei: „Neam ucis de nosocomiale”.

E semnalul care să îi scoată din beznă pe guvernanți. Vom aprinde 500 de candele din care vom scrie mesajul. Va arăta cam ca în imaginea de mai sus.

Pentru că e pandemie, nu vom fi mai mult de 100 de persoane în Piața Victoriei. Toate vaccinate, așa cum ne cere legea. Am semnat deja protocolul cu Primăria Capitalei.

De data aceasta, imaginea va fi cea care va vorbi pentru noi. Vom scrie din lumânări „Neam ucis de nosocomiale”. Apoi, un fotograf profesionist va face poza cu mesajul, de pe o platformă înaltă de 6 metri. Jurnaliștii vor filma și vor transmite live acțiunea. Mesajul va umple aproape toată Piața Victoriei. Protestul nu va putea să fie ignorat fără repercusiuni de către politicienii care se visează viitori miniștri.

Ca planul nostru să devină realitate, trebuie să acoperim costurile în câteva zile. Va trebui să cumpărăm cele 500 de candele, să plătim literele uriașe pe care vom pune lumânările și să închiriem platforma pentru fotografie. Am estimat un cost de 6.000 de lei pentru acțiune.

E o sumă mare, dar, dacă fiecare dintre noi contribuie cu 50 de lei sau chiar mai puțin, vom strânge banii imediat. Dacă 120 dintre noi contribuie cu prețul unui prânz în oraș, vom plăti la timp furnizorii și vom realiza acțiunea de vineri. Așa, chiar dacă cineva nu poate fi în Piață, va fi parte a protestului. Plata e 100% sigură, printr-un procesator de plăți la fel ca la magazinele la care îți faci cumpărături online.

Contribui pentru protestul din Piața Victoriei?


La finalul lunii, se împlinesc 6 ani de la tragedia de la Colectiv, în care 65 de tineri și-au pierdut viața. Unii dintre ei au scăpat din flăcări, dar au fost uciși de nosocomialele într-un spital din România. Anul acesta, nu putem ieși în număr mare în stradă să îi comemorăm, din cauza pandemiei. Dar trebuie să marcăm momentul și să cerem raportarea nosocomialelor din spital. Doar așa avem o șansă ca viitorul ministru al Sănătății să găsească o soluție pentru a scăpa de infecțiile intraspitalicești. Contribuie și tu cu o donație. Apasă aici și susține acțiunea Declic.