Donatii 24 March 2021

Panou video mare și galben din fața parlamentului

Dacă și tu crezi că pădurile trebuie protejate și pensiile speciale tăiate, dă click pe butonul galben. Strângem bani pentru a plasa un panou video publicitar mobil, din clipul de mai jos, în calea politicienilor. Vom reuși să creștem presiunea pe ei doar dacă strângem banii necesari. Poți contribui și tu cu o donație de 15 lei?


Presiunea publică funcționează! Iată de ce spunem asta.

Ținem minte că la prima ședință Declic, de la începutul anului, eram îngrijorați. Două subiecte extrem de importante, ilegalitățile din păduri și pensiile speciale, intraseră într-un con de umbră. Nici presa, nici politicienii nu vorbeau despre asta.

Așa că am vorbit noi, Comunitatea Declic. Am organizat un protest pe pârtie, am promovat mesajul și pe internet, am amplasat chiar și un uriaș panou publicitar pe cel mai aglomerat drum din țară, pe Valea Prahovei.

În câteva săptămâni am reușit să readucem în actualitate cele două subiecte. Și, mai important, pe agenda autorităților.

În ceea ce privește pădurile, în ianuarie, după 3 ani de amânări s-a dat în folosință noul SUMAL, sistemul de urmărire a materialului lemnos. Avem și un nou Inspector al Pădurii, aplicația care ne ajută să depistăm, chiar noi, cetățenii, transporturi sau exploatări ilegale de lemn.

S-a făcut un prim pas și în ceea ce privește pensiile speciale, au fost tăiate cele ale parlamentarilor.

Dar există un pericol în aceste progrese făcute. Există riscul ca cele două subiecte să iasă din actualitate sub impresia că lucrurile s-au așezat pe făgașul bun. Experiența ne-a învățat, însă, că autoritățile din România iau măsuri doar când presiunea publică devine periculoasă pentru imaginea celor ce le conduc.

Nu ne putem permite ca cei din Guvern și Parlament să își închipuie că ne-au liniștit cu cele câteva măsuri luate în direcția cerută de noi.

Pensiile speciale acordate parlamentarilor reprezintă doar un procent din totalul acestui tip de recompensă financiară nemeritată. Iar pădurile au încă nevoie de măsuri drastice pentru a încetini ritmul nebun cu care se taie ilegal. Încă nu avem alerte satelitare care să ne spună, automat, când se distruge pădurea în locuri nepermise. Nici camere video inteligente care să păzească, electronic, ieșirile din păduri.

Așa că trebuie să creștem și mai mult vizibilitatea acestei campanii. Ideea despre cum să facem asta ne-a fost dată de numeroase comentarii la postarea de mai jos. Membrii Declic ne-au sugerat să mutăm panoul publicitar, amplasat pe Valea Prahovei, la București.

Ne-am propus să fim chiar mai mobili decât atât. Și am rezervat un panou montat pe cele trei fețe vizibile ale camionetei pe care o poți vedea la începutul articolului. Așa putem să mutăm mesajul nostru exact în locul prin care trec factorii de decizie. În fața Parlamentului, la Guvern, la Ministerul Mediului. Acest panou video este extrem de luminoas, e genul de mesaj pe lângă care nu ai cum să treci fără să-ți sară în ochi.

Vrem să-l închiriem exact în zilele când este plen la Parlament sau ședința de Guvern. Imaginează-ți fețele politicienilor când vor vedea panoul nostru. Mai ales ale celor ce țin în brațe mafia lemnului sau care luptă pentru a păstra pensiile speciale.

Vom putea pune în practică această strategie doar dacă reușim să strângem banii necesari. Nu e vorba de o sumă mare, închiriem panoul mobil doar câteva ore pe săptămână, când știm că au politicienii treabă la Parlament sau Guvern. Dacă măcar 1000 de persoane donează o sumă între 15 și 50 de lei, strângem banii necesari pentru prima lună de campanie.

Dacă situația ta financiară îți permiți să contribui pentru a face cât mai vizibil acest mesaj, apasă acum butonul de mai jos.


Cei din Parlament știu ce este Comunitatea Declic. Suntem peste 800.000 de cetățeni implicați care stăm cu ochii pe ei. Impactul acestui panou video amplasat în calea lor va transmite exact mesajul pe care ni-l dorim. Anume, că nu ne-au adormit vigilența cu cele câteva măsuri luate și că trebuie să continue pe acest drum. Dar mai întâi trebuie să strângem banii necesari. Te poți implica și tu?


Intră pe acest link pentru a vedea restul acțiunilor Declic, marca „Tăiați pensiile speciale, nu pădurile!