Blog 27 May 2021

PET-uri care ne stau în gât

Credem că știi cum este când îți stă ceva în gât. Simți că te sufoci. Dar gândește-te cum ar fi dacă te-ai îneca cu plastic, în PET-uri. Pare bizar, nu? În câțiva ani, s-ar putea să fie ceva comun.

Dacă Ministerul Mediului amână în continuare sistemul garanție-returnare, plasticul ne va sta în gât, la propriu. Întârzierea durează deja de 6 luni și nimeni nu îl ia la întrebări pe ministru. De asta, pregătim joi, 3 iunie, un eveniment în față la minister. Contribui și tu cu o donație pentru a-l putea organiza?


Dar hai să-ți explic cum ne vom îneca cu plastic. Iulian Pojar, cercetător la Institutul Național de Cercetare pentru Geologie și Geoecologie Marină, a studiat apele României.

După ce s-a uitat prin microscop, a observat că, pe lângă minerale, în apă erau particule din plastic.

Acestea provin de la PET-uri și alte resturi plastice care ajung în ape, se rup în bucăți minuscule și devin hrană pentru pești și alte vietăți. Și atunci când gătim pește fript cu usturoi, plasticul ajunge din burta peștelui în burta noastră.

Cercetătorul român spune că la Sulina și Sfântu Gheorghe a găsit concentrații de până la 18 particule de plastic pe metru cub de apă. În timp ce, în dreptul orașului Constanța, 3-6 particule/metru cub, iar la Mangalia 7-10 particule [1].

Mai îngrijorător e că, în fiecare an, concentrația de particule de plastic e tot mai mare.

Pentru problema plasticului, există o soluție. Însă, Ministerul Mediului o amână. Prin sistemul garanție-returnare, PET-urile n-ar mai ajunge în burțile peștilor și apoi în ale noastre, ci ar fi reciclate. Din ianuarie, ministrul tot spune că va publica actul normativ pentru sistem. Ultimul termen pe care l-a dat este 25 mai [2].

La fel ca în povestea cu băiatul care a strigat de prea multe ori „vine lupul!”, noi ne-am cam pierdut încrederea în cuvântul ministrului.

De asta, joi, pe 3 iunie, vom merge la Ministerul Mediului. Vom duce acolo o piscină în care vom răsturna 37 de pubele cu PET-uri. Pentru că sistemul garanție-returnare a fost amânat, returnăm aceste ambalaje la minister.

În piscină va fi o persoană care va înota cu PET-urile până la gât. Poate așa înțelege și ministrul că, fără sistemul garanție-returnare, în curând ne vom îneca în plastic.

Am programat evenimentul în preajma unei zile speciale. Pe 5 iunie e Ziua Mediului, ceea ce înseamnă că atunci cu toții vom fi mai atenți la problemele care țin de mediu.

Abia așteptăm ca televiziunile să roiască în fața ministerului și reporterii să-l ia la întrebări pe ministru. Suntem curioși ce explicații va da pentru întârzierea de 6 luni a sistemului.

Vrem ca totul să iasă bine și deja am găsit piscina pe care s-o ducem la minister. Costă 600 de lei. Ne trebuie foarte multe PET-uri, așa că am vorbit cu un operator de salubritate. Vom avea chiar și un înotător special echipat, care va face un plonjon în ambalajele din plastic. De asemenea, vom mai face și câteva pancarte pentru ne transmite mesajul. Ca de obicei, vom apela la un fotograf profesionist și vom plăti pentru servicii de comunicare cu mass-media, astfel încât evenimentul nostru să fie bine acoperit.

Mai sus poți vedea o simulare, făcută de colega Lumi.

După cum vezi, sunt destule de pus la punct până pe 3 iunie. Însă, fără donațiile membrilor Declic, nu vom reuși să facem evenimentul. Dacă ministrul nu e luat la întrebări, atunci sistemul va fi amânat până când toată lumea va uita de această soluție pentru mormanele de PET-uri aruncate peste tot. Contribui și tu cu o donație? Orice sumă este de ajutor.


Microplastice au fost găsite până și în placenta în care se dezvoltă fetusul uman [3]. Mamele care au participat la studiu au fost șocate. Contribuie și tu cu o donație pentru a putea organiza evenimentul de la Ministerul Mediului.


Note:

[1] mindcraftstories[.]ro/mediu/detectivul-de-plastic/
[2] digi24[.]ro/stiri/sci-tech/natura-si-mediu/garantia-pentru-sticlele-din-plastic-va-fi-de-50-de-bani-anunta-ministrul-mediului-1533497
[3] theguardian[.]com/environment/2020/dec/22/microplastics-revealed-in-placentas-unborn-babies

Dacă nu ai apucat, semnează și tu petiția „Reciclare: vrem sistemul garanție-returnare pentru ambalaje!