Blog 29 April 2021

Plămânii noștri la Cluj, Iași, Ploiești și Brașov

După o lună în Piața Victoriei, plămânii Declic s-au înnegrit. Asta, într-o perioadă în care autoritățile s-au lăudat că aerul nu mai este atât de poluat. Plămânii sunt gri cenușiu, de la particulele minuscule, dar toxice, pe care le respirăm zi de zi.

Deși anticipam că se vor înnegri, atunci când i-am văzut am avut un șoc. Am înțeles încă o dată cât de gravă e poluarea aerului. Cea pe care nu o vedem cu ochiul liber și pe care, poate de aceea, nici nu o conștientizăm. Rolul acestor plămâni e tocmai acela de a ne arăta ce aer toxic respirăm toți, cetățeni obișnuiți sau politicieni cu funcții înalte.

Pentru că au trecut 30 de zile de când plămânii au fost puși în Piața Victoriei, am întrebat membrii Declic unde să îi ducem mai departe. În urma unui sondaj cu membrii, am hotărât ca instalația să ajungă la Cluj, Iași, Ploiești și Brașov.

Însă, pe cât de mare este dorința ca plămânii să ajungă în cât mai multe orașe, la Cluj, Iași, Ploiești și Brașov, pe atât de mic este bugetul nostru. Realizarea instalației ne-a costat peste 25.000 de lei, din care am acoperit cam 20.000 de lei. Fiecare mutare înseamnă încă 5.000 de lei, atât costă filtrele albe care îmbracă plămânii, montajul, transportul și autorizațiile. Sincer, acum nu avem acești bani.

Ar fi păcat ca alte orașe să nu beneficieze de conștientizarea pe care o oferă acești plămâni și să nu vadă nivelul real al poluării. Peste câteva zile expiră autorizația de amplasare la București. Va trebui să decidem ce facem cu plămânii artificiali: îi trimitem într-un depozit sau ne mobilizăm să facem rost de bani și să îi instalăm în următorul oraș.

Decizia ține de fiecare dintre noi. Dacă ne mobilizăm 100 de membri și donăm câte 50 de lei, acoperim costurile pentru încă un oraș. Dacă 1.000 dintre noi donează câte 15 lei, strângem 15.000 și avem suficienți bani să mutăm plămânii în alte orașe, la Cluj, Iași, Ploiești și Brașov. Contribui și tu, pentru a acoperi costurile de mutare a panoului care respiră?

Am creat un fundraiser pe Facebook, ca să donezi ușor:


Dacă nu ai Facebook, poți intra aici și dona pe site-ul Declic în deplină siguranță.

Deși pare ireal, sunt oameni care refuză să creadă că aerul pe care îl respiră e toxic. Am primit mai multe mesaje de la brașoveni supărați pe noi pentru că spunem că aerul orașului lor e poluat. Da, din păcate, deși e înconjurat de păduri și munți, orașul de la poalele Tâmpei e în top 3 orașe poluate din România. Ca autoritățile să acționeze, trebuie mai întâi ca cetățenii să conștientizeze problema poluării. Exact acest efect îl are panoul nostru, dar vom reuși să atagem atenția doar dacă strângem banii pentru a muta acest „barometru” al poluării în alte orașe. Intră aici și, dacă poți contribuie și tu cu o sumă oricât de mică.


Află aici mai multe despre campania Declic „Aer pentru viață”.