Donatii 1 April 2021

Proiect de lege Declic

Declic a cerut printr-o petiție ca procurorii să fie lăsați să ancheteze lucrări în natură fără autorizație. Acum a ajuns proiect de lege în Parlament.

Inițial, nu ne-a venit să credem. Am sărit în sus de bucurie și i-am scris lui Călin: „Bravo, ce idee bună ai avut!”. Călin Dejeu este biologul care ne ajută cu expertiza sa pe râuri. El ne-a semnalat fărădelegea făcută de Florin Iordache și de colegii lui anul trecut, când s-au grăbit să mai amputeze justiția cu o modificare legislativă. Călin ne-a spus că modalitatea de a anula o așa grozăvie este o nouă lege. Așa am pornit acest demers.

Fără semnăturile a 10.416 dintre membrii Declic, nu am fi ajuns aici. Am făcut echipă bună, iar parlamentarul Cosmin Poteraș a preluat demersul nostru și l-a transformat în inițiativă legislativă.

Dar nu trebuie să ne culcăm pe o ureche. Ne așteaptă o bătălie grea în Parlament. Ca și anul trecut, trebuie să învingem lobby-ul afaceriștilor susținuți de unii politicieni. Ei câștigă bani din distrugerea râurilor prin proiecte hidroenergetice și nu vor ca procurorii să le strice planurile cu dosare penale.

Am citit în presă despre comportamentul mafiot al unor șefi din Apele Române, care au trecut la amenințări și concedieri abuzive ca să scape de colegii incomozi. Și negocierile politice se poartă cam la fel. Umblă deja vorba pe holurile Parlamentului că acest proiect de lege pornit de la petiția Declic incomodează. Politicieni din mai multe partide plănuiesc să vină cu amendamente toxice.

Toate acestea pot fi contrabalansate doar printr-o poziție fermă din partea unui mare număr de oameni. Acum e momentul să fim cu ochii pe parlamentari. Când încep dezbaterile, le umplem căsuțele electronice cu mailuri și le cerem să voteze acest proiect de lege în forma în care a fost propus. Ca să creștem numărul de semnatari, trimitem petiția cunoscuților care cred, ca și noi, că râurile trebuie să rămână libere. În măsura în care restricțiile ne permit, vom protesta în fața Parlamentului pentru ca politicienii să lase procurorii să ancheteze abuzurile împotriva râurilor.

Dar cum să planificăm în detaliu strategii eficiente, când nu avem fonduri suficiente? Sunt luni în care tragem linie și vedem că nu reușim să acoperim costurile acțiunilor pe râuri. Am tot împrumutat din „rezerve”, dar nu vom putea face asta la nesfârșit. Mai ales că și cheltuielile organizației se bazează tot pe aceleași rezerve. Noi nu putem funcționa dacă nu avem facturile plătite la servere sau la aplicațiile pe care le folosim ca să comunicăm cu membrii.

Îți spunem ce ne-a ajutat până acum: contribuțiile lunare. Fiecare donație recurentă este o garanție că putem susține costurile acțiunilor de campanie, pe lângă plata facturilor de zi cu zi.

Anul trecut am dus o luptă contracronometru pentru protejarea râurilor. Din contribuțiile făcute de membrii Declic am cumpărat o mascotă castor și am mers cu ea în Parlament. Așa am reușit să tragem un semnal de alarmă asupra înțelegerilor necurate dintre politicieni și afaceriști.

Tot din donațiile membrilor Declic am reușit să plătim onorariile avocaților și am deschis procese prin care cerem oprirea unor proiecte nocive, cum sunt cele de pe Bâsca și Jiu. Am atacat în instanță și ghidul de finanțare care permite folosirea fondurilor europene pentru construcții hidroenergetice distructive.

Ne-am făcut niște calcule. Fără contribuțiile lunare ale membrilor, nu am fi reușit să acoperim nimic din ce am făcut. În ultima vreme, însă, contribuțiile strânse în campaniile cu râuri s-au împuținat. Ar fi păcat ca, din lipsă de fonduri, să nu mai putem lupta împotriva celor care vor doar să scoată profit din distrugerea râurilor. De aceea, te rugăm să te gândești dacă ne poți sprijini lunar.

Să nu crezi că este vorba despre o sumă enormă. Donatorii Declic sunt oameni obișnuiți, care contribuie cât pot, fără să le fie afectat considerabil bugetul lunar. Ca să-ți faci o idee, poate fi contravaloarea unei cafele, luată dimineața în drum spre muncă.

Am vrea să știm răspunsul tău, timpul ne presează. Acest proiect de lege a fost înregistrat la Senat și, așa cum îți spuneam mai sus, deja unii parlamentari au început să vocifereze. Și vedem că vin cu amendamente făcute la presiunea afaceriștilor. Aceștia vor doar să construiască în natură fără autorizație și să nu dea socoteală cuiva pentru asta. Adică exact cum se întâmplă în prezent. Și am vrea să fim pe fază și să le zădărnicim planurile, nu să fim în căutare de fonduri.

Poți contribui recurent?


Dacă îți faci griji privind siguranța plății online, să știi că avem un sistem de securitate folosit și de magazinele unde îți faci cumpărăturile prin internet. Datele tale sunt în siguranță. Și pentru că suntem transparenți, vei primi în fiecare lună un raport despre modul în care au fost cheltuiți banii. Așa primesc toți donatorii Declic, indiferent de suma cu care contribuie. Soarta râurilor poate sta în gesturi mărunte, făcute la momentul potrivit. Îți mulțumim pentru că ne putem baza pe contribuția ta.


Semnează și tu petiția „Râuri: lăsați procurorii să facă anchete”.