Peste 15.000 de membri de-clic cer FSC să se dezasocieze definitiv de Schweighofer

De-Clic :: Peste 15.000 de membri de-clic cer FSC  să se dezasocieze definitiv de Schweighofer

Cluj-Napoca, 10 ianuarie 2016 - Astăzi, organizația internațională FSC (Forest Stewardship Council) a fost notificată oficial despre campania lansată de comunitatea de-clic, prin care li se solicită să se dezasocieze definitiv de compania Holzindustrie Schweighofer.

 În iunie 2016, companiei Schweighofer îi era suspendat certificatul de sustenabilitate FSC [1] din cauza investigațiilor jurnalistice care scoseseră la iveală o întreagă serie de nereguli a lanțului de aprovizionare.

 Jurnaliștii de la EIA (Environmental Investigation Agency) și Rise Project au arătat cum, timp de mai bine de un deceniu, cei de la Holzindustrie Schweighofer și-au creat o adevărate rețea de crimă organizată și au încurajat tăierile ilegale de pădure. [2] [3] În lumina acestor acuzații, organizația FSC, care le certificase lemnul ca provenind din surse legale și sustenabile, le-a suspendat certificarea și a pornit propria investigație internă.

 Ancheta FSC s-a încheiat în luna decembrie 2016 și a concluzionat [4] că, într-adevăr Schweighofer

- a achiziționat lemn ilegal;

- a avut un sistem inadecvat de verificare al lanțului de achiziție;

- a încalcăt legi și reglementări naționale în aprovizionarea sa cu lemn;

- a dezvoltat un sistem de bonusuri care încurajează tăierile ilegale.

 Însă, contrar așteptărilor, FSC nu a retras imediat certificatele de sustenabilitate acordate Schweighofer, ci le-a oferit acestora o perioadă de probă de 3 luni  în care trebuie să demonstreze că iau măsuri corective.

Campania inițiată de comunitatea de-clic cere FSC ca la finalul acestor 3 luni de probă să se dezasocieze de Schweighofer și să le retragă toate certificările acordate. Petiția poate fi consultată și semnată aici: http://bit.ly/certiFSC

În condițiile în care tăierile ilegale sunt direct legate de Holzindustrie Schweighofer, pierderea unui astfel de certificat se traduce în vești bune pentru pădurile România.

_____

[1] FSC suspendă certificatul de sustenabilitate al companiei Schweighofer

https://eia-global.org/press-releases/holzindustrie-schweighofers-fsc-certificate-suspended-eia-comments

[2] Raport EIA: goo.gl/otpW3o

[3] Documentar Rise Project:www.youtube.com/watch?v=aiSoYfPWuV8

[4] Raport intern FSC: goo.gl/d39GGS