Acordul CETA a fost ratificat de către Parlamentul European

De-Clic :: Acordul CETA a fost ratificat de către Parlamentul European

Trebuie să recunoaștem: suntem dezamăgiți. CETA* a fost ratificat ieri de Parlamentul European. Acordul va fi în curând aplicat provizoriu în proporție de 90%. 408 parlamentari au votat pentru, 254 împotrivă iar 33 s-au abținut. 30 din cei 32 de europarlamentari români** au votat în favoarea CETA cu excepția lui Laurențiu Rebega care a votat împotrivă și a lui Damian Drăghici care a lipsit.

Noi, românii, suntem de două ori mai dezamăgiți: Pe lângă faptul că europarlamentarii români au votat CETA  în bloc, fără nicio rezervă, unii dintre ei ne-au mai și mințit în față când am fost în audiență ca să le transmitem îngrijorările cetățenilor:

  • Iuliu Winkler a promis că va găsi o cale de a solicita guvernului să realizeze un studiu de impact asupra economiei românești. N-am mai auzit nimic despre acel studiu.

  • Viorica Dăncilă, liderul deputaților social-democrați români din PE, ne-a împărtășit serioasele îngrijorări vis-a-vis de lipsa de transparență a Comisiei Europene în negocierea CETA și de impactul negativ pe care acordul l-ar putea avea asupra agriculturii românești. A votat cu două mâini CETA, fără să-și mai bată capul cu transparența.

  • Maria Grapini, da, acea Maria Grapini, ne-a spus că o îngrijorează în mod deosebit impactul CETA asupra IMM-urilor. La cererea ei i-am trimis studii realizate de experți pe această temă. Voi ați primit vești de la ea? Nici noi. A votat și ea acordul cu zâmbetul pe buze, ba a mai ținut și un discurs înaintea votului.

  • Nu în ultimul rând, Norica Nicolai: Ei bine, d-na Nicolai ne-a declarat nici mai mult nici mai puțin că se opune CETA și va vota împotrivă. Ghiciți ce? A votat PENTRU, evident. Cam atâta încredere putem avea în cuvântul europarlamentarilor români.

Partea bună e că Parlamentul European a fost doar unul dintre numeroasele obstacole. Avem încă posibilitatea să oprim CETA. În continuare tratatul trebuie ratificat de către toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene. Este de ajuns ca un singur stat să se opună pentru ca întreg edificiul CETA să pice. Mai mult, controversatul sistem de tribunale pentru investitori (ICS) va trebui să aștepte până când 40 de parlamente din toată Europa vor fi de acord cu CETA.

Vestea proastă e că în România discursul public legat de acordul CETA se învârte doar în jurul ridicării vizelor de către Canada pentru cetățenii români. Ridicarea vizelor a fost moneda de schimb a României. Vizele au fost (aproape) singurul subiect discutat de presa românească în legătură cu acest tratat. Dacă se confirmă ce se spune în presă, ridicarea vizelor este de asemenea condiționată de ratificarea CETA în Parlamentul național.

CETA este lăudat în aceste zile de către susținătorii săi ca fiind acordul comercial cel mai avansat pe care UE l-a negociat vreodată. Adevărul este exact contrariul: CETA restrânge domeniul de acțiune al parlamentelor și guvernelor în numeroase domenii, cum ar fi schimbările climatice, impozitarea mai echitabilă a companiilor sau o mai bună protecție a consumatorilor.

În plus, avem deja dovada efectelor pe care le poate avea un astfel de tratat: compania minieră Gabriel Resources, care a propus proiectul de exploatare cu cianuri de la Roșia Montana a dat în judecată statul român cerând 4 miliarde de dolari despăgubiri, în baza unui astfel de tratat.

Acesta este punctul în care ne aflăm. Trebuie să ne îndreptăm atenția către Parlamentul României și vrem să fim sinceri: nu știm cum i-am putea convinge pe parlamentarii români să respingă CETA. Voi ce părere aveți?


*   Comprehensive Economic Trade Agreement / Acordul Economic și Comercial Cuprinzător dintre Uniunea Europeană și Canada
** Gasiți aici lista completă a europarlamentarilor români