Hornbach a mințit. Ajută-ne să spunem adevărul

De-Clic :: Hornbach a mințit. Ajută-ne să spunem adevărul

Iunie 2017 - Într-o investigație de-clic apărută luna trecută am demonstrat cum Hornbach și-a mințit clienții [1] și a continuat să vândă lemnul de proveniență ilegală de la Schweighofer, lemn la care lanțul de magazine promisese că renunță. [2]

Puși în fața investigației, Hornbach a ales întâi să ne intimideze și să ne amenințe, abia apoi să recunoască adevărul. Acum, compania a promis că va renunța la 90% din lemnul de la Schweighofer până în iunie 2017, și complet dacă aceștia nu își vor primi certificatul de sustenabilitate FSC* până în 2018. [3] Însă, ce a uitat Hornbach să declare este că și ei fac parte din grupul ce urmează să negocieze setul de condiții pe care Schweighofer trebuie să le îndeplinească pentru recertificarea FSC. [4]

Săptămâna trecută am întrebat membrii de-clic ce părere au despre acest lucru. [5] Peste 90% dintre respondenți au spus că acest lucru este un conflict de interese, iar campania trebuie continuată. De asemenea, Iuliana, membră de-clic, ne-a sugerat prin intermediul chestionarului să informăm FSC cu privire la conflictul de interese în care se află Hornbach. Și exact asta vom face!

Mai avem 7 zile până când consultarea publică a FSC se încheie. Haideți să le scriem împreună. Nu putem permite corporațiilor să câștige de data asta. Ele câștigă când noi alegem să fim simpli spectatori. Câștigă cu fiecare buștean doborât care intră pe porțile fabricilor Schweighofer. Câștigă pentru că ne dau ca opțiune doar variante proaste. Dar nu și azi. Azi le vom scrie celor de la FSC și vom face tot ce ne stă în putință pentru a opri certificarea tăierilor ilegale de pădure.

Alătură-te și tu miilor de cetățeni ce se implică pentru protejarea pădurilor! Scrie-le și tu celor de la FSC. Urmează pașii de mai jos:

1. Compune un nou email către: a.dunn@fsc.org, a.arellano@fsc.org, a.punja@fsc.org, confirmari@de-clic.ro

2. Copiază textul de mai jos și nu uita să te semnezi la final (îți recomandăm să trimiți varianta în engleză a textului)

Stimați membrii ai boardului,

În mai 2017 de-clic a publicat o investigație ce demonstrează ca lanțul de magazine Hornbach și-a mințit clienții privind încetarea relațiilor comerciale cu grupul Schweighofer. Investigația completă o puteți găsi la adresa: http://investigatie-hornbach.de-clic.ro/en

În decembrie 2016 Hornbach România anunța că va renunța la lemnul de construcție și cel rindelui deoarece dorește ca toți furnizorii lor să respecte principiile unei silviculturi responsabile. Decizia venea ca urmare a faptului că furnizorul principal de lemn, Holzindustrie Schweighofer avea certificarea FSC suspendată. Ulterior, această certificare a fost retrasă definitiv dorită multiplelor dovezi incriminatoare. Compania Schweighofer este catalogată drept principalul factor al defrișărilor ilegale care au avut loc în România în ultimii 10 ani.

Deși Hornbach se prezintă drept o companie prietenoasă cu mediul, investigația de-clic a descoperit că, la 4 luni de la comunicatul de presă, Hornbach România încă vinde lemn de la Holzindustrie Schweighofer. Găsim îngrijorător faptul că o companie care și-a mințit clienții și are un interes direct în recertificarea Holzindustrie Schweighofer să fie un factor de decizie în procesul de reasociere.

Considerând toate acestea vă solicităm să eliminați Hornbach Baumarkt AG din Camera Economică a acestui proces de consultare.

Cu stimă,

Dear members of the board,

In may 2017 de-clic published an investigation which demonstrates that Hornbach deceived their clients regarding the termination of their trade relations with Schweighofer. The full investigation is available here: http://investigatie-hornbach.de-clic.ro/en

In December 2016 Hornbach Romania announced they would give up construction wood and planed wood, as the company’s intention was that all their suppliers complied with the principles of responsible forestry. The decision came after their main wood supplier, Holzindustrie Schweighofer, had their FSC certification suspended. This certification was afterwards definitively withdrawn as a result of the multiple incriminating evidence. Schweighofer is considered the main trigger behind illegal logging in Romania, in the last decade.

Though Hornbach appears as an environmentally friendly company, the de-clic investigation discovered that, 4 months after the press release, Hornbach Romania still sells wood from Holzindustrie Schweighofer. We find very concerning the fact that a company who lied to its clients and has a direct interest in the recertification of Holzindustrie Schweighofer is a decision factor in the process of reassociation.

Considering this, we kindly ask you remove Hornbach Baumarkt AG from the Economic Chamber of this consultation process.

Kind regards,


NOTE:

[1] Investigația comunității de-clic: http://investigatie-hornbach.de-clic.ro/

[2] Comunicat de presă Hornbach, decembrie 2016: http://stiri.de-clic.ro/cp_Hornbach

* FSC = Forest Stewardship Council, este o organizație internațională care verifică și reglementează legalitatea procesării pădurilor la nivel mondial.

[3] Răspuns Hornbach în urma investigației: http://stiri.de-clic.ro/hornbach_FSC

[4] Grupul de lucru al FSC, din care face parte și Hornbach: http://stiri.de-clic.ro/grup_lucru_FSC

[5] Rezultate chestionar: https://www.de-clic.ro/stiri/chestionar-hornbach