Cum sa aduci probleme reale pe masa decidentilor. Studiu de caz: Zana Merciluta

De-Clic :: Cum sa aduci probleme reale pe masa decidentilor. Studiu de caz: Zana Merciluta

Declic oferă tuturor celor interesați de buna funcționare a societății în care locuim posibilitatea de a adresa ei înșiși problemele pe care le remarcă. Pe campaniamea.declic.ro lunar se inițiază zeci de petiții care semnalează statului diferite probleme. Astfel noi, cetățenii, facem agenda decidenților!

Un astfel de exemplu sunt Alina și Dani de la Merci Charity Boutique. Ele își dăruiesc timpul celor care provin din medii unde orice fel de serviciu este bine-venit. Încercând să propovăduiască efectele benefice ale unei igiene orale sănătoase, au descoperit o eroare gravă în legislația României.

De 11 ani în România există pe hârtie posibilitatea de a înființa cabinete medicale mobile. Acestea ar putea fi o mană cerească pentru acele comunități izolate, unde adesea cele mai aproape servicii medicale (spitale, cabinete medicale sau stomatologice) sunt la zeci de kilometri depărtare. Însă aceastei legi îi lipseau normele de implementare, acele instrucțiuni care fac ca ideea să devină realitate.

După 11 luni de umblat cu dosare pe la diferite instituții, după 3 guverne, după 4 audiențe la Ministerul Sănătății și 5 întâlniri la Direcția de Sănătate Publică, fetele se aflau în fața a 0 rezultate. Dar s-au descurcat minunat și au găsit la Minister un om care să le sprijine inițiativa. Doamna secretar de stat Nassar le-a susținut până au ajuns în fața unor propuneri de texte cu norme de implementare a legii: „Am avut surpriza să observ că de ani de zile Ministerul Sănătății nu a respectat legea! Am avut o discuție cu Merci Charity Boutique și am convenit să rezolvăm situația.”

Am participat alături de Dani și Alina la dezbaterea publică unde ne-am bucurat și de prezența doamnei ministru Sorina Pintea. Suntem pe drumul cel bun și anticipăm ca la finalul verii să existe deja aceste norme de implementare pentru care luptăm de atâta timp! „Nepermis de mult s-a întârziat acest proces, ani de zile. Suntem la o dezbatere care să ne facă să adoptăm acest ordin în forma în care este aplicabilă. Dacă nu poate fi aplicat, atunci îl scriem degeaba. Se merge pe ideea de voluntariat, asistența medicală să fie cât mai aproape de cetățeni.” declara doamna secretar de stat Nassar. Ca printr-un vis, sugestiile și metodele Zânei Merciluță sunt percepute ca practici de scalat la nivel național!

Fetele nu au fost singure în acest demers. S-au bucurat de susținerea membrilor Declic care au semnat petiția lor: Acces echitabil la servicii de medicină dentară pentru copiii de la sate și copiii cu cancer.[1] Ele au rugat toți semnatarii să trimită la rândul lor propunerile de modificare a normelor de implementare, astfel încât Ministerul a fost inundat de cererile noastre pentru modificări corecte. Acum, atât de aproape de a fi victorioși, Alina și Dani doresc să mulțumească membrilor Declic și să îi invite să dea o mână de ajutor pentru a ajuta copiii de la sate să primească îngrijirea medicală de care au neapărată nevoie. Te vor alături în viitorul Zânei Merciluță!

Cunoști o comunitate rurală din România unde igiena orală este inexistentă?
Știi vreun primar care ar fi interesat de a le primi? Ți-ar plăcea și ție să te implici ca voluntar?

Haide să ne cunoaștem și să ne ajutăm reciproc! Eta: 5 minute

[1] https://campaniamea.de-clic.ro/p/cabinete-mobile