Guvernul aruncă la gunoi legea risipei alimentare. Ce putem face?

De-Clic :: Guvernul aruncă la gunoi legea risipei alimentare. Ce putem face?

Dragi prieteni,

 

Anul trecut ne-am mobilizat împreună pentru a cere Parlamentului să voteze o lege eficientă pentru stoparea risipei alimentare [1]. Fiind an electoral, ne-am temut de la bun început că promisiunile politicienilor și deschiderea cu care păreau că îmbrățișează problema sunt doar de fațadă. Din păcate temerile noastre s-au adeverit.

 

Legea s-a votat în noiembrie, incluzând o parte din amendamentele cerute atunci și urmând ca normele de aplicare să fie publicate în urma consultărilor dintr-un grup tehnic de lucru. Între timp, industria alimentară s-a pus în mișcare și presiunile sale au dat roade: guvernul a anunțat că normele de aplicare vor fi amânate [2] și că din grupul tehnic de lucru vor face parte doar reprezentanți ai companiilor, nu și ai societății civile [3]. Totodată, argumentele societății civile sunt ignorate, iar companiile sunt cele care fac, practic, legea.

 

Mai mulți colegi din organizații implicate în stoparea risipei alimentare au tras un semnal de alarmă privind situația de mai sus [4]. Am mai aflat astfel că Guvernul încă nu a dat ordonanța de urgență prin care urmează să fie amânate normele de aplicare, așa că e un bun prilej să ne adresăm direct premierului Grindeanu, public, și să îi cerem să nu emită o astfel de hotărâre.

 

Timpul e scurt: Guvernul poate emite această ordonanță oricând, așa că trebuie să acționăm rapid. Știm că politicienii sunt sensibili la semnalele transmise public, așa că prima soluție la care ne-am gândit a fost să îi lăsăm cât mai multe mesaje pe pagina de facebook.

 

DA, ÎI VOI SCRIE ȘI EU!

***

 

Da, legea risipei alimentare este practic aruncată la gunoi și cu ea toate argumentele care o susțin. Se pare că pentru Guvern nu contează că mii de tone de mâncare ajung la groapa de gunoi, în timp ce zeci, sute de mii oameni nu au ce mânca.

 

Ce e de făcut?

Trebuie să le amintim guvernanților că tema nu dispare imediat după alegeri și că legea nu a fost votată doar pentru a ”da bine” în fața Uniunii Europene. Haideți să îi scriem mesaje premierului Grindeanu, și împreună să îi cerem să nu amâne normele de aplicare și să se implice în situația de la Ministerul Agriculturii, unde corporația face legislația, la propriu.

 

Nu avem prea multă vreme la dispoziție - contăm pe mobilizarea fiecăruia dintre cei cărora ne pasă pentru a opri în timp util amânarea normelor de aplicare și transformarea lor în instrument util doar companiilor alimentare:

 

Lasă un mesaj pe pagina de Facebook a primului ministru!

 

***

 

Dacă nu ai inspirație, iată mai jos câteva modele de mesaj pe care le poți lăsa pe pagina premierului:

 

Domnule Sorin Grindeanu, cereți Ministerului Agriculturii să deblocheze legea risipei alimentare! Nu semnați ordonanța de urgență prin care normele de aplicare ale acestei legi urmează să fie amânate. Este nevoie de această lege și scopul ei este acela de a reduce risipa și de a veni în ajutorul celor care au nevoie de hrană, nu al companiilor din industria alimentară.

 

***

 

Domnule prim-ministru, Banca Mondială estimează la 4.5 milioane numărul persoanelor care trăiesc sub pragul de sărăcie și care au dificultăți în a-și procura hrana zilnică. Pe de alta parte, conform Comisiei Europene, risipa alimentară reprezintă 100 milioane tone anual, dintre care 2.55 milioane de tone sunt aruncate în România.
În aceste condiții guvernul dvs. se pregătește să emită o ordonanță prin care să amâne normele de aplicare a legii risipei alimentare. Consider că e cazul să reevaluați această decizie.
Mai mult, aceste norme trebuie redactate implicând societatea civilă, nu doar companiile interesate care au ca singur interes amputarea legii!

 

***

 

Domnule Grindeanu, vă rog să cereți Ministerului Agriculturii să trateze cu responsabilitate problema risipei alimentare. Nu este acceptabil să fie amânate normele de aplicare, nici ca grupurile de lucru care le redactează să fie formate numai din reprezentanți ai industriei! NU faceți jocurile marilor companii și gândiți-vă în primul rând la toți cei care adorm seara flămânzi. Pentru ei această lege este o șansă.

 

---

 

[1] http://facem.de-clic.ro/risipa_alimentara

[2] http://stiri.de-clic.ro/norme-foodwaste

[3] www.madr.ro/comunicare/3826-informare-de-presa.html

[4] https://campaniamea.de-clic.ro/p/foodwaste
și http://stiri.de-clic.ro/ong-pozitie