Ghici ce costa 10.000 €

De-Clic :: Ghici ce costa 10.000 €

În iunie 2016, cu câteva zile înainte de alegeri, Emil Boc inaugura cu mare fast prima platformă îngropată de colectare selectivă a deșeurilor [1]. Prima și ultima, până în momentul de față. Aceste platforme costă 10.000 de euro bucata. Cu aceeași sumă s-ar putea dota aproximativ 10 blocuri x 10 etaje x 4 apartamente/etaj cu containere pentru colectare selectivă și fiecare apartament cu o baterie de 3 cutii pentru colectare selectivă cu sacii aferenți pentru 6 luni.

28 de incendii au avut loc doar anul acesta la cele două depozite de stocare temporară a deșeurilor de la Pata Rât. Cu toate că efectele directe şi indirecte sunt extrem de grave: poluarea sau punerea în pericol a centurii ocolitoare, Poliţia a demarat o anchetă abia după al 27-lea incendiu. [2]

De fiecare dată când capacitatea de stocare a deșeurilor pe rampa de gunoi ajunge la limită, apare în mod convenabil un incendiu care mai face puțin loc. Toate astea pe cheltuiala clujenilor care rămân cu efectele incendiilor și ale levigatului: fum cancerigen, lichidul toxic care se scurge în pânza freatică, boli cardio-vasculare grave, intoxicări șamd.

În timp ce ”sistemul modern de colectarea deșeurilor, silențios și discret ce permite menținerea curățeniei la punctele gospodărești” [3] care costă pe măsură, se lasă așteptat, noi vrem să le arătăm autorităților locale care este situația reală pe străzile și în cartierele noastre.

Peste 3000 de clujeni au semnat petiția prin care îi cerem primarului Emil Boc începerea imediată a colectării selective a deșeurilor, direct de la cetățeni [4]. Vrem să-i înmânăm săptămâna viitoare aceste semnături primarului Boc. Dar, în același timp, vrem să-i arătăm realitatea din cartiere.

Ce zici, ne trimiți și tu până luni o fotografie cu ghena de gunoi de la blocul tău ca să avem ce-i arăta primarului? Vrem ca până miercuri să avem gata macheta colajului.

1. Poți trimite fotografia prin email, ca atașament, la adresa contact@declic.ro

2. Poți trimite fotografia direct prin mesageria Facebook apăsând acest link.

În acest moment, în Cluj există un singur punct gospodăresc îngropat de colectare selectivă, realizat chiar înainte de ultimele alegeri locale, pe strada Luceafărului.

City-managerul Clujului, Gheorghe Șurubaru, spune că vor fi 31 de platforme subterane până la finalul anului, iar cifra va ajunge la 60 în februarie. Lucrările vor costa 4,7 milioane de lei, pentru îngroparea a 100 de puncte gospodăreşti din oraş. Tot conform acestuia "avem o listă de peste 400 de amplasamente pentru puncte gospodăreşti” [3]. Deci cu 1 milion de euro (dacă calculăm 1 euro = 4,7 lei) se rezolvă UN SFERT din necesarul de puncte gospodărești. Mai trebuie luat în calcul faptul că multe din ele deservesc mai multe blocuri, unde e nevoie de mai mult de 4 containere, deci va fi necesară suplimentarea numărului de pubele pe lângă platformele îngropate.

Avem un munte de gunoi la marginea orașului care ba se aprinde, ba se scurge în pânza freatică împreună cu tot ce înseamnă asta: poluarea aerului, apei și a solului. Avem o lege care nu se respectă. Suntem la ora actuală la o cotă de reciclare de 2-3%, aproape ultimii din UE. România are deschisă procedura de infringement la Curtea Europeană și riscă să plătească sancțiuni de 140.000 de euro pe zi [5].

Tot ce e necesar pentru a începe colectarea selectivă sunt 4 coșuri de gunoi, în patru culori, un fluturaș cu informațiile necesare și, bineînțeles, sistemul de colectare selectivă pus la dispoziție de primărie.

„Nu pot să suport mizeria. Tata, Dumnezeu să-l ierte!, să-l văd că aruncă, l-am amendat, l-am executat!“

- Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud

Un exemplu de bune practici este comuna Ciugud, județul Alba. Anul acesta, primăria a reziliat contractul pe care îl avea cu fostul operator de salubritate, din cauza serviciilor slabe și neconforme cu normele europene. Deasemenea, plănuiește să le dea localnicilor, gratuit, aparate de compostare a deșeurilor. În martie, s-a organizat o campanie de informare asupra colectării selective a deșeurilor. Au implicat copiii de la şcoală. Au mers acasă la săteni și au explicat ce înseamnă fracția umedă și fracția uscată (deşeurile umede, menajere, trebuie separate de cele uscate, din plastic sau hârtie etc.) [6]. Dacă se poate la Ciugud, se poate și la Cluj!

Nu mai este timp de așteptat! Fiecare zi de întârziere duce la creșterea cantității de deșeuri din depozitele temporare, crescând astfel riscul de autoaprindere și contaminare a solului și a apei cu levigat. Te duci și tu acum să faci o fotografie cu ghena de gunoi de la blocul tău, să-i arătăm primarului realitatea?

Da, trimit prin email

Da, trimit pe Facebook

Mulțumim că te implici,

Luminița, Sandor și echipa Declic

PS: Când ieși în weekend la plimbare, sau chiar când te duci să arunci gunoiul, ia telefonul cu tine, fă o fotografie cu ghena de gunoi și trimite-ne-o pe adresa contact@declic.ro

NOTE:

[1] http://stiri.de-clic.ro/Boc-inaugurare

[2] http://stiri.de-clic.ro/28incendii

[3] http://stiri.de-clic.ro/program-pilot

[4] https://campaniamea.de-clic.ro/p/colectare-selectiva-cluj

[5] http://stiri.de-clic.ro/infringement

[6] http://stiri.de-clic.ro/Ciugud