COMUNICAT: 11.000 de cetățeni cer retragerea certificării PEFC* acordată Schweighofer

De-Clic :: COMUNICAT: 11.000 de cetățeni cer retragerea certificării PEFC* acordată Schweighofer

11 iulie 2017 - În doar o săptămână de la lansare, o nouă campanie inițiată de comunitatea de-clic a adus împreună peste 11.000 de cetățeni. Campania cere organizației internaționale PEFC să retragă certificatul de sustenabilitate acordat companiei Schweighofer. Mai multe detalii aici: http://campanie.de-clic.ro/fara-PEFC

Până în februarie 2017, compania Schweighofer, cel mai mare procesator de lemn de esență moale din România, beneficia de două certificări internaționale, una de la FSC**, cealaltă de la PEFC. Comunitatea de-clic, împreună cu partenerii săi, Campact (Germania) și Aufstehn (Austria), a convins FSC să retragă certificatul acordat Schweighofer. [1] În urma investigației proprii, FSC a concluzionat că, într-adevăr, Schweighofer a tăiat lemn ilegal și a încălcat legile României. În prezent, compania Schweighofer este în continuare investigată de FSC pentru încălcarea standardelor românești de măsurare a lemnului.

FSC (Forest Stewardship Council) și PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification), sunt principalele două sisteme de certificare pentru protejarea pădurilor de practicile distructive. Aceste organizații verifică legalitatea afacerilor cu lemn și oferă garanţii cu privire la originea materialului forestier. Acest tip de certificări oferă companiilor acces pe piețele internaționale.

FSC a concluzionat deja că există dovezi clare și convingătoare cu privire la practicile ilicite folosite de compania Schweighofer timp de mai bine de 10 ani. Acum este momentul ca PEFC să ajungă la aceeași concluzie și să retragă certificarea acordată companiei Schweighofer.

“Peste 40% din lemnul tăiat în România ajunge la export. Clienții Schweighofer văd certificarea PEFC pe produsele de lemn și consideră că totul este în regulă, lucru total fals. De aceea e important să fie suspendate toate certificările companiei Schweighofer, pentru că acestea sunt folosite, de fapt, și pentru ascunderea originii lemnului tăiat ilegal.” a declarat Raluca Veștemeanu, campaigner de-clic.


Pentru mai multe informații,

Raluca Veștemeanu

raluca@de-clic.ro

tel/fax: 0364.104.706


NOTE:

* Ce este PEFC: http://stiri.de-clic.ro/despre_PEFC

** Ce este FSC: http://stiri.de-clic.ro/despre_FSC

[1] https://www.de-clic.ro/stiri/FSC-retrage-certificarea-Schweighofer