Consultare publică de formă la Ministerul Apelor și Pădurilor

De-Clic :: Consultare publică de formă la Ministerul Apelor și Pădurilor

În data de 18 iulie 2017, Ministerul Apelor și Pădurilor a supus consultării publice un nou proiect de ordin de ministru. Ordinul propune depășirea cotelor de tăiere de igienă sau de curățare. În motivarea propunerii, ministerul afirma că dorește accesul populației la lemnul de foc.


Comunitatea de-clic a luat parte la consultare, trimițând emailuri către Ministerul Apelor și Pădurilor. Membrii și-au exprimat îngrijorarea privind crearea unei portițe legislative care duce la legalizarea depășirii cotelor de tăiere de igienă.

Ministerul Apelor și Pădurilor a răspuns argumentelor trimise de membrii de-clic. În răspunsul oferit publicului, ministerul demonstrează încă o dată că dezbaterile publice sunt de formă, că opinia oamenilor fie nu este luată în considerare, fie este percepută ca un atac personal. Atitudinea formulărilor și limbajul abordat sugerează că indiferent de rezultatele așa zisei consultări, ministerul își urmează nestingherit planul de a da undă verde la defrișare.

Susținem, în continuare, așa cum am argumentat și în solicitările trimise ministerului, că tăierile de igienă și de curățenie sunt independente de nevoia de lemn de foc. Acestea ar trebui efectuate doar atunci când este absolut necesar și doar în scopul în care au fost gândite.

Dorim să precizăm că am citit cu atenție argumentația adusă de minister pentru a justifica depășirea cotelor de tăiere pentru lemnul afectat de factori biotici sau abiotici. De asemnea, așa cum am menționat și în solicitarea inițială exploatarea ilegală cunoaște multe forme, printre care și depășirea reglementărilor privind aceste tăieri “de igienă”.

În concluzie, indiferent de decizia Ministerului, comunitatea de-clic va continua să fie vigilentă și să intervină punctual pentru a corecta derapajele legislative.