Are poporul Avocat?

De-Clic :: Are poporul Avocat?

Acum două săptămâni am avut prima discuție virtuală despre Avocatul Poporului. După o introducere în care am prezentat ce este Declic și campania TARE-n drepturi, Mădălina Mocan, expert al Centrului pentru Studiul Democraţiei din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, ”ne-a trecut prin toată materia”:

Am discutat despre Avocatul Poporului: ce rol are, care este procedura de numire și de ce este atât de importantă în arhitectura instituțională românească. Mulți dintre participanți au vrut să afle mai multe despre procedura de numire (în acest moment este numit în ședință comună de către Camera Deputaților și Senat, în urma propunerilor venite tot din parlament.)


O altă preocupare a fost legată de asigurarea independenței acestuia în contextul în care acum el poate fi membru al unui partid politic până în momentul asumării funcției. Încercăm împreună să găsim soluții ca următorul avocat să fie “reprezentativ” pentru toți cetățenii României; să fie independent de interesele partizane și să facă dovada urmăririi interesului public. Cei prezenți la discuție au subliniat nevoia neafilierii politice, la fel cum a făcut și petiția #tarendrepturi.


O a doua parte a discuției a fost axată pe înțelegerea atribuțiilor instituției atât în ce privește domeniile de activitate dar și în cadrul procesului de control constituțional. Cum în 2019 va fi numit un nou Avocat al Poporului urmărim de asemenea să îl cunoaștem din timp: vrem dezbateri cu candidații pe bune, nu negocieri de partid peste noapte.


Am avut 559 de înscriși dintre care aproape 100 au participat efectiv. Întâlnirea plănuită de 90 de minute a durat 120 de minute. Am răspuns la 58 de întrebări, am discutat și am dezbătut, am lămurit unele lucruri și am făcut planuri de viitor.

Vezi aici prezentarea despre Avocatul Poporului.