Drept la replică privind acuzațiile aduse de Ministerul Apelor și Pădurilor

De-Clic :: Drept la replică privind acuzațiile aduse de Ministerul Apelor și Pădurilor

În data de 24 august 2017, Ministerul Apelor și Pădurilor a publicat o serie de acuzații referitoare la comunitatea de-clic și organizația de mediu Agent Green. [1] Reacția ministerului vine ca urmare a campaniei inițiate de cele două organizații pentru păstrarea platformei web inspectorulpadurii.ro.

 

Până în prezent, ministerul nu a fost capabil de a veni cu soluții sau variante înlocuitoare pentru platforma web inspectorulpadurii.ro. De asemenea, ministerul nu a răspuns solicitărilor cetățenilor și nici nu a publicat calendarul de implementare solicitat pentru transparentizarea sectorului forestier.


În scurtul timp în care a fost funcțional, site-ul inspectorulpadurii.ro și-a dovedit pe deplin utilitatea. Adus la zi cu informațiile necesare (imagini satelitare, APV-uri și informații din SUMAL), acesta poate deveni o armă de temut împotriva mafiei lemnului. 


Cetățenii sunt conștienți de utilitatea unui astfel de instrument. Peste 32.000 de oameni s-au alăturat, în doar cinci săptămâni, într-un efort colectiv pentru a convinge Ministerul Apelor și Pădurilor să găsească soluții constructive pentru păstrarea acestuia. Până în prezent, platforma web inspectorulpadurii.ro rămâne cel mai amplu instrument de monitorizare a pădurilor. Considerăm că el trebuie dezvoltat și îmbunătățit, nu ascuns în sertarele ministerelor.


Prin urmare, comunitatea de-clic va continua să solicite Ministerului Apelor și Pădurilor să-și facă treaba cu care a fost investit și anume să se asigure de buna guvernare a apelor, respectiv a pădurilor.


Față de cele menționate mai sus, dorim să aducem și câteva lămuriri punctuale:


Legalitatea contractului pentru dezvoltarea platformei inspectorulpadurii.ro


Doamna ministru Doina Pană continuă să se pronunțe cu privire la (i)legalitatea contractului care a stat la baza dezvoltării platfomei web inspectorulpadurii.ro înaintea autorităților competente. Indiferent de cine a greșit (guvernul Ponta în 2014 sau guvernul tehnocrat în 2016), suntem pe deplin încrezători că Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție își va îndeplini obligațiile legale. 


Ideea contractului ilegal este introdusă artificial în discursul Ministerului Apelor și Pădurilor și este menită să distragă atenția de la întârzierea măsurilor cerute de CSAT. Această decizie prevede ca până la final de 2018 transparentizarea sectorului forestier să fie completă. Prin urmare, ministrul Pană întârzie nejustificat în datoria sa de a continua transparentizarea sectorului forestier din România. 


Instigarea populației la acțiuni în stradă


De-clic este o comunitate de cetățeni activi ce se implică în bunul mers al societății. Decizia unei înmânări a semnăturilor a fost luată de către membrii de-clic [2] după ce ministerul a refuzat să răspundă apelurilor transmise prin e-mail [3]. Ministerul Apelor și Pădurilor a fost contactat și informat în prealabil despre această depunere de semnături printr-o comunicare în scris. De asemenea, a fost contactată telefonic și dna ministru care a precizat că o deleagă pe șefa de cabinet pentru preluarea petiției.


În acest context, considerăm cel puțin nefericită atitudinea ministerului de a bloca dialogul cu cetățenii veniți la minister pentru a-și expune îngrijorările în mod pașnic.


Apelurile la donații lansate de comunitatea de-clic


De-clic este o comunitate independentă, finanțată din donațiile membrilor și prin granturi de la fundații. Nu luăm bani de la guvern, partide politice, mari poluatori sau orice entitate ce dorește să ne influențeze activitatea. Suntem recunoscători sutelor de mii de cetățeni din România și din diaspora care se implică în campaniile noastre.


Donațiile de 10 lei fac campaniile noastre să se întâmple. Membrii noștri donează pentru a sprijini activitatea organizației sau pentru a finanța o anumită acțiune. Și în acest caz, membrii comunității de-clic au sprijinit financiar pregătirea materialelor care au fost înmânate vineri, 25 august la Ministerul Apelor și Pădurilor. Facturile aferente sunt comunicate de fiecare dată celor ce au contribuit financiar, iar la final de an publicăm un raport complet al tuturor surselor de finanțare.Pentru mai multe informații,

Raluca Veștemeanu

raluca@de-clic.ro

tel/fax: 0364.104.706Note:

[1] http://apepaduri.gov.ro/inspectorul-padurii-realitate-vs-dezinformare-manipulare-si-instigare/ 

[2] https://www.de-clic.ro/stiri/rezultate-chestionar-IP

[3] https://www.de-clic.ro/stiri/calendar-map