Hai să aflăm dacă Mihai Tudose chiar este împotriva cianurilor!

De-Clic :: Hai să aflăm dacă Mihai Tudose chiar este împotriva cianurilor!

Guvernul României se joacă din nou… cu cianura. În ultimele zile premierul Mihai Tudose a spus într-o emisiune TV că a votat pentru interzicerea cianurii. Doar că imediat, declarațiile i-au fost fact-checked [1] și surpriză, premierul nu a votat pentru, ci împotriva interzicerii cianurii. Miza este mult mai mare decât aceste declarații. Vizate sunt începerea exploatării de la Roșia Montană și a celei de la Certej, aflată deja pe ultima sută de metri.


Companiile miniere abia așteaptă să ne pierdem din vigilență. În felul acesta pot să-și ducă mai departe planurile împreună cu politicienii români. Hai să nu-i lăsăm să uneltească în tăcere. Scrie-i acum premierului Mihai Tudose și cere-i să-și facă ordine în gânduri și în programul de guvernare. Dacă declară că nu vrea cianuri la Roșia Montană, atunci s-o și demonstreze interzicând-o. Dacă nu ai inspirație, iată aici un model de text:

Domnule Tudose, dovediți că sunteți împotriva cianurii: INTERZICEȚI-O!

Considerăm că este necesar să:

1. Dați aviz favorabil celor două propuneri legislative existente în Parlamentul României (Pl-x nr. 429/2007 și Pl-x nr. 594/2013);

2. Să includeți, ca propunere a Cancelariei primului ministru, un articol în noua Lege a Minelor, aflată în lucru la Ministerul Economiei, privind interzicerea cianurii.

În caz contrar, declarațiile dvs. vor rămâne simple ‘vorbe în vânt’.

Hai să scriem cu miile pe profilul său de facebook, chiar acum, pentru a-i spune clar că vrem fapte nu vorbe.

Scrie-i premierului pe pagina de Facebook!

Te întrebi poate de ce Tudose face declarații împotriva cianurii. Ei bine, din motive populiste. Interzicerea cianurii în minerit este considerată o prioritate pentru 66% dintre români [2]. Acest procent crește până la 85% în zona Centru, zona din imediata vecinătate a zăcămintelor aurifere preconizate a fi exploatate.

Însă declarațiile lui Tudose trebuie privite cu precauție, mai ales în condițiile în care Guvernul pregătește un plan mai amplu de începere a exploatării la Roșia Montană și stingere a arbitrajului cu compania minieră. Cu toate acestea, premierul nu o spune încă pe șleau. Doar tatonează terenul pentru a vedea reacțiile. Hai să vedem contextul mai larg al acțiunilor și declarațiilor lui Tudose. În urma declarațiilor sale speculative în favoarea exploatării, acțiunile companiei au crescut cu 17 la sută, peste noapte [3]. Însă premierul Tudose nu s-a oprit aici. A vorbit despre retragerea dosarului Roșia Montană de la UNESCO. La scurt timp după, jurnaliștii au arătat că premierul face erori consistente de înțelegere a statutului de sit al patrimoniului universal [4]. Cabinetul său a declarat pe surse că pretențiile financiare din arbitraj (e vorba de cele 4,4 miliarde $) sunt îndreptățite. Îndatoririle funcției l-ar fi obligat să pledeze în favoarea României și nu a companiei miniere. Și cel mai recent, a declarat că ‘a votat cu două mâini’ pentru interzicerea cianurii. Deloc surprinzător, premierul a gafat din nou, presa arătând că da, a votat, dar nu împotriva cianurii ci împotriva interzicerii ei. Prin urmare, nu-l vom lăsa să-și continue nestingherit șirul dezinformărilor. Îi vom cere fapte, nu vorbe. Îi vom cere să interzică cianura. Aceasta ar fi singura măsură reală care ar împiedica începerea minei la Roșia Montană și ar sta în calea unui compromis cu Gabriel Resources. În plus, și-ar susține propria declarație căreia îi lipsește fundamentul: "și nu vom mai folosi nici cianuri, nici halde imense de steril".

Hai să-i scriem chiar acum pe facebook premierului să-i cerem să reacționeze.

PS 1: Dacă nu ai totuși profil de Facebook scrie-i pe pm@gov.ro PS 2: Campania Salvați Roșia Montană i-a trimis deja o scrisoare care îi cere interzicerea cianurii [5]. Hai să înmulțim cu mii de mesaje acest demers. Îi vom scrie pe facebook premierului și îl vom provoca să ne răspundă. Vom insista până când vom avea un răspuns.

___

Note:

[1] Premierul Tudose spune că a votat "cu două mâini" pentru interzicerea cianurilor. Votul electronic din Parlament arată că a votat împotrivă, TVR, 6 sept

[2] Sondaj realizat de TNS CSOP în martie 2016.

[3] http://stiri.de-clic.ro/actiuniGR

[4]  Verificat EuropaFM: UNESCO îl contrazice pe Mihai Tudose în legătură cu Roşia Montană, 1 septembrie 2017 [5] http://stiri.de-clic.ro/scrisoare-tudose