MOBILIZARE RAPIDĂ: Legea deșeurilor din ambalaje în pericol!

De-Clic :: MOBILIZARE RAPIDĂ: Legea deșeurilor din ambalaje în pericol!

UPDATE:UPDATE: Dezbaterea a fost din nou amânată pentru luni, 19 iunie. Mobilizarea noastră trebuie să continue. Decizia finală nu va putea fi amânată la nesfârșit.

---

Dragi prieteni,

Colegii de la Zero Waste România ne atrag atenția că situația devine critică în ceea ce privește deșeurile. Ședința Comisiei de Mediu din Parlament, din 7 iunie a fost amânată pentru 14 iunie (update: discuția s-a amânat din nou pentru 19 iunie!). În continuare, deputații se pregătesc să mazilească unul dintre cele mai utile instrumente de încurajare a preveției și reciclării. Este vorba despre sistemul de garanție returnare (sistem depozit), care oferă valoare recipienților de sticlă, PET și dozelor de aluminiu.

Prevenția este pilonul de bază în economia circulară. Acționați alături de noi și susțineți apelul Zero Waste Romania, cu privire la pericolul eliminării sistemului garanție - returnare, numit și sistem depozit, din propunerea legislativă discutată acum de deputați (PLx482/2016).

Deșeurile de ambalaje reprezintă circa 30% din totalul de deșeuri generate, iar cele din plastic sunt deșeuri cu capacitate calorică ridicată. Acestea sunt preferate de industria incineratoare, care alege să le ardă în loc să fie reciclate. În același timp arderea plasticului rezultă în emisii precum dioxinele, extrem de toxice și cancerigene.

Numeroase studii arată că sistemul depozit este cel mai util instrument pentru a reduce atât generarea de deșeuri cât și exploatarea materiilor prime.

Zilele acestea se va vota legea deșeurilor de ambalaje in Comisia de MEDIU din Parlament, iar industria pune presiune pentru eliminarea sistemului depozit existent la punctul 1, OUG 38/2016.  

Vă cerem ajutorul din nou pentru a atrage URGENT atenția deputaților din Comisia de Mediu cu privire la necesitatea unor instrumente de prevenție, precum sistemul depozit dar si taxarea incinerării.

Spune-le și tu acum parlamentarilor să susțină sistemul depozit, în vigoare la punctul 1, OUG 38/2016 - PLx482/2016!

 

Compune mesajul tău sau îl poți prelua pe cel de mai jos si trimite-l acum deputaților din Comisia de Mediu!

 

Pasul 1: Compune un mesaj nou către: cp.mediu@cdep.ro, remus.borza@cdep.ro, costel.alexe@cdep.ro, bogdan.danut@yahoo.com, pana_doina@yahoo.com, claudiu.ilisanu@yahoo.com, carmen.moldovan@cdep.ro, florin.popa@cdep.ro, racuciclaudiu@yahoo.com, simionlucian2015@gmail.com, ionspanu11@yahoo.com, daniel.suciu@cdep.ro, cornel.zainea@cdep.ro, info@zerowasteromania.org

 

Pas 2: Ia cu copy / paste modelul acesta de mesaj:

"Stimați deputați,

Situația deșeurilor mă îngrijorează deosebit de mult. Vă scriu în legătură cu PLx482/2016, proiect legislativ aflat pe ordinea de zi a comisiei de mediu din Camera Deputaților. Vă rog să susțineți sistemul depozit, în vigoare, la punctul 1, OUG 38/2016.

De asemenea, vă solicit să susțineți introducerea unei taxe pe tratarea termică a deșeurilor municipale similare cu taxa la gropă.

Prevenția reprezintă pilonul de bază în economia circulară, iar sistemul depozit este cel mai bun instrument pentru a reduce atât generarea de deșeuri cât și exploatarea materiilor prime.

Cu stimă,

………………...

 

Pas 3: Trimite mesajul!

Pas 4: Distribuie pe Facebook acest apel.

____________________________________

 

OUG 38/2016:

  1. La articolul 13, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:

(2) În vederea încurajării reutilizării ambalajelor returnabile, producătorii şi comercianţii aplică sisteme-depozit de administrare a ambalajelor, potrivit procedurii de implementare, control şi monitorizare a sistemului-depozit aprobată prin ordin al ministrului mediului, apelor şi pădurilor."