Defileul Jiului în pericol: Trimite un mesaj Gărzii Naționale de Mediu!

De-Clic :: Defileul Jiului în pericol: Trimite un mesaj Gărzii Naționale de Mediu!

În 1 iunie am atins un record de neconceput: 10 ani de lucrări ilegale, fără acord de mediu, în Parcul Național Defileul Jiului. Este vorba de lucrări la proiectul de secare a Jiului pe 33 de kilometri, adică pe tot sectorul de râu din Defileul Jiului.

 

În 31 mai a fost dezbatere cu privire la dezastrul iminent, la sediul administrației parcului. Toți cei prezenți (evident, cu excepția făptuitorilor și a instituțiilor complice) au fost împotriva continuării dezastrului ecologic. Dar, atâta vrem cât au instituțiile denaturate de partea lor, cei de la Hidroelectrica își permit să sfideze în continuare legea și cetățenii, să ne mutileze cadrul natural al țării, lăsându-ne fără ultimul râu mare de munte care mai curge liber în Carpații Românești.

 

Chiar și ieri (5 iunie), în zi de sărbătoare legală, se ”lucra” la barajul de captare de la Livezeni. Domnul doctor Cristian Stoiculescu, inițiatorul înființării parcului național, descrie foarte plastic dezastrul ce va urma (de la minutul 3):

 

 

 

Ne transformă cel mai spectaculos parc național într-un parc industrial, abuz care ar fi de neconceput chiar și în cele mai înapoiate și abuzive regimuri, în cele mai obscure colțuri de lume. Parcurile naționale nu se mai întâmplă să fie distruse decât în caz de război civil, dar nu premeditat, cu sprijin guvernamental, ireversibil și la o asemenea scară. La fel de abuziv este că ne distrug unul dintre cele mai prețioase elemente ale cadrului nostru natural cu banii noștri (Hidroelectrica este o companie de stat).

 

Tot cu banii noștri au fost întocmite studii prin Programul Operațional Sectorial Mediu, pentru managementul parcului natural/sitului Natura 2000, studii din care rezultă că proiectul megalomanic ceaușist este incompatibil cu ariile protejate suprapuse acolo. Iar autoritățile de mediu refuză să ia în considerare rezultatele studiilor, deși au fost efectuate sub autoritatea Ministerului Mediului.

 

În filmarea de mai jos puteți vedea cum este mutilat parcul național în zona Livezeni, unde se ridică monstrul de beton care va înghiții bătrânul Rhabon.

 

 

 

CE FACEM?

 

Mii de ani oamenii au trait în armonie cu râul care însuflețește defileul. Acum, o mână de oameni, mânați de interese obscure și de inconștiență, vor să ucidă Jiul.

 

Acordul de mediu și-a încheiat efectele juridice în iunie 2007, în urmă cu peste 10 ani. De aceea, prima instituție care ar trebui să intervină și să oprească lucrările este Garda Națională de Mediu.

 

Vă rog din suflet să trimiteți textul de mai jos la adresa de e-mail: gardamediu@gnm.ro

 

Către: Garda Națională de Mediu

Vă rog să dați curs petiției de la link-ul de la mai jos și să sistați de urgență lucrările de captare a râului Jiul și a afluenților săi în Parcul Național/situl Natura 2000 Defileul Jiului, lucrări al căror acord de mediu și-a încheiat efectele juridice în urmă cu peste 10 ani:

https://campaniamea.de-clic.ro/p/sos-jiu

 

Dată fiind gravitatea situației (distrugerea apelor reprezintă o amenițare la adresa siguranței naționale) și iminența dezastrului, vă rog să tratați acest caz cu celeritate.

 

Vă rog să îmi trimiteți un număr înregistare.

Cu stimă,

(nume), (adresă)

 

-----

 

Sunt încrezător că putem salva Jiul. În ciuda eforturilor lor, a ilegalităților, a presiunilor.

Putem! Împreună.

 

Vă mulțumesc!

Călin Dejeu

biolog

 

-----

 

Peste 20.000 de cetățeni au semnat petiția. Te numeri printre ei?

>> https://campaniamea.de-clic.ro/p/sos-jiu