SCRIE COMISIEI DE MEDIU: deputații decid soarta reciclării!

De-Clic :: SCRIE COMISIEI DE MEDIU: deputații decid soarta reciclării!

UPDATE 01 (24 Oct. / ora 19:00): Senatul a votat modificările legislative. Legea merge în Cemra Deputaților, în Comisia de Mediu. 

UPDATE 02 (18 Oct. / ora 19:00): Votul programat tot azi în plenul Senatului s-a amânat pentru luni! Legea, înscrisă pe ordinea de zi la poziția 26 a fost împinsă la începutul ședinței pe locul 5, a fost dezbătută, dar apoi ședința s-a suspendat din cauza lipsei de cvorum.
Comisia de mediu din Camera Deputaților nu a mai luat azi în discuție subiectul, urmărim cum decurg lucrurile și mâine.
Menținem presiunea pentru a ne asigură că membrii Comisiei vor lua o decizie care va lua în considerare părerea noastră. Rămânem deci în stare de alertă pe subiect până la votul în plenul Camerei Deputaților: trimiteți în continuare mesaje către membrii Comisiei de Mediu!


Deputații ne vor umple iar de gunoaie, la propriu!

Toate eforturile depuse de autorități pentru a înăspri legea care a permis tunuri ca cel depistat la finalul anului trecut, sunt boicotate azi de Comisia de Mediu din Camera Deputaților! Un pachet de modificări legislative care trece, tot azi, ca rața prin apă prin Senat și intră deja în dezbatere în comisiile Camerei Deputaților.

54 milioane de euro: fraudă din reciclare fictivă! Asta este dimensiunea dezastrului către care corporațiile și Parlamentul vor să ne întoarcem. Ne paște un infringement împotriva României și periclitarea întregului sistem de reciclare selectivă! [1]

Trebuie să ne mobilizăm acum să cerem acestei comisii de mediu care va redacta azi un raport decisiv pe aceste legi, să nu cedeze presiunilor corporațiilor!

Trimite ACUM textul din chenar către Comisia de Mediu din Camera Deputaților (și către adresa noastră în CC pentru a ține evidența): cp.mediu@cdep.ro, carmen.moldovan@cdep.ro, caspasia@gmail.com, cezar_cioata@yahoo.com, hubert.thuma@gmail.com, costel_alexe83@yahoo.com, tsdprahova@yahoo.com, maneavctr@yahoo.com, vlad_marcoci@yahoo.com, aurelianmihai.madrid@gmail.com, ioanmihaila@cdep.ro, molnar.zsolt@udmr.ro, burlacustefan@yahoo.com, sms_237@yahoo.com, varga.lucia@yahoo.com, clementnegrut@yahoo.com, pana_doina@yahoo.com, laurentiu@tigaeru.ro, contact@de-clic.ro

 

 

Către Comisia de mediu și echilibru ecologic,

[ spre DISTRIBUIRE IMEDIATĂ către toți membrii comisiei! ]

Stimați membri ai comisiei, 

Urmăresc modul în care autoritățile (Guvern și Parlament, autorități locale) tratează problema deșeurilor și a felului în care sunt responsabilizate atât companiile cât și publicul larg să aibă un comportament corect și responsabil față de mediu.
Susțin măsurile luate de Ministerul Mediului pentru a reduce fraudele înregistrate la reciclatori și denunț ferm tentativele prin care companiile interesate de domeniul reciclării fac acum presiuni asupra Parlamentului printr-un pachet de legi care sabotează total eforturile depuse în ultimele luni!

Diminuarea contribuței către Fondul de Mediu va duce la subfinanțarea acestuia, făcând imposibilă derularea programelor de mediu cum sunt Casa Verde, Casa Verde Plus, Rabla, Rabla Electric, infrastructura de alimentare a autovehiculelor electrice, pistele de biciclete, programele de împăduriri și remedieri, biodiversitatea, programul de educație și conștientizare ecologică, monitorizarea calității aerului etc.

Dispariția responsabilității ambalatorilor pune în pericol tot lanțul logistic, mai ales în condițiile în care autoritațile locale fac eforturi considerabile pentru lansarea Sistemelor locale de Management Integrat al Deșeurilor. Cetățenii vor fi puși astfel, în continuare, în imposibilitatea de-a beneficia de servicii de colectare selectivă, iar toate materialele valoroase care ar putea fi recuperate vor fi aruncate... la gunoi.

Fără obligații semnificative, niciun mare ambalator nu mai are vreo motivație de a reduce ambalajele utilizate, de a face eforturi de eco-design, vânzări la vrac, returnarea amabalajelor refolosibile, campanii de educare, sprijinirea punctelor de colectare, etc.

Vă cer să abordați cu mare responsabilitate tema deșeurilor din ambalaje și să nu periclitați toate proiectele aflate în derulare pe acest subiect. Vă cer să respingeți orice lege care atentează la principiile unei economii circulare și la responsabilitatea față de mediu.

Semnat:

 

Dragi prieteni, am demonstrat și în alte cazuri că atunci când ne mobilizăm destui putem bloca tentativele de sabotare a legilor și a drepturilor noastre fundamentale! Este esențial să ne mobilizăm și ACUM pentru a pune capăt tentativelor companiilor de a face legea în România!

ATENȚIE: Comisia de Mediu este comisie de fond: raportul ei pe aceste legi va reprezenta recomandarea către plenul Camerei pentru votul final. După cum s-a mișcat de repede lobby-ul companiilor, ne așteptăm ca acest vot să se petreacă chiar în prima ședință de plen.

Echipa de-clic.

-------------------------------------------

[1] - ”(...) Producătorii de deșeuri și ambalaje solicită direct anularea oricăror obligații cu privire la îndeplinirea țintelor de valorificare a propriilor ambalaje, fără niciun fel de considerație pentru costurile societale și de mediu. În opinia ministerului pe care îl reprezint, o astfel de fugă de responsabilitate din partea celor care stau chiar la baza întregului fenomen (prin sutele de mii de tone de ambalaje aruncate în piața din România) este de natură să saboteze toți pașii realizați până în prezent și, mai mult, să pericliteze tot sistemul de finanțare a colectării selective și reciclării deșeurilor.” - Raul Pop, secretar de stat în Ministerul Mediului în răspunsul adresat Comunității de-clic cu referire la Petiția ”Șantaj la Pet” / goo.gl/OAYl6b