Tudose și cianura

De-Clic :: Tudose și cianura

Mina de la Roșia Montană ar fi cea mai mare exploatare de suprafată din Europa; aici s-ar folosi de 13 ori mai multă cianură de sodiu decât toată cantitatea folosită în prezent pe continent [1]. La mai puțin de 25 de kilometri distanță, un alt proiect minier ar urma să folosească cianură în procesarea aurului și argintului - la Certej. Aici compania minieră Deva Gold ar utiliza 1.653 tone în fiecare din cei șaisprezece ani estimați pentru exploatare.

Operatorii minieri sunt vechi prieteni ai premierului Tudose [2]. Prin urmare declarația premierului potrivit căreia acesta ar fi “votat cu două mâini” pentru interzicerea cianurii a fost imediat verificată [3]. A reieșit că Mihai Tudose nu a votat pentru, ci împotriva interzicerii cianurii.

Imediat după, Campania Salvați Roșia Montană și rețeaua Mining Watch România i-au cerut premierului să dovedească public că e împotriva cianurii interzicând-o [4]. Tudose a tăcut însă. La fel a făcut și când a fost abordat pe membrii Declic pe profilul său de Facebook.

Managerii companiilor de minerit sunt probabil chiar acum în anticamera cabinetului lui Tudose. Dacă îl lăsăm pe premier să ne ignore, toate aceste proiecte miniere vor ajunge să inunde România cu cianuri. Recent, un membru Declic ne-a trimis emailul pe care Tudose îl citește personal. Așa că hai să-i scriem acum pe acest email, cât mai muți dintre noi, pentru a-i arăta că nu ne-am pierdut vigilența.

Scrie-i și tu prim-ministrului Tudose!

Pasul 1: Compune un nou email către: mihai.tudose@gov.ro, confirmari@de-clic.ro 

Pasul 2: Copiază acest model de mesaj. Completează-l eventual și cu argumentele tale. Nu uita să păstrezi un ton decent, dar ferm:

“Domnule Tudose, dovediți că sunteți împotriva cianurii: interziceți-o!

Considerăm că este necesar să:

1. Dați aviz favorabil celor două propuneri legislative existente în Parlamentul României (Pl-x nr. 429/2007 și Pl-x nr. 594/2013);
2. Să includeți, ca propunere a Cancelariei primului ministru, un articol în noua Lege a Minelor, aflată în lucru la Ministerul Economiei, privind interzicerea cianurii.

În caz contrar, declarațiile dvs. vor rămâne simple ‘vorbe în vânt’”.

Nicăieri în lume nu există minerit sigur cu cianuri. În noiembrie 2015, la mina de aur Kittilä din Finlanda s-a produs o scurgere de steril din iazul de decantare. În același timp acordul de mediu al minei Kittilä este contestat în instanță. Mina otrăvește râurile cu antimoniu, arsenic, cianuri și metale grele.

Interzicerea cianurii în România nu presupune în realitate niciun fel de costuri, iar în momentul scrierii acestui email nu există nici o mină operațională pe teritoriul țării noastre care să folosească cianuri. Din punct de vedere legal este o ocazie unică de a interzice cianura fie prin susținerea poiectelor legislative din Parlament, fie prin includerea unui nou articol în noua Lege a Minelor aflată acum în lucru la Ministerul Economiei. Acum e momentul să-l determinăm pe Tudose să facă ce spune.

Scrie-i și tu lui Tudose acum!
Îi cerem fapte, nu vorbe. Îi vom cere să interzică cianura.

Pentru o Românie fără cianură!

Roxana și echipa Declic

PS: Interzicerea cianurii în minerit este considerată o prioritate pentru 66% dintre români [5]. Acest procent crește până la 85% în zona Centru, zona din imediata vecinătate a zăcămintelor aurifere preconizate a fi exploatate. Așa că avem toate motivele să-i scriem chiar acum lui premierului Tudose.

Note:

[1] În 17 de ani, ar intra în procesul industrial 204 mii de tone, adică 600.000.000.000 de doze letale pentru un adult. Patru masive muntoase ar fi aruncate în aer; craterele ar avea un diametru de peste 8 kilometri. 
[2] Mihai Tudose, despre Roșia Montană: Zăcământul trebuie exploatat; este important modul în care se realizează, Agerpres, 15 decembrie 2014
[3] Verificat EuropaFM: UNESCO îl contrazice pe Mihai Tudose în legătură cu Roşia Montană, 1 septembrie 2017
[4] http://stiri.de-clic.ro/scrisoare-tudose
[5] Sondaj realizat de TNS CSOP în martie 2016.
[6] Foto credit:  Ghidul Arădean