Email 24 February 2021

Strânși cu ușa, consultări PNRR

Suntem la ananghie. În curând vor începe consultări PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență) și ni s-a pus în vedere să venim la dezbatere la fel de pregătiți tehnic ca angajații din ministere. Am apelat la avocați pentru o analiză juridică, până luni trebuie să achităm onorariul de 4.000 de lei. Contribui și tu?


Miza acestor consultări PNRR este uriașă. Depinde de noi să convingem autoritățile să nu dea banii europeni pentru protejarea mediului pe baraje și hidrocentrale ilegale, începute în perioada comunistă.

Doar că reprezentantul Ministerului Fondurilor Europene în relația cu societatea civilă ne-a strâns cu ușa. Ne-a spus că, dacă nu venim cu “argumente mature”, nu ne vor include în grupurile de lucru cu reprezentanții ministerelor.

Am fi vrut să vedem că sunt la fel de scrupuloși și când se fac angajări la Apele Române. Simțim că ni se urcă tot sângele în cap de fiecare dată când citim dezvăluirile Recorder despre oameni neprofesioniști puși pe pile în funcții cheie. De aceea funcționarilor din această instituție nu le pasă de râuri și de speciile protejate care dispar cu fiecare baraj sau hidrocentrală construită. Nu i-am auzit niciodată plângându-se de distrugerile din natură. Ei nu sunt ecologiști, protejarea râurilor este ultima lor problemă. Îi interesează doar contractele avantajoase de pe urma construcțiilor hidrotehnice.

Noi ne vom „bate” la consultări PNRR cu acești funcționari de la Apele Române. Sincer îți spunem, de când cu avertismentul cu „argumentele mature”, ne temem că ne vor pune bețe în roate. Cum ar fi să ne ignore propunerile, pe motiv că nu am folosit termeni de specialitate. Sau din cauză că nu am respectat anumite condiții de redactare. Așa că am apelat la avocați specializați pe mediu, pentru analiză juridică. Argumentele pe care le vom face împreună ne vor ajuta să contracarăm pledoariile pentru betonările de râuri.

Avocații consultați de Declic ne-au trimis deja prima factură, așteaptă s-o plătim ca să înceapă documentarea. Onorariul se ridică la 4.000 de lei. Nu este o sumă foarte mare, doar că, în campania pe râuri, nu avem acum acești bani. Am cheltuit ultimele fonduri ca să promovăm petiția și să strângem semnături.

Ca tot omul la sfârșit de lună, ne-am făcut și noi socotelile. Și credem că împreună putem reuși să strângem banii și să plătim onorariul avocaților, fără să facem un efort financiar prea mare. Este suficient ca 267 dintre noi să doneze câte 15 lei. Ne gândim că atât este echivalentul unei poze cu magnet făcute în vacanță, pe care o ții pe frigider, ca amintire. Doar că, acum, această sumă de care ne bucurăm în concedii va ajuta la salvarea râurilor.

Tot așa ne-am unit forțele și când am angajat avocați în dosarul 10 august. Am vrut ca judecătorul care decide dacă va redeschide sau nu ancheta să aibă argumente valide. Dar fără donațiile membrilor nu am fi reușit să acoperim onorariul avocaților care au lucrat la o plângere temeinică.

Avocați buni pe mediu nu găsești disponibili oricând. Ca să ne asigurăm că încep să lucreze cu prioritate la analiza juridică pe râuri, ajută-ne să le plătim onorariul. Altfel, riscăm să fim vulnerabili în fața angajaților de la Apele Române și râurile să fie betonate.

Ce zici, contribui și tu, ca să putem achita onorariul pentru avocați?


Acțiunile Declic sunt susținute din donațiile oamenilor ca tine. Nu de afaceriști bogați sau partide politice. Asta înseamnă că suntem independenți și că putem să ne „batem” cu oricine: inclusiv cu instituții precum Apele Române, care habar n-au de renaturarea râurilor și se ocupă doar de îndiguiri. Și tu poți ajuta. Donează ca să putem plăti luni onorariul avocaților care ne ajută să fim convingători la consultări PNRR.