Email 20 November 2020

Str. Covidului nr. 19

Bugetarii de prin ministere se vor vaccina împotriva COVID-19 înaintea vârstnicilor și a celor cu boli cronice, după cum arată un document intern al Guvernului [1]. Deși premierul Ludovic Orban [2] a precizat că nu e stabilită nicio prioritate pentru funcționari, în acel document se poate citi negru pe alb cine are, totuși, prioritate [3].

Ministerul Sănătății încă nu a făcut publică nicio strategie de vaccinare. Deci, nu au dispărut suspiciunile că vaccinul va fi administrat în mod discreționar sau pe ascuns. Președintele Klaus Iohannis a zis că această strategie va fi publicată săptămâna viitoare. Fără să dea, însă, o dată clară.

Toată această lipsă de transparență din partea politicienilor nu face decât să alimenteze rezervorul cu suspiciuni și neîncredere al cetățenilor.

În ultimele zile am tot încercat să aflăm în ce stadiu se află strategia de vaccinare. Ne-am lovit frecvent de secretomania și aroganța funcționarilor din minister. Asta dacă se sinchiseau să răspundă la telefon.

Am dat 26 de apeluri în total. Rând pe rând, am încercat să sunăm un secretar de stat, purtătoarea de cuvânt, pe ministrul Sănătății, pe directoarea de achiziții din minister.

Am încercat și la numerele de pe site-ul ministerului. Acolo n-a răspuns nimeni timp de 7 apeluri lungi și consecutive. Am sunat până și la Telverde COVID-19.

Nimeni nu a știut să ne spună o dată clară pentru publicarea strategiei sau să ne dea mai multe detalii. Iar cei care ne-au răspuns într-un final, ne-au asigurat că „strategia există”. De parcă strategia ar fi un duh din lampă care ți se arată doar când crezi în el.

Atunci când multora dintre cetățeni nu le pasă ce se întâmplă, autoritățile vor face ce le taie capul. La finalul zilei, funcționarii pleacă mulțumiți acasă, senini că nu-i deranjează nimeni. Cei aflați în situația asta vor face strategii de vaccinare în avantajul lor. În loc să fie transparenți și să distribuie în mod echitabil vaccinurile, le vor da pe sub mână celor care au relații. Și nu vor sufla o vorbă despre asta.

O urmare a nepăsării cetățenilor poate fi și o strategie netransparentă a autorităților pentru distribuirea vaccinului împotriva Coronavirus. Din păcate, în aceste zile, sunt mulți cărora nu le pasă, pentru simplul motiv că n-au auzit de subiectul strategiei de vaccinare. Dar dacă zeci de mii de cetățeni ar fi cu ochii ațintiți către Ministerul Sănătății, cei de acolo nu ar mai putea face strategii pe ascuns.

Ana, campaignerul acestei petiții, și-a tot bătut capul alături de restul echipei cum să facem ca strategia de vaccinare să devină importantă pentru cât mai mulți. După ce ne-am pus creativitatea la contribuție timp de două ședințe online, am ajuns la concluzia că un filmuleț este cea mai bună soluție. Așa poți să exprimi simplu o problemă complicată. Iar cu actori talentați și scenariu bun, până și cel mai neatent om poate să înțeleagă cât de mult contează planificarea vaccinării populației.

Așa că ne-am pus pe treabă. Am vorbit cu un scenarist, apoi cu actorii și cu un cameraman. Am căutat un loc potrivit pentru a filma ideea noastră. Am confecționat chiar și o plăcuță stradală, str. Covidului nr.19, unde se petrece acțiunea.

Colega noastră, Olga, a fost cu actorii la filmări. Mai jos e o poză de acolo. Vei putea vedea despre ce este vorba în filmuleț, chiar în seara asta, când îl vom publica pe pagina de Facebook Declic.

Internetul este cel mai simplu și direct mod de a ajunge la un număr foarte mare de oameni. Niciun alt mediu de comunicare nu îl întrece. Zilele astea oricum petrecem mai mult timp în online, pentru că suntem în case. Iar un video scurt, direct la subiect și cu actori buni poate ajunge cu ușurință la mulți. Filmul te va face să-ți pui întrebări. Apoi, să-ți dea de gândit că efectele pandemiei COVID-19 s-ar putea prelungi la nesfârșit dacă autoritățile nu fac o strategie de vaccinare eficientă. Vei dori să dai mai departe filmulețul pentru ca alții să afle despre acest pericol.

Tot ce ține de producția clipului, onorariile actorilor și al cameramanului, scenariul și montajul ne costă 6 600 de lei. Iar pentru a promova filmulețul pe Facebook, pentru a ajunge la oameni din afara Comunității, vom investi alți 2 400 de lei. E puțin riscant ce am făcut. Ne-am pus de acord cu toată lumea, înainte să avem banii strânși.

Știm că pentru mulți s-au schimbat prioritățile la cheltuieli. Poate că ești unul dintre cei cărora bugetul li s-a micșorat. Nu vrem să îți cerem să faci un efort pe care nu te simți confortabil să îl faci.

Însă partea bună este că atunci când suntem mulți, fiecare poate contribui cu oricât de puțin. Dacă 600 de membri Declic contribuie cu 15 lei, vom strânge suma cât ai zice „vaccin”. 15 lei poate erau banii de covrigi în drum spre muncă sau de cafea în pauza de masă. Crezi că ai putea contribui și tu cu 15 lei pentru a putea plăti facturile de 9 000 de lei? În două zile va trebui să achităm onorariile și să plasăm reclamele.


După ce vom strânge banii, vom plăti onorariile celor care au realizat filmul. Adică, actorii, scenaristul, cameramanul, graficianul. După care, vom plasa reclame plătite pe Facebook și vom ajunge la un public nou. Apoi, îi vom invita pe toți membrii Declic interesați de sănătate să distribuie filmul, pentru ca mesajul petiției să ajungă până la cei care încă nu știu despre strategia de vaccinare. Așa vom deveni mai mulți. Cu atât de multă atenție, Ministerul Sănătății va fi mai motivat să facă o strategie de vaccinare în folosul cetățenilor.

Doar dacă interesul pentru strategia de vaccinare va crește, avem șansa ca autoritățile să facă o strategie transparentă și în interesul nostru, al tuturor. Dar, interesul va fi scăzut în continuare dacă oamenii nu vor înțelege de ce e importantă planificarea pentru vaccinarea împotriva COVID-19. Un filmuleț este cea mai simplă și directă metodă de a ajunge la cei mai mulți dintre noi. Pentru mulți, orele petrecute în online în căutare de informații, socializare sau divertisment au crescut odată cu restricțiile. Un produs video făcut de profesioniști este o garanție că mesajul va fi de impact. Doar dacă bugetul îți permite, contribuie și tu cu 15 lei pentru a plăti facturile și a ajunge cu clipul la cât mai mulți.


Note:

[1] Vaccin COVID. Vlad Mixich: „Nu există niciun argument să nu vaccinezi un om de peste 80 de ani, dar să dai unui funcționar de la Ministerul Dezvoltării”, libertatea[.]ro

[2] Orban asigură că nu sunt liste în ministere cu priorități la vaccinare, profit[.]ro

[3] Ministerele fac liste cu angajații care vor să fie vaccinați anti-Covid. Populația „generală”, ultima care va primi vaccinul