Blog 13 May 2021

Urs la Ministerul Mediului!

Cei de la Ministerul Mediului nu dau niciun semn că ar intenționa să păzească pădurea cu ajutorul tehnologiei de supraveghere: camere video pe drumuri și alerte satelitare. Pentru a aduce această problemă în atenția presei și a crește astfel presiunea, organizăm un protest în fața ministerului. Nu orice fel de protest. Pancartele vor fi purtate de animale, în frunte cu un urs ca cel din imagine. Ne ajuți cu o donație pentru a putea cumpăra costumele?


De peste un an încercăm să-i convingem pe cei de la Ministerul Mediului să pășească în mileniul III. Adică să asigure paza pădurilor cu ajutorul tehnologiei mileniului în care trăim.

35.000 de membri Declic au semnat petiția prin care cerem alerte satelitare care să ne arate când dispar copaci în zone neautorizate pentru tăiere. Și 15.000 dintre noi am semnat petiția prin care solicităm amplasarea pe șosele a unui sistem de monitorizare video a transporturilor de lemn.

Am primit promisiuni, asigurări că se face și… urări de sănătate, de sărbători, pe telefonul personal. Adică nimic.

La sfârșitul lui 2020 s-a lansat o dezbatere publică cu privire la amplasarea a 300 de camere video la ieșirea din păduri, exact ce ceream noi. Apoi nicio comunicare pe această temă. Tot în aceeași perioadă, ministrul anunța că s-a lansat licitația pentru achiziționarea de hărți satelitare. Am și făcut o postare pe facebook și am anunțat victoria de etapă. Pentru a afla, câteva zile mai târziu, că procesul de achiziție s-a blocat pentru că documentația nu era bine făcută.

Ne este clar, cei de la minister mimează intenția de a ne asculta cererile pentru a ne închide gura. Pentru că iau măsuri doar când presiunea publică devine insuportabilă și le pune în pericol funcțiile.

Așa că ne-am decis să ducem presiunea la nivelul următor și pentru asta avem nevoie ca presa să preia, masiv, mesajele noastre. Și pentru a ne asigura că presa va face asta, organizăm un protest pe care jurnaliștii nu-l vor putea rata. Iată care este planul.

De câteva zile, colega mea, Olga care se ocupă de organizarea evenimentelor offline, caută cele mai impresionante mascote de animale pe care le putem găsi pe piață. Pentru că săptămâna viitoare, animalele protestează chiar în fața sediului Ministerului Mediului. De ce animalele? Pentru că pădurea este casa lor și această casă devine tot mai mică din pricina tăierilor ilegale.

Și mai e un motiv. Jurnaliștilor le plac aceste acțiuni, am văzut asta când am mers cu Castorul în parlament. S-au înghesuit să îl filmeze iar știrea despre acțiunea noastră de salvare a râurilor a apărut aproape peste tot.

Asta sperăm că se va întâmpla și săptămâna viitoare. Dar pentru ca presa să aibă ce filma și fotografia, trebuie să cumpărăm mai întâi mascotele. Aici poți ajuta și tu. Avem nevoie de cel puțin 250 de membri Declic care să doneze o sumă între 15 și 30 de lei. Am strânge astfel banii pentru a ne asigura că putem cumpăra măcar 4-5 mascote. Ce zici, te poți implica și tu?


Îmi și imaginez evenimentul. Ne-am propus să facem și tărăboi la Ministerul Mediului. Vom avea la protest și o drujbă uriașă care va produce un zgomot destul de puternic. Iar animalele vor agita pancarte și vor cere, în gura mare, salvarea pădurilor. Poate aude ministrul Tanczos Barna din cabinet și coboară să ne salute. Dacă nu, urcăm noi la el, în Ministerul Mediului, am depus deja o cerere de audiență și ne-a fost aprobată.

Îi vom înmâna cele două petiții prin care cerem ca paza casei animalelor, pădurea, să fie făcută cu tehnologie modernă: camere video și alerte satelitare privind tăierile ilegale. Iar știrile ce vor apărea în presă vor crește considerabil șansele ca cererile din petiții să fie luate în considerare.

Dar primul pas e să strângem bani pentru cumpărarea mascotelor. Și tot ce am descris mai sus se va întâmpla doar dacă strângem banii necesari până luni. Dacă ne poți ajuta, dă click aici. Animalele, cele adevărate, și pădurea lor îți vor fi recunoscătoare.