Cum ne mobilizăm ca vinovații din 10 august să nu scape basma curată
Faptele din dosarul 10 August, trimis în judecată la Tribunalul Militar, se prescriu în 3 ani. Asta înseamnă că, dacă nu avem o decizie definitivă până în 2026, cei care au dat ordine ca manifestanții pașnici să fie bătuți și gazați vor scăpa basma curată. Gheorghe Cucoș, Laurențiu Cazan și Ionuț Sindile trebuie să răspundă pentru faptele lor.
Mai există și o altă parte a dosarului, pentru acțiunile care au avut loc înainte de ora 23:00. Pentru acestea urmărirea penală a încetat, iar faptele nu îi vizeză pe șefi, ci doar pe jandarmii care au acționat în piață. Aici, faptele se vor prescrie mai repede de 2026 dacă persoanele vătămate nu au certificat medico legal care să arate câte zile de îngrijiri medicale au avut nevoie. De aceea, după ce echipa de avocați de la Declic a analizat această situație, am hotărât să continuăm să susținem partea din dosar care a fost deja trimisă în judecată la Tribunalul Militar. Această decizie ne dă șansa să obținem condamnarea șefilor din jandarmerie.
Declic s-a constituit parte civilă în proces, iar avocații noștri vor fi informați despre toate termenele și acțiunile din dosar. Asta înseamnă că vor putea participa la audierile din instanță, că vor putea cere probe și depune acte în susținerea victimelor. Ne vom asigura, în acest fel, că va fi un proces onest, echitabil și netergiversat de acuzați.
Cum putem să grăbim procesul.
Am pus la punct o strategie. Am încercat să traducem limbajul juridic pe înțelesul tuturor. Am creat un ghid despre 10 august, pe care îl vom actualiza ori de câte ori avem informații noi din dosar.
Avem nevoie de sprijinul tău pentru a obține judecarea rapidă a dosarului 10 august. În doar 3 ani, faptele din dosar se vor prescrie.
Imaginează-ți că cei care au dat ordinele, Gheorghe Cucoș, Laurențiu Cazan sau Ionuț Sindile, ar putea scăpa, doar pentru că judecătorii pierd un an cu citarea celor 312 părți civile, adică victime. Dar noi avem oportunitatea de a schimba lucrurile.
Dacă și tu ești una din victimele din 10 august, citește cu atenție acest articol și vezi ce ai de făcut. Dacă nu ești victimă, ajută-ne să dăm vestea mai departe.
- Dacă ai primit adresa de mai sus, înseamnă că totul e în regulă. Adică ai fost citat/ă corect și vei primi astfel de citații la începutul fiecărei faze de judecată.
- Dacă te-ai constituit parte civilă în dosarul de la Parchetul Militar și nu ai primit adresa de mai sus, atunci trebuie să te mobilizezi și să ceri tu citarea. Scrie și trimite o cerere la Tribunalul Militar București, în care să anunți că ești parte civilă în dosarul din 10 august și să precizezi la ce adresă dorești să primești citările. Te rugăm să furnizezi, de asemenea, o adresă de e-mail pentru a ușura comunicarea.
⚠️ Asigură-te că în cerere sunt incluse toate datele tale de identificare (nume, prenume, CNP, adresă) și menționează numărul dosarului 10 august, care este 206/753/2023. Cererea trebuie expediată la Tribunalul Militar de pe Calea Plevnei, nr. 145A, sector 6, București, și la adresele de e-mail [email protected] și [email protected]
Acesta e un model pe care îl poți copia pentru cererea ta:
Către: Tribunalul Militar București – registratură
Domnule Președinte, Subsemnatul/a ……………….. ………………., identificat/ă cu …. …………. …….., domiciliat/ă în…………., în calitate de parte civilă în dosarul cu nr 206/753/2023, cunoscut public sub numele de Dosarul 10 august, pentru o bună desfășurare a procesului, vă rog să mă citați la adresa …………….. și la adresa de e-mail …..……
Data Nume Prenume
Telefon
Ca parte civilă, nu este obligatoriu să ai un avocat. Dar, dacă dorești, îți poți angaja propriul avocat. Este important să iei această decizie înainte de primul termen și să anunți instanța, pentru a economisi timp valoros. În caz contrar, avocatul va avea nevoie de timp pentru a se familiariza cu dosarul, ceea ce va duce la cel puțin o lună de amânare a procesului.
Procesul propriu-zis va începe de abia după finalizarea acestor formalități.
Avocații acuzaților își vor pune toată priceperea în slujba clienților lor, bătăușii șefi din Jandarmerie, pentru a trage de timp. Așa că nu trebuie să le facem viața ușoară și să se amâne judecata din cauza noastră.
Dacă acest articol ți-a fost de ajutor, te rugăm să îl împărtășești cu prietenii și cunoștințele tale care ar putea fi interesați de cazul din 10 august. Apasă aici pentru a-l distribui mai ușor!
Vrei să susții costurile cu avocații care apără victimele din dosarul 10 august? Atunci intră aici și contribuie cu o donație lună de lună. Doar așa vom putea să le ținem piept avocaților pe care șefii din jandarmerie îi plătesc cu zeci de mii de euro.
Află mai multe aici despre campania „Vrem anchetă corectă în dosarul 10 august!”.