Blog 12 August 2021

10 august: niciun vinovat

Au trecut 3 ani de la 10 august 2018. Atunci, timp de câteva luni, sute de oameni ieșeau zilnic în stradă pentru o Românie mai bună. Și pentru o justiție onestă, capabilă să îi ancheteze chiar și pe politicienii de rang înalt. În 10 august 2018, peste 100.000 de cetățeni români veniți din toate colțurile lumii au protestat, în speranța că Guvernul condus din umbră de Liviu Dragnea va fi înlăturat.

Peste 700 dintre ei și-au luat gaze în față sau au fost bătuți cu bestialitate de jandarmii din Piața Victoriei. Toți politicienii care păreau onești au condamnat public intervenția jandarmeriei. Am citit articolul jurnalistului Dan Tapalagă, care amintește de președintele Iohannis, cum era el îngrijorat că nici după 3 zile nu a fost niciun vinovat pedepsit. Au trecut 3 ani de atunci și președintele nici nu mai pomenește ceva despre 10 august.

Pare că a folosit justiția ca temă de campanie, ca mai apoi să nu mai preseze pentru îndreptarea distrugerilor făcute de PSD. Dar noi nu putem accepta o astfel de atitudine. Trebuie să îi arătăm președintelui Iohannis că nu mai tolerăm ca protestatarii să fie aruncați în colțul uitării. E datoria noastră să îi aducem aminte de 10 august ori de câte ori avem ocazia. Însă cu doar 200 de oameni în Piața Victoriei nu reușim să fim vizibili. Și, prin urmare, politicienilor le e lesne să ne ignore.

Ceea ce au și făcut anul acesta. Nicio vorbă despre ancheta care încă se plimbă între judecători. Nicio asumare publică a eșecului anchetării acestui abuz flagrant. Și, ca să pună capac, procurorul general și-a luat concediu, chiar de 10 august.

Această atitudine a politicienilor și a procurorilor-șefi poate fi schimbată doar prin acțiunea cetățenilor. Așa cum am reușit să oprim ordonanța 13, așa trebuie să obținem acum celeritate în ancheta 10 august. Să le arătăm că tentativa de a ne deprima, ca să ne lăsăm bătuți, nu funcționează.

Așa că, îți propunem să ne mobilizăm rapid, cât subiectul 10 august încă mai e în atenția publică. Apoi vor apărea alte subiecte de interes și iar 10 august va intra în adormire pentru 1 an.

Dacă fiecare dintre noi îi scriem președintelui un mesaj pe Facebook, care să se încheie cu „10 august, nu uităm!”, poate va înțelege că generația de azi nu se va lăsa înfrântă. Că nu vom accepta să treacă 30 de ani și să ajungem în situația dosarelor Revoluției și Mineriadelor.

E timpul să îi cerem președintelui să numească procurori-șefi independenți, respectând avizul CSM, și să ceară procurorului general celeritate în anchetă. Am vrea să îl vedem toți pe Klaus Iohannis cum o cheamă pe Gabriela Scutea la Cotroceni și îi cere un calendar pentru dosarul 10 august. Președintele nu poate interveni în munca de anchetare, dar poate cere termene rezonabile pentru finalizarea cercetărilor în acest dosar de interes național.

Presiunea noastră e singura care îl poate scoate din amorțeală pe Klaus Iohannis. Îți iei și tu câteva minute să îi lași un mesaj președintelui? Trebuie să vadă că, deși 2021 în stradă nu am fost mulți, suntem în continuare zeci de mii de oameni interesați de soarta dosarului 10 august. Altfel, Klaus Iohannis va rămâne ca struțul, cu capul în nisip, așteptând să treacă efervescența subiectului.

Îi scrii despre 10 august președintelui?


Mesajele trebuie transmise acum, cât subiectul încă e „cald” în atenția publică.

În paralel cu acest demers, comunitatea noastră continuă să monitorizeze ancheta penală. Am reușit să obținem redeschiderea anchetei pentru șefii Jandarmeriei. Dosarul a fost redeschis la cererea lui Ioan Crăciuneanu, susținut de avocatul Declic. Am cerut o echipă de procurori dedicată pentru acest dosar, la parchetul militar, acolo unde se reiau cercetările. Vrem ca această echipă să se ocupe strict de 10 august, ca să nu se plângă apoi procurorii că au avut și altele pe cap.

Pentru noi, cu atâtea lupte pe atâtea planuri, pare că nu au trecut doar 3 ani, ci mult mai mulți. Nimic nu ar fi fost posibil fără cei 62.000 de semnatari ai petiției „Vrem anchetă corectă în 10 august”. Și nici fără mii de membri Declic care susțin financiar demersul juridic. Fiecare donație ne mai dă o speranță că vom putea să mergem până în pânzele albe pentru a sancționa abuzul de acum 3 ani.

Această forță trebuie acum mobilizată pentru a obține o reacție de la Klaus Iohannis. Pe el trebuie să îl determinăm să lase liberă justiția, așa cum a promis în campania electorală. În plus, o mobilizare pe pagina lui Klaus Iohannis ne va aduce vizibilitate și nu îl va lăsa pe președinte să tacă mâlc până trece subiectul 10 august. Alege una dintre postările recente de pe pagina președintelui și scrie-i un comentariu.

Îi scrii despre 10 august președintelui?


Am reușit, săptămâna trecută, să îl determinăm pe ministrul Justiției să demareze procedura de numire a noului procuror-șef al DIICOT. Însă, dacă nici de această dată președintele și ministrul nu vor ține cont de avizul CSM, și vor numi un om precum Georgiana Hossu, justiția se va pune iar în calea dreptății. Președintele a greșit o dată, numind-o pe Georgiana Hosu la conducerea DIICOT. Ea a fost părtașă la tentativa de închidere a dosarului 10 august și la tergiversarea lui. De data aceasta, președintele trebuie să înțeleagă și să facă o numire onestă. Scrie-i și tu un mesaj pe Facebook și spune-i la final „10 august, nu uităm!”.