Blog 3 December 2019

10k pentru reciclare?

La 10 000 de semnături notificăm ministerul mediului despre petiție.

Pe 9 decembrie vreau să notific ministerul mediului despre petiția Reciclare: vrem spot de interes public.

Dar 7 000 de semnături sunt prea puține. Dacă vom fi măcar 10 000 de oameni care vor același lucru, avem mai multe șanse de reușită. Îi spui și tu unui prieten că avem nevoie de un spot pentru reciclare, difuzat continuu la TV/radio? Avem 2 zile la dispoziție. 

Dacă nu trimit notificarea până luni (9 decembrie), riscăm să primim foarte greu un răspuns de la minister. Mai ales acum că vacanța este foarte aproape, poate dura și săptămâni întregi.

Timpul trece și nu în favoarea noastră. Dacă o ignorăm, problema deșeurilor va deveni mai mare și mai greu de rezolvat.

Cele mai recente statistici ale UE indică faptul că în România se reciclează doar 14% din ce aruncăm. Restul ajunge la gropile de gunoi. Peste câteva săptămâni, rata de reciclare ar trebui să crească la 50% [1]. La modul realist, acest lucru nu are cum să se întâmple.

Dar trebuie să începem de undeva.

Un mesaj de interes public despre reciclare, difuzat des la TV și radio, este modul prin care îi implicăm pe majoritatea  cetățenilor din România în procesul de reciclare. Așa îi responsabilizăm pe cei care cred că nu este treaba lor să sorteze gunoiul acasă.

Hai să convingem ministerul mediului că avem nevoie de acest spot de interes public pentru reciclare. Dacă ministrul va vedea că suntem 10 000 de oameni, va înțelege că este o problemă importantă pentru noi, cetățenii, și o va trata cu seriozitate.

Dacă 25% dintre cei care au semnat deja petiția își conving un prieten să li se alăture, putem depăși repede 10 000 de semnături.

E foarte important să strângem numărul de semnături până vineri (6 decembrie), pentru a trimite notificarea înainte de sărbători. Folosește megafonul Declic și convinge-ți un prieten să ni se alăture. Sigur ai pe cineva în cercul tău de cunoscuți pasionat de reciclare sau de natură în general.

Prin megafonul Declic este foarte simplu să trimiți mesajul către cunoscuți. După apăsarea butonului, se va deschide o pagină web de unde poți să dai vestea mai departe, prin aplicația ta favorită de chat (Whatsapp, Facebook Messenger, sms sau Telegram). Nu îți face griji, mesajul nu se va trimite automat dacă dai click pe butonul de mai jos. Vei putea selecta destinatarul după ce se deschide pagina.

Mesajul este scris deja, tu trebuie doar să îl trimiți. Din 3 click-uri ai terminat. Dacă nu trimit săptămâna viitoare notificarea, riscăm să primim foarte târziu un răspuns, mai ales că vin sărbătorile.

Hai să schimbăm părerea românilor despre reciclare,
Ana și echipa Declic

PS: Uneori, îmi este mai greu să mă pun în pielea altcuiva. Cred că dacă eu fac un lucru, înseamnă că și ceilalți procedează la fel. Dar greșesc. Sunt sigură că tu ai înțeles că trebuie să sortezi deșeurile acasă. Însă, adevărul este că majoritatea oamenilor nu gândesc la fel ca tine. Într-un raport al UE am citit că implicarea scăzută a cetățenilor în procesul de reciclare este unul dintre motivele pentru care în România se reciclează atât de puțin. Tocmai din acest motiv ne-am hotărât să lansăm această campanie. Dacă cetățenii ar fi expuși foarte des la mesaje despre reciclare, ar deveni conștienți că trebuie să devină mai responsabili cu gunoiul lor. De asta avem nevoie de un spot despre reciclare difuzat foarte des în mediile clasice de informare: TV și radio. Mă ajuți să creștem numărul de semnături la 10 000? Note:[1] Prin Directiva 2008/98/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 19 noiembrie 2008, impusă începând cu 2020.