Blog 11 November 2019

112: ce răspund autoritățile

Cât a contat implicarea ta

Ultima perioadă a fost o cursă nebună cu obstacole. Toate s-au întâmplat atât de repede încât mi-a scăpat un lucru foarte important. Să te felicit. O meriți din plin.

Secretarul de stat Raed Arafat a răspuns solicitării Declic. Până pe 18 martie 2020 sistemul AML (de localizare exactă și în timp real a apelantului 112) va fi funcțional. La fel, o promisiune foarte clară am primit și de la Marcel Vela, noul ministru de la Interne, în cadrul audierilor din Parlament. Un răspuns oficial am primit și de la Secretariatul General al Guvernului.

Fără implicarea ta continuă nu am fi obținut un răspuns atât de rapid din partea autorităților responsabile de modernizarea Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112 (SNUAU).

Pentru prima dată, mă simt încrezătoare că vom reuși. Și vreau să-ți dau motive ca și tu să te simți la fel. Pentru că datorită ție am ajuns aici.

Cum a început

La început, a fost sondajul. Te-am întrebat dacă ai vrea să te implici într-o campanie despre apelul 112. 67% dintre respondenți au spus că modernizarea apelului 112 este o prioritate. Cazul de la Caracal era recent în mințile noastre și peste tot la știri.

Apoi, în octombrie, am fost împreună cu 30 de membri Declic în fața Ministerului de Interne, din Piața Revoluției din București. Am făcut un flashmob care a apărut la știrile de la TV, la radio și în presa online. Evenimentul a generat peste 15 relatări în mass-media. Astfel am lansat campania 112, localizează-mă!

Îmi amintesc cât de apăsător am simțit momentul de reculegere pe care l-am ținut pentru victimele la care salvatorii au ajuns prea târziu. Pe Calea Victoriei se auzeau claxoane de mașini. Pentru oamenii din mașini, care se grăbeau să ajungă acasă după o zi de muncă, timpul era mai scurt. Pentru mine era mai lung. 1 minut mi s-a părut 20.

Datorită implicării tale, am putut face acel flashmob posibil. Ne-ai ajutat să le atragem atenția autorităților și oamenilor obișnuiți. Acum, suntem peste 15 000 de persoane care ne-am alăturat cauzei.

Încă un pas: audierile pentru noul guvern

Mai departe, în săptămâna audierilor în Parlament pentru noii miniștri, s-a întâmplat un lucru extraordinar pentru Comunitatea Declic. Problemele noastre, ale cetățenilor, au fost adresate de parlamentari în cadrul audierilor pentru noul guvern. Cu puțin timp înainte de prima întâlnire a ministrului desemnat la Interne cu senatorii și deputații, aceștia aveau deja peste 1 000 de mesaje trimise de membrii Declic.

Ar trebui să fii mândru de reușita ta. Pentru că te-ai implicat, 2 parlamentari au adresat întrebările comunității Declic despre 112. Ministrul Marcel Vela a promis că în cel mai scurt timp va eficientiza acest sistem.

Până aici, toate sună excelent. Dar, mai este un „dar”.

18 martie 2020 este termenul pe care autoritățile l-au anunțat pentru finalizarea implementării sistemului AML, care permite localizarea exactă, în Sistemul Național Unic pentru Situații de Urgență. Ordonanța de Urgență care stabilește cadrul legislativ a fost publicată deja în Monitorul Oficial.

Acum, mingea este la Serviciul de Telecomunicații Speciale. E instituția responsabilă de partea tehnică. Ei trebuie să pună la punct protocoalele cu Google și Apple și să negocieze cu operatorii de telefonie mobilă.

Problema este că dacă nu avem capacitatea să urmărim pe termen mai lung ce fac autoritățile, ne vor duce cu zăhărelul. Riscul este să obținem doar o altă amânare. Ceea ce înseamnă un mare pas înapoi.

Concret, capacitatea de urmărire pe termen lung înseamnă ca eu să verific site-ul Camerei Deputaților în fiecare vineri, când se publică ordinea de zi pentru următoarea săptămână. Să văd dacă proiectul de OUG se va schimba în funcție de avizele primite de la comisii.

Mai înseamnă să fiu atentă și la Comitetul Interministerial 112 care publică rapoarte lunare despre activitatea lor. Trebuie să citesc acele rapoarte tehnice și să le compar cu cele din lunile trecute.

Apoi, să-mi fac planuri împreună cu colegii mei. Să vedem care e cea mai bună tactică pentru continuarea campaniei.

Dacă sprijinul tău ar dispărea

Nu pot să fac toate aceste lucruri dacă nu mă pot baza pe tine. La Declic peste 70% din donații vin de la cetățeni implicați, ca tine. Dacă tu mâine decizi că nu mai vrei să te implici, nouă ne va fi foarte greu să continuăm campania 112, localizează-mă!

Poate nu te-ai gândit niciodată, dar dacă sprijinul tău ar dispărea, noi am dispărea. Ca la un castel de cărți de joc. Cade o carte, totul se prăbușește.

Așadar, îți mulțumesc că nu ai lăsat să se întâmple acest lucru. Donația ta recurentă ne ajută cel mai mult pe noi, ca organizație. Acest lucru înseamnă mai mult angajament din partea noastră față de tine. Dar și mai multă liniște și șanse ca noi să facem tot ce ne stă în putință pentru a câștiga luptele pe care le alegem împreună cu tine.

Îți mulțumesc pentru toată implicarea ta,

Ana și toată echipa Declic: Antoniu, Cătălina, Dan, Lumi, Olga, Roxana, Silvia și Tudor