Blog 27 October 2019

112: ce s-a întâmplat la audieri

Întrebările Declic au ajuns în comisie. Ce a răspuns ministrul desemnat

Ieri am fost agitată. M-am uitat la transmisiunea live din Parlament, pentru audierea noilor miniștri, cu fața foarte aproape de ecranul laptopului și cu sonorul dat la maximum.

Am așteptat ca unul dintre parlamentarii care îl audiau pe ministrul propus la interne, Marcel Vela, să pună întrebarea Comunității Declic despre 112.

Cu câteva ore înainte de începerea audierilor, am verificat să văd câte mesaje s-au trimis. Parlamentarii au primit de peste 900 de ori întrebarea membrilor Declic despre apelul 112.

Am vrut să mă asigur că mesajele au fost văzute. Așa că l-am sunat pe Ion Mocioalcă (Pro România), președintele comisiei pentru apărare din Camera Deputaților. Deputatul nu a fost foarte cooperant. Ca să scape de mine, mi-a spus că o să pună întrebarea despre 112.

Tot la telefon, am mai vorbit și cu Nicu Fălcoi, senator USR în comisia de apărare. Acesta mi-a transmis că rezolvarea problemelor pentru sistemul 112 a început deja. Ca s-a dat o ordonanță de urgență. Însă, nici el nu mi-a dat de înțeles că va transmite întrebarea Comunității Declic mai departe.

La ora 14.00, când au început audierile, erau deja 1 000 de mesaje trimise de membrii DeclicSimțeam presiunea momentului. Îmi părea rău că nu am reușit să obțin o promisiune clară de la parlamentari când i-am sunat.

Întrebările

La 20 de minute după începerea audierilor, am tresărit. Senatoarea Nicoleta Pauliuc (PNL) îl întreabă pe ministrul desemnat ce măsuri are pentru eficientizarea serviciului public de urgență 112.

Imediat după, deputatul Ionel Rodeanu (USR) îi spune ministrului desemnat: „În ceea ce privește serviciul 112, mi-ar fi plăcut să văd strict 112, aici, trecut în acest program (nr. de guvernare) ca element explicit.” Apoi, îl întreabă ce măsuri are pentru identificarea problemelor pentru serviciul 112 și care sunt soluțiile propuse.

Răspunsurile

Când a venit momentul răspunsurilor, Marcel Vela a promis în fața parlamentarilor din comisie că în cel mai scurt timp va eficientiza serviciul 112. Vela a primit aviz favorabil din partea parlamentarilor. Urmează votul de învestitură în plenul reunit al Parlamentului.  

Hai să ne oprim pentru un moment și să reflectăm la ce am reușit împreună. E pentru prima dată când, la audierile miniștrilor într-un nou guvern, ajunge o întrebare de la cetățeni obișnuiți. La aceste ședințe, dacă nu ești ministru desemnat, parlamentar sau jurnalist, nu ai cum să intri. 

Mulțumirile

Sunt foarte mândră de membrii Declic. Ceea ce am reușit ieri, am reușit împreună cu tine. Dacă parlamentarii nu ar fi primit cele 1 000 de mesaje de la tine, le-ar fi fost mai ușor să îmi facă o promisiune la telefon. Și apoi să nu se țină de cuvânt. Avem dovada că dacă ne implicăm, presiunea funcționează. Și asta ne dă speranță.

Datorită angajamentului pe care l-a făcut noul ministru la interne ieri, avem noi posibilități de a obține ce ne dorim în campania 112. Dar nu se va întâmpla imediat și nu va fi ușor.

Ce urmează

Săptămâna viitoare mă întâlnesc cu colegii mei. Vrem să punem la punct următoarele tactici în campania 112, localizează-mă! Vom pune presiune pe parlamentarii care țin proiectul de OUG pentru modernizarea 112 blocat. În plus, mai vrem să facem un eveniment offline în care să implicăm cât mai mult Comunitatea Declic.

Dar nu putem să planificăm toți acești pași în detaliu dacă nu te știm pe tine alături de noi. Tot ce facem, facem cu sprijinul financiar al membrilor Declic.

Așadar, când nu avem siguranță, mie și colegilor mei ne este destul de greu să ne facem planuri. Cu cât mai detaliat va fi planul nostru, cu atât vom avea mai multe șanse să câștigăm. Dar avem nevoie de tine. 

Ne ajuți să ducem mai departe campania 112, localizează-mă?

Bucuroși să deranjăm,

Ana și echipa Declic

PS: Nu îmi vine să cred ce am reușit împreună. Le mulțumesc membrilor Declic pentru fiecare mesaj trimis către parlamentari, pentru fiecare mod în care s-au implicat și pentru fiecare încurajare din partea lor pe care am citit-o, la un moment dat. Ieri mi-ați făcut ziua mai frumoasă. Hai să continuăm ce am început împreună. Te implici și tu?