Blog 22 October 2019

112, localizeaza-ma!

Sistemul de localizare a apelurilor la 112 este învechit și inexact.

Dacă eu m-aș afla într-o situație limită și aș fi nevoită să sun la 112, aș fi probabil paralizată de frică. În momentele acelea de panică îngrozitoare, nu aș putea să mă gândesc decât la un singur lucru. Că vreau să fiu găsită imediat.

19 ore pentru localizarea exactă

19 ore au trecut după ce Alexandra Măceșanu a sunat la 112 și până când apelul său a fost localizat de autorități. A fost nevoie de alte 5 ore în cazul accidentului aviatic din Apuseni de acum cu cinci ani. Până le-au găsit autoritățile, victimele au murit din cauza frigului.

România are un sistem de localizare a apelurilor la 112 învechit și inexact. Ca cetățeni, avem nevoie să știm că putem suna cu încredere la numărul de urgență 112. Să avem siguranța că va veni cineva să ne salveze. Că va ști unde să ne găsească. Că nu va fi prea târziu.

Ce am cerut

Am cerut Comitetului Interministerial din Guvernul României, care să se ocupă de îmbunătățirea Sistemului Național de Apeluri de Urgență 112, Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) și Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) să găsească rapid o rezolvare pentru problema apelului la 112. Vrem ca apelantul să fie localizat exact și în timp real când sună la 112.

Singure, vocile noastre nu au putere. Dar, dacă suficient de mulți dintre noi se implică, autoritățile nu ne pot ignora. Este șansa noastră să obținem în cel mai scurt timp ce ne dorim: un serviciu național al apelurilor de urgență la 112 modern și funcțional. Te alături și tu, înainte ca următoarea victimă să aibă de suferit din cauza localizării inexacte?

Pentru siguranță,

Ana și echipa Declic

PS: Din cel mai recent raport de activitate al comitetului interministerial pentru îmbunătățirea Sistemului Național de Apeluri de Urgență 112, am aflat că au fost deja semnate colaborări cu Google și Apple. Sistemul AML urmează să fie introdus ca soluție în Sistemul Național Unic de Apeluri de Urgență 112. Dar autoritățile trebuie să se grăbească. Nu vrem ca următoarea tragedie să ne mai prindă nepregătiți. Te implici și tu?