Victorie 10 August 2022

4 ani de la violențele din 10 august, 24 de jandarmi urmăriți penal

24 de jandarmi urmăriți penal, inclusiv pentru agresiuni asupra jurnaliștilor. Declic cere urgentarea anchetei!

24 de jandarmi sunt urmăriți penal pentru lovirea și gazarea protestatarilor pașnici și a jurnaliștilor, la 4 ani de la evenimentele din 10 august 2018, din Piața Victoriei. Comunitatea Declic face un apel la procurorul general și la procurorii militari care anchetează violențele din 10 august 2018 să urgenteze cercetările și să extindă ancheta și către cei care au dat ordin să fie atacați oamenii care protestau pașnic.

24 de oameni puși sub acuzare nu e un număr mic, într-adevăr. Însă nu putem să nu constatăm că procurorii ocolesc vinovații morali. Acarul Păun se pregătește de închisoare, dar cine i-a dat ordinul e liniștit, își face planuri de o nouă campanie electorală. Arătăm cu degetul direct spre zona politică, spre politicienii care au dat ordinul jandarmilor să atace mulțimea care protesta pașnic.

Cătălina Hopârteanu, coordonatorul campaniei prin care Declic cere anchetă corectă în dosarul 10 august

Printre cei 24 de acuzați sunt și foștii șefi ai Jandarmeriei, Laurențiu Valentin Cazan, Mihai Dan Chirică, Sebastian Gheorghe Cucoș și Ionuț Cătălin Sindile, următiți penal pentru intervenția ilegală și abuzivă din 10 august 2018, când sute de protestatari pașnici au fost bătuți și gazați.

Declarațiile jandarmilor audiați la Secția Militară scot la iveală faptul că au primit ordin să își acopere numerele de identificare de pe căști și de pe echipamente, chiar cu o zi înainte de 10 august 2018.

Cei care au dat ordine atunci nu sunt luați la întrebări nici la 4 ani de la aceste dispoziții abuzive. Oare o fi drept, stimați comandanți ai Jandarmeriei, să vă trimiteți subordonații la închisoare pentru niște politicieni care să vă țină în funcție?

Cătălina Hopârteanu, coordonatorul campaniei Declic

Ca să marcheze 4 ani de la 10 august 2018, membrii Declic vor fi prezenți miercuri, 10 august, în Piața Victoriei, de la ora 18:00, alături de alte organizații civice, la protestul „10 august – Nu uităm și nu iertăm”.

Comunitatea Declic va aduce în Piața Victoriei caravana „10 august – Nu uităm și nu iertăm”, cu imagini din ziua de 10 august 2018. Caravana a trecut zilnic, din 1 august, prin fața Guvernului, a Parlamentului, a Palatului Cotroceni și a Parchetului General, ca să vadă toți, de la președintele Klaus Iohannis până la procurorul general, Gabriela Scutea, că cetățenii nu au uitat, sunt atenți la ce se întâmplă cu ancheta și vor dreptate.

De asemenea, elefantul roz, pe care Declic l-a realizat în momentul clasării dosarului, pentru că niciun politician nu părea să mai vadă „elefantul din încăpere”, va fi adus în piață și gazat într-un gest simbolic.

Jurnaliștii interesați să participe la acțiune sunt așteptați de la ora 18:00 în Piața Victoriei.

În urma violențelor jandarmeriei asupra oamenilor care protestau pașnic în Piața Victoriei, pe 10 august 2018, peste 700 de persoane au depus plângere la parchet pentru că au fost lovite sau gazate.

Demersul Declic este susținut de peste 61.200 de cetățeni care au semnat deja petiția prin care cer o anchetă corectă în cazul 10 august.

La fel ca în cazul procesului de redeschidere a dosarului, costurile privind onorariile avocaților sunt acoperite și pe parcursul acestei anchete cu ajutorul donațiilor membrilor comunității Declic.

Petiția poate fi semnată urmând acest link.