Blog 5 March 2021

3,5% pentru Declic

Ne apropiem cu pași repezi de ultima zi în care mai poți alege unde redirecționezi 3,5% din impozitul pe venitul aferent anului trecut. Dacă deja te-ai hotărât să sprijini activitatea Declic, îți mulțumim și te rugăm să apeși pe butonul de mai jos, pentru a completa formularul 230.


Dacă nu ai mai făcut asta până acum, te rugăm să citești în continuare, pentru a afla ce înseamnă să redirecționezi 3,5% către Declic. Nu te costă niciun leu, ci doar un pic de timp.

O statistică din anii trecuți [1] arată că puțini dintre contribuabilii români redirecționează un procent din impozitul pe venit către o cauză în care cred. Asta înseamnă că mare parte din acei bani rămân în administrarea statului, deși ar putea ajuta enorm ONG-uri care fac lucruri minunate pentru societate.

Poate că 3,5% din impozitul pe venitul aferent unui salariu mediu din România nu pare mult, dar pentru o organizație precum Declic, acești bani reprezintă oxigen curat. De exemplu, la un salariu lunar brut de 5000 de lei, cei 3,5% care pot fi redirecționați însumează 136,5 lei.

Dacă măcar 1000 de membri Declic aleg să completeze formularul 230 și, astfel, să redirecționeze câte 136,5 lei din impozitul pe venit, am putea face lucruri mărețe în continuare.

Cu acești bani am avea asigurată, pentru un an, plata chiriei unui panou publicitar uriaș, precum cel amplasat pe Valea Prahovei, prin care cerem tăierea pensiilor speciale, nu a pădurilor. Sau am putea asigura producția unor video-uri explicative, cum e cel despre vaccinul anti-Covid, realizat în colaborare cu echipa de la Dezaburit. Sau am putea plăti avocați buni, așa cum se întâmplă chiar acum, în lupta de a convinge autoritățile să nu dea banii europeni destinați protejării mediului pe baraje și hidrocentrale ilegale.

Din experiența anilor trecuți, știm că uneori, din lipsă de timp, putem fi tentați să amânăm completarea și trimiterea actelor contabile. Nu de puține ori, termenul limită de 25 mai trece, formularul nu mai este depus și toți banii aferenți impozitului pe venit rămân în gestiunea statului.

De aceea, dacă vrei să susții activitatea Declic prin 3,5%, te rog să completezi formularul 230 chiar acum. Îl poți transmite apoi autorităților on-line, prin intermediul Spațiului Privat Virtual, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire sau, la prima ieșire în oraș, îl poți depune la sediul ANAF corespunzător domiciliului sau reședinței. Ce zici, redirecționezi, chiar acum, 3,5% pentru Declic? Apasă pe acest link pentru orice alte detalii necesare.


Declic este finanțat în proporție de 80% din micile donații primite de la membri. Mai mult, nu acceptăm finanțări din partea statului, a partidelor politice, a companiilor poluatoare sau din partea oricăror entități ale căror valori intră în contradicție cu cele ale Comunității Declic. Orice sumă primită din donații unice, recurente sau prin 3,5%, ne ajută să ne păstrăm independența de acțiune. Redirecționezi și tu 3,5% către Declic?


[1] wall-street[.]ro, 03.04.2017: Doar 22% dintre romani redirectioneaza 2% din impozitul pe venit

Află mai multe informații despre redirecționarea impozitului pe venit de la acest link, iar de aici mai multe informații despre Declic.