Stire 27 January 2022

Peste 5000 de membri Declic au sesizat CCR și cer salvarea păsărilor migratoare de la extincția prin vânătoare

Peste 5.000 de membri Declic au trimis sesizări către CCR. Ei le cer judecătorilor să declare neconstituțională legea care le permite vânătorilor să împuște păsările migratoare până la extincție. Alți zeci de cetățeni au mers, miercuri, 26 ianuarie, la Curtea Constituțională, și au depus memorii chiar în timpul dezbaterii legii.

În cadrul protestului, membrii Declic au adus în fața Curții Constituționale un copac cu zeci de păsări origami și au venit cu fluiere care imită cântecul păsărilor. Activiștii le-au cerut judecătorilor să admită că legea este neconstituțională. Fiecare membru Declic a depus câte un memoriu Amicus Curiae la registratură.

Mesajul pentru judecători a fost Salvați păsările migratoare: nu le luați piuitul!

În urma acțiunii Declic, judecătorii Curții Constituționale au amânat dezbaterea privind legea toxică pentru data de 9 februarie.

Acum, că judecătorii au amânat dezbaterea pentru legea toxică, vor avea timp să citească toate memoriile pe care cei peste 5.000 de membri Declic le-au depus în favoare păsărilor. Dacă legea nu e oprită, va legaliza dispariția păsărilor sălbatice prin vânătoare.

Ana Racheleanu, campaigner Declic

Costurile acestei acțiuni pentru păsările migratoare au fost achitate integral din donații ale membrilor comunității.

Comunitatea Declic este creată din sute de mii de oameni obișnuiți, care trăiesc în România sau în diaspora. În prezent, peste 900 000 de membri activi militează pentru o societate mai dreaptă.