Stire 13 September 2022

Protest la Curtea Constituțională: 5.000 de memorii, primite de judecătorii CCR, înaintea dezbaterii pe legea hidrocentralelor ilegale

Comunitatea Declic a organizat, marți, la Curtea Constituțională, un protest împotriva legii care permite construcția hidrocentralelor în arii protejate. Zeci de membri Declic au mers la judecătorii CCR cu memorii Amicus Curiae, în timp ce alți 5000 de oameni au trimis online memorii cu argumente juridice împotriva legii hidrocentralelor mamut.

Legea vizată [1] prevede că proiectele hidrocentralelor care au un stadiu de execuție de cel puțin 60% pot fi finalizate, chiar și în arii protejate, fără studiu de impact și fără documentație de mediu elaborată, pe motiv că sunt de interes public. Astfel, hidrocentrale ,,ceaușiste’’ vor fi finalizate cu consecințe dezastruoase pentru mediu.

Judecătorii CCR dezbat legea pe 14 septembrie.

Cerem CCR să nu cedeze presiunilor celor care fac profit din distrugerea ariilor protejate. Dacă trece și de filtrul CCR, legea va produce daune irecuperabile. Nici nu va rezolva criza energiei, pentru că producția va fi infimă, și între timp îi va îmbogăți pe aceiași afaceriști abonați la contracte publice.

Denisa Soare, campaigner Declic

„Politicienii” care au promovat și susținut prevederile nocive, Daniel Zamfir, Marcel Ciolacu, Alfred Simonis, George Simion, Nicolae Ciucă, Florin Spătaru și Florin Cîțu, au fost în vizorul protestatarilor. Actori cu măștile politicienilor care susțin Legea privind modificarea regimului ariilor naturale protejate au defilat prin fața CCR cu pancarte de susținere a proiectelor comuniste.

Conținutul petiției poate fi consultat aici, iar acțiunile campaniei „Râuri: stop finanțărilor pentru proiecte comuniste” urmând acest link.


Note:
[1] PL-x nr. 132/2022 – Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea art.561 din
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.57/2007 privind regimul ariilor naturale
protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice


Comunitatea Declic este creată din sute de mii de oameni implicați, care trăiesc în România sau în diaspora. În prezent 1.160.654 de membri activi militează pentru o societate mai dreaptă. Campaniile Declic sunt conduse de valorile noastre, nu de politica de partid. Declic este, și va rămâne mereu, o comunitate independentă.v