Blog 3 October 2022

600 de BMW-uri pentru Poliție

Poliția a semnat un acord-cadru prin care va cumpăra 600 de BMW-uri, în valoare de 23.570.000 euro. Mai bine de jumătate din acești bani vor fi plătiți din fonduri europene. La licitație s-a prezentat un singur ofertant, Automobile Bavaria, firma prietenului președintelui Iohannis. Caietul de sarcini pare făcut cu dedicație pentru specificațiile stricte ale unui BMW, model 330i xDrive. Însă, doar o anchetă poate stabili dacă licitația a fost sau nu cu dedicație. Am lansat o petiție prin care îi cerem Laurei Codruța Kövesi, procuroare-șefă a Parchetului European, să ancheteze posibila licitație trucată. Semnezi și tu petiția, până nu e onorat contractul?

Să zicem că ești Poliția și ai ocazia să cheltui 23,5 milioane de euro. Peste 10 milioane de euro sunt bani europeni. Vrei mașini puternice, să prinzi vitezomanii pe autostradă. Dar nu vrei mașini cu preț mediu, care ar putea face și ele o treabă bună. Ai vrea niște BMW-uri ultimul răcnet.

Însă, nu poți să iei pur și simplu 600 de BMW-uri de la reprezentanță. Trebuie să apelezi la cineva, un intermediar. Acest cineva este chiar Michael Schmidt, patronul Automobile Bavaria, dealer BMW. Schmidt este fix persoana care te poate rezolva în astfel de situații și mai are o calitate. Este prietenul președintelui Iohannis.

Nu-ți mai rămâne de rezolvat decât licitația publică, la care s-ar putea înscrie și alți furnizori. Este o competiție pentru cea mai bună ofertă, deci aceștia pot veni cu propuneri mai avantajoase pentru a câștiga contractul. După ce cântărești puțin situația, îți vine ideea salvatoare.

Faci un caiet de sarcini cu specificații stricte, care să se potrivească doar unui singur model de BMW. Astfel că, la licitație, se poate prezenta un singur ofertant. Firma prietenului președintelui, bineînțeles.

Iar în urma acestui acord, Poliția va cumpăra 600 de BMW-uri, 330i xDrive, la 38.000 euro bucata.

Mie, această achiziție pentru 600 de BMW-uri îmi pare decuplată de la realitatea în care trăim cu toții.

Acum câteva luni, Premierul le cerea șefilor de ministere să reducă cheltuielile pentru bunuri și servicii cu 10% [1] și vorbea despre solidaritate. Însă, se pare că Poliția e solidară mai mult cu prietenul președintelui.

Despre Michael Schmidt, patronul Automobile Bavaria, Klaus Iohannis a declarat că îi este un bun prieten. I-a închiriat chiar și un apartament în zona Primăverii din București, în perioada campaniei electorale din 2014. [2]

Ce ți-am povestit mai sus miroase a licitație trucată și corupție la nivel înalt. Însă, doar o anchetă poate stabili dacă chiar așa e.

La mijloc sunt mulți bani europeni, de aceea ancheta este de competența Parchetului European. Acolo, procuroare-șefă este Laura Codruța Kövesi.

Dacă această instituție era condusă de cineva din altă țară, atunci poate nu am fi avut cine știe ce șansă. Însă, Kövesi e un nume în lupta împotriva corupției din România. Sub conducerea ei, DNA a trimis în judecată oameni politici de cel mai înalt rang, care păreau de neatins.

Hai să arătăm toleranță zero pentru corupția din bani publici. Și să îi cerem Laurei Codruța Kövesi ca Parchetul European să ancheteze licitația suspectă a Poliției. E important să reacționăm acum, până când contractul nu este onorat. Pentru moment, s-a semnat doar un acord cadru. Te implici și tu? Vrem să aflăm dacă licitația a fost cu dedicație și să înlăturăm orice urmă de suspiciune.

Ana și echipa Declic

PS: E foarte curios cum la trei zile de la anunțarea câștigătorului licitației, miniștrii PNL au rostit politețuri la Săptămâna Haferland, un eveniment public, organizat de Michael Schmidt. Printre participanții de seamă au fost premierul Nicolae Ciucă și ministrul de Interne, Lucian Bode. De la eveniment nu a putut lipsi bunul prieten al lui Schmidt, președintele Klaus Iohannis. [3] Vrem să aflăm dacă aceasta chiar este o pură coincidență sau licitația a fost într-adevăr cu dedicație. Putem afla asta doar în urma unei anchete. Semnează petiția să o convingem pe Laura Codruța Kovesi să ancheteze licitația suspectă și să ne lămurească ce s-a întâmplat.


Note:
[1] mediafax[.]ro, Premierul face apel la miniștri să reducă cu 10% cheltuielile la bunuri și servicii
[2] romania[.]europalibera[.]org, Prietenul președintelui. Cât au câștigat din licitații publice firmele omului de afaceri Michael Schmidt
[3] g4media[.]ro, Opt mari semne de întrebare în jurul afacerii BMW